Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismisyytteet kaatuivat hovioikeudessa – oikeus uskoi väitettä vähäosaisten almuista

Helsingin hovioikeus hylkäsi neljän Somaliaan rahaa lähettäneen miehen syytteet. Käräjäoikeus oli tuominnut heidät terrorismin rahoittamisesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Terrorismin rahoitusepäilyjä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa marraskuussa 2014.
Terrorismin rahoitusepäilyjä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa marraskuussa 2014. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Ehdollista käräjäoikeudessa

  Helsingin käräjäoikeus antoi vuoden 2014 joulukuussa rahoittamisjutussa kolmelle miehelle viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

  Yksi mies sai lisäksi värväyksestä ja terroristirikoksen valmistelusta vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen.

Helsingin hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet terrorismirikosjutussa, jossa neljää miestä syytettiin rahan lähettämisestä Suomesta Somaliaan ja siellä ääri-islamistiselle al-Shabaab-järjestölle.

Käräjillä miehet saivat ehdollista, mutta nyt he pääsivät kaikista syytteistä kuiville. Erityisesti syynä oli hovioikeuden tulkinta terrorismin rahoittamista koskevasta laista, joka oli voimassa tekoaikaan vuosina 2008–2010. Se edellytti, että miesten olisi pitänyt pitää täysin selvänä lähetettyjen rahojen käyttämistä terrorismirikoksissa.

Tätä lakia muutettiin sittemmin väljemmäksi niin, että se koskee terrorismiryhmän yleisrahoittamista.

Hovioikeus katsoi, että Somaliassa vallitsi sisällissota, jonka yksi osapuoli al-Shabaab oli. Mutta miehistä vain yksi oli ollut oikeuden mukaan tietoinen siitä, että hänen rahoillaan tuetaan järjestön taistelutoimintaa. Sen tukeminen ei kuitenkaan hovioikeuden mukaan ollut osoitus siitä, että miehen tarkoitus olisi ollut rahoittaa nimenomaan laissa määriteltyjä terrorismirikoksia.

Tekoaikaan voimassa olleen lain määrittelemän rikoksen tunnusmerkit eivät siis täyttyneet, ja miehen syyte hylättiin.

Kolmen muun syytteet kaatuivat vielä helpommin. Ei ollut näyttöä, että miehet olisivat tienneet varojen vastaanottajien yhteyksistä terrorismiin. Sen sijaan oikeus piti uskottavina väitteitä siitä, että rahat oli tarkoitettu hyväntekeväisyyteen.

Rahat oli kerätty pieninä summina useilta ihmisiltä. Summat vaihtelivat kympeistä satasiin. Yksi lähetti viidessä erässä yhteensä 2 500 dollaria. Jo käräjillä miehet sanoivat, että ne olivat vähäosaisten almuja ja muuta auttamista.

Niin ikään hovioikeudessa kaatuivat syytteet värväyksestä ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Yksi miehistä sai värväyssyytteen siitä, että hän olisi saanut veljensä lähtemään Somaliaan ja liittymään järjestöön.

Miestä syytettiin lisäksi suunnitelmasta luovuttaa veljenpoikiansa järjestön koulutusleirille. Näistä asioista hänet myös käräjillä tuomittiin.

Nyt hovioikeudessa molemmat syytteet kaatuivat. Veljeä ei koskaan edes kuultu prosessin aikana, joten ei voida tietää, mikä vaikutus miehellä oli veljensä tahtoon liittyä järjestöön.

Samoin terrorismirikoksen valmistelua ei ollut se, että mies oli selvittänyt viisumien ja matkan hintaa. Vaara rikoksen toteuttamisesta oli niin vähäinen, ettei senkään vuoksi kyse ollut rangaistavasta teosta, hovioikeus linjasi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat