Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi järjestänyt jo viisi palautuslentoa Irakiin – viikoittaiset lennot voivat yhä jatkua

Tilauslennoilla on palannut kotimaahansa vapaaehtoisesti viisisataa irakilaista turvapaikanhakijaa.

Kotimaa
 
Poliisi
Ensimmäinen palautuslento Irakiin järjestettiin 18. helmikuuta tänä vuonna. Osa matkustajista otti valokuvia Helsinki-Vantaalla ennen lähtöä.
Ensimmäinen palautuslento Irakiin järjestettiin 18. helmikuuta tänä vuonna. Osa matkustajista otti valokuvia Helsinki-Vantaalla ennen lähtöä. Kuva: Poliisi

Poliisi on järjestänyt tähän mennessä viisi tilauslentoa irakilaisten turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi kotimaahansa. Lennoilla on matkannut kotimaahansa yhteensä noin viisisataa irakilaista.

He ovat halunneet lähteä vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa. Suurin osa heistä on peruuttanut turvapaikkahakemuksensa Suomessa.

Ensimmäinen palautuslento järjestettiin 18. helmikuuta tänä vuonna. Siitä lähtien vastaavanlaisia lentoja on lähtenyt Helsinki-Vantaalta Irakiin kerran viikossa.

Tilauslennot ovat laskeutuneet Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin ilman välipysähdyksiä.

Palautettavat henkilöt ovat poliisin mukaan poistuneet koneesta Bagdadissa tavallisten matkustajien tapaan, kävelleet normaalisti rajamuodollisuuksien läpi ja lähteneet kukin omille tahoilleen.

”Lennoilla ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia tai järjestyshäiriötä. Myös yhteistyö Irakin viranomaisten kanssa on sujunut erinomaisesti”, kertoo Helsingin poliisin ylikomisario Hannu Pietilä.

Yksittäisen tilauslennon järjestäminen Irakiin maksaa poliisin mukaan 150 000–200 000 euroa. Tähänastisten viiden lennon kustannukset ovat yhteensä 750 000–1 000 000 euroa.

Pietilän mukaan lentoja on edelleen mahdollista järjestää viikoittain.

”Tarvetta lennoille näyttää olevan edelleen. En pysty sanomaan, kauanko tarve jatkuu”, Pietilä sanoo.

Irakilaisia on palannut kotimaahansa poliisin palautuslentojen lisäksi myös IOM-järjestön avustamina. Osa lähtijöistä on voinut järjestää paluumatkansa myös kokonaan itse.

Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa yli 32 000 ihmistä. Heistä yli 20 000 on irakilaisia.

Noin 4 000 irakilaisen turvapaikkahakemus on rauennut viime ja tämä vuoden aikana.

”Noin kaksi kolmasosaa on peruuttanut itse hakemuksensa. Yksi kolmasosa on kadonnut esimerkiksi muualle Eurooppaan tai poistunut itsenäisesti kotimaahansa”, kertoo tulosalueen johtaja Juha Similä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat