Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston rehtori Kola tieteen vilppiepäilyistä: ”Peitellä ja pelotella ei saa”

”Ensimmäiseksi ei pidä peräänkuuluttaa poliisitoimintaa ja lisäkontrollia tutkimukseen”, rehtori linjasi Helsingin yliopiston vuosipäiväpuheessaan.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Hesingin yliopiston rehtori Jukka Kola puhui keskiviikkona vuosipäiväjuhlassa tutkimusetiikasta. Kuva vuoden takaa, kun yliopistolla oli 375-vuotisjuhla.
Hesingin yliopiston rehtori Jukka Kola puhui keskiviikkona vuosipäiväjuhlassa tutkimusetiikasta. Kuva vuoden takaa, kun yliopistolla oli 375-vuotisjuhla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

”Lähtökohtaisesti meidän on luotettava tutkijoihimme, ja me luotamme”, sanoi Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola puhuesaan yliopiston vuosipäiväjuhlassa keskiviikkona. Yliopisto täytti 376 vuotta.

Kolan aiheena oli luotettava tieto yliopistojen vahvuutena. Kola viittasi epäilyihin tiedevilpistä ja totesi: ”Ensimmäiseksi ei pidä peräänkuuluttaa poliiisitoimintaa tai lisäkontrollia tutkimukseen.”

Ensisijaisena tieteellisen tiedon luotettavuuden takeena on Kolan mukaan avoimuus ja julkisuus niin tuloksissa, metodeissa kuin aineistoissa.

Tutkimusetiikan merkitystä tulee Kolan mukaan vahvistaa niin, että myös aiemmat ja erilaisetkin tutkimustulokset otetaan huomioon, mutta toisaalta ”toisten tutkimustyöstä ja tuloksista ei pidä tehdä omia”.

Luotettavuuden ja luottamuksen kunnollinen rakentaminen kestää Kolan mukaan kauan, mutta ne voi hukata hetkessä. Hän viittasi esille tulleisiin vilppiepäilyihin esimerkiksi Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä Suomessa.

Epäilyt on Kolan mukaan huolellisesti tutkittava: ”Peitellä ja pelotella ei saa.” Helsingin yliopistossa tutkimusetiikasta vastaa rehtorin mukaan tehokkaasti ja puolueettomasti kansleri.

Kola arvioi, että valtakunnan tasolla Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TEMK) toimii nykyisellään riittävän hyvin, mikäli yliopistot ja tutkimuslaitokset hoitavat hyvin oman roolinsa. Parannettavaakin voisi olla.

”Olisi hyvä harkita esimerkiksi sitä mahdollisuutta, että tarvittaessa TENK voisi myös itse aloittaa tutkintatoimet. Nyt siltä puuttuu se oikeus”, Kola huomautti.

Neuvottelukunta puhuu kahdenlaisesta tutkimuseettisestä ongelmasta, joita ovat vilppi tieteellisessä toiminnassa ja piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Jälkimmäistä on esimerkiksi huolimattomuus tai tutkimustulosten ylitulkinta eli liioittelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat