Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin tenho hiipui, Egyptin-kausi loppui etuajassa – terrorismin vuoksi myös Euroopan kaupunkilomia harkitaan yhä enemmän

Pariisin marraskuun iskut ovat näkyvät yhä hotellivarauksissa. Ulkoministeriön mukaan terrorismia suurempi vaara on yhä vatsatauti.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Turisteja menossa tutustumaan Topkapin palatsiin Istanbulissa elokuussa 2015.
Turisteja menossa tutustumaan Topkapin palatsiin Istanbulissa elokuussa 2015. Kuva: Sami Kero / HS

Kun terroristi tappaa, matkailija muuttaa suunnitelmiaan – myös Euroopan kaupunkilomien osalta, uskoo Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Jo nyt esimerkiksi Turkki ja Egypti kiinnostavat matkailijoita entistä vähemmän.

”Koko Euroopan tasolla Turkin-matkojen kysyntä on laskenut noin puoleen”, kertoo viestintäpäällikkö Julia Melnik Finnmatkoilta.

Osan pudotuksesta aiheuttaa Venäjän Turkki-boikotti, mutta kiinnostus on hiipunut Suomessakin. Egyptin osalta Finnmatkat lopetti kauden ennen aikojaan ja aloitti sen sijaan uuden lentovuoron Kanarialle.

Brysselin iskun jälkeen moni pohtii varmasti uusiksi myös kaupunkilomaa Euroopassa, Mäki-Fränti uskoo.

Esimerkiksi Pariisin marraskuiset terrori-iskut ovat näkyneet vielä alkuvuodesta kaupungin hotellivarauksissa. Kuoppa on Mäki-Fräntin arvion mukaan jopa kymmeniä prosentteja.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mielestä Eurooppaan ei ole täysin turvallista matkustaa, ja niin saattaa Mäki-Fräntin mukaan ajatella myös moni suomalainen.

”Suomalaisten kriisitietoisuus on lisääntynyt viime vuosina ja varmasti viimeistään nyt”, hän sanoo.

”Sotia ja kriisejä on ollut läpi ihmiskunnan historian, mutta nyt turbulenssia on niin paljon ja joka puolella, että se varmasti vaikuttaa matkakohteiden valintaan.”

Kiinnostus kohteiden turvallisuuteen näkyy myös ulkoministeriössä, jonka sivuilla lomien suunnittelijat tutkivat ministeriön eri maista laatimia matkustustiedotteita.

”Kun näitä iskuja tapahtuu, ja varsinkin kun niitä tapahtuu Euroopassa, sen huomaa piikkinä kiinnostuksessa matkustusturvallisuusasioihin”, sanoo konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

Turusen mukaan ei kuitenkaan ole mitään syytä käpertyä kotiin.

”Ei pelon pidä antaa voittaa, vaan pitää jatkaa elämää ja matkustamista”, Turunen sanoo.

”Terrori-iskun kohdalle osuminen on edelleen äärimmäisen epätodennäköistä, ja todennäköisempiä ovat vatsataudit, näpistykset, liikenne ja sen sellaiset. Matkustamisen lopettaminen ei ole vaihtoehto globaalissa maailmassa.”

Turunen muistuttaa, että maailmassa on edelleen vain kahdeksan maata, joihin matkustamista ulkoministeriö ei suosittele. Ne maat ovat Syyria, Libya, Jemen, Afganistan, Irak, Somalia, Etelä-Sudan Burundi.

Tarpeettomasti ei suositella menemään myöskään Pakistaniin ja Kongoon, ja esimerkiksi Länsi-Afrikassa on kriisialueita, joista Suomi ei anna omia tiedotteita.

Sen enempää Turunen kuin Mäki-Fräntikään eivät tiedä, vaikuttavatko terrori-iskut ylipäänsä matkustushaluihin vai vain kohteiden valintaan. Finnmatkojen mukaan matkustaminen sinänsä ei näytä vähenevän.

Iskujen myötä yhä useampi matkalainen tekee liikkeistään matkustusilmoituksen, jonka avulla hänet saa hätätilassa kiinni.

Esimerkiksi Pariisin iskujen alkaessa marraskuussa noin 40 suomalaista oli ilmoittanut olevansa paikalla, ja tilanteen rauhoituttua ilmoituksia oli kymmenkertainen määrä.

Belgiaa koskevat tiedotteet lisääntyivät Brysselin iskupäivänä tiistaina 80:sta noin kolmeensataan.

Se on edelleen aika vähän: Teemu Turusen mukaan Brysselissä asuu pysyvästi nelisen tuhatta suomalaista, ja heidän lisäkseen satoja suomalaisia on päivittäin Belgiassa vierailulla.

Vaikka Pariisin hotellivaraustilanne on yhä kuopalla, Mäki-Fränti uskoo sen johtuvan pikemminkin amerikkalaisten ja aasialaisten kuin esimerkiksi suomalaisten valinnoista.

Pariisi on näet suomalaisille tuttu kohde, ja tutuissa kohteissa iskut unohtuvat hänen mukaansa nopeammin kuin kaukomailla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat