Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyiset maakunnat ovat nuoria – Tutkija: Alueiden erottelulle ei ole historiallisia syitä

Nykyinen maakuntien määrä juontuu 1990-luvulle. Kauko Sipponen oli mukana luomassa maakuntia

Kotimaa
 
Arttu Kokkonen
Suomen tunnetuimpiin kansallismaisemiin kuuluva Kolin kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa, joka on osa vanhaa Karjalaa.
Suomen tunnetuimpiin kansallismaisemiin kuuluva Kolin kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa, joka on osa vanhaa Karjalaa. Kuva: Arttu Kokkonen

Muistatko oman maakuntaeläimesi tai -kukkasi? Milloin lauloit viimeksi maakuntalaulun? Jokaiselta nykyiseltä 18 maakunnalta löytyvät omat tunnuksensa, mutta historiallisia maakuntia ne eivät ole. Manner-Suomen maakuntia oli vanhastaan vain kahdeksan.

Kauko Sipponen oli 1990-luvulla keskeisenä henkilönä synnyttämässä maakuntia. Professorina, kansliapäällikkönä ja maaherrana uransa tehnyt Sipponen laati Esko Ahon (kesk) porvarihallitukselle selvityksen, jonka pohjalta maakuntien liitot ja seutukaavaliitot yhdistettiin. Maakunnat saivat ensimmäistä kertaa päätäntävaltaa.

Sirpa RÄihÄ / HS
Kauko Sipponen pohjusti maakuntien itsehallintoa selvitysmiehenä 1990-luvulla. Hän kehottaa nykyisiä päättäjiä miettimään rauhassa, koska sen verran suuret muutokset ovat kyseessä.
Kauko Sipponen pohjusti maakuntien itsehallintoa selvitysmiehenä 1990-luvulla. Hän kehottaa nykyisiä päättäjiä miettimään rauhassa, koska sen verran suuret muutokset ovat kyseessä.

”Jokunen perustettiin poliittisista syistä”, kuvaa nyt 88-vuotias Helsingissä asuva Sipponen päätöksentekoa. ”Esimerkiksi Itä-Uusimaa oli tällainen. Sehän sitten lakkautettiinkin vuonna 2011. Keski-Pohjanmaa oli toinen, jota ei ollut niinkään luotu vaan tehty.”

Muita asukasluvultaan pieniä maakunnan aseman saaneita alueita oli Kainuu. Se on kulttuurisesti omaleimainen, mutta niin on Koillismaakin, josta tuli silti osa Pohjois-Pohjanmaata.

Vielä 1900-luvun alussa maakunnat olivat laajoja. Pohjanmaa ulottui Porin seuduilta Kainuuseen ja Peräpohjolaan saakka. Savo oli maakunta Karjalan ja Hämeen välissä. Hallinnollista merkitystä niillä ei ollut.

Vuonna 1994 Sipponen huokaisi onnesta. Suomi oli vihdoin ottanut askeleen kohti alueitsehallintoa, joka oli käytössä muissa Pohjoismaissa ja laajasti muualla Euroopassa.

”Vuodesta toiseen sitä oli yritetty tyrkyttää. Malli oli jatkuvasti esillä 1960-luvun alusta lähtien. Muissa Pohjoismaissa oli voimakas maakuntien itsehallinto, ja ajattelin, että se olisi meillekin tarpeen”, Sipponen kertoo.

Hanke leimautui jo varhain keskustan malliksi, mikä hidasti toteutumista. Varsinkin Sdp ajoi valtiojohtoisten läänien vahvaa asemaa.

”Leimautumisessa on annos totuutta. Maakunnat kuuluivat aina keskustan tavoitteisiin. Muualta ei tullut riittävää kannatusta”, Sipponen toteaa.

Maakunnat syntyivät, mutta jäivät lopulta pieniksi pelureiksi. Aluehallinto jatkoi pirstaloitumistaan, kun vuonna 1995 perustettiin ympäristökeskukset uusiksi valtion virastoiksi maakuntiin.

”Kaikkien muutosten tavoitteena on ollut eheyttää. Lopputulos on ollut päinvastainen”, hallintotieteen professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta tiivistää vuosikymmenten aherruksen.

”Valtavat kustannukset ja ykköskaarti kiinni miettimässä näitä asioita. On menty valtarakenne edellä, eikä ole tarkasteltu asioita palveluiden käyttäjän kannalta”, Stenvall kuvaa.

Valtarakenne edellä on menty maakuntien aluejaossakin. Historian professori Pertti Haapala Tampereen yliopistosta sanoo, että ainakaan historialla ei voi perustella nykyistä tai tulevaa maakuntajakoa, vaikka kaikilla alueilla historia onkin.

”Nykyinen maakuntajako perustuu toisen maailmansodan jälkeisiin talousalueisiin ja tulevat suunnitelmat työssäkäyntialueisiin”, Haapala kertoo.

Toisilla on historiallisia nimiä, toisilla ei.

”Esimerkiksi Pirkanmaa keksittiin 1950-luvulla”, Haapala sanoo.

Maakunta-ajattelu kiteytyy kotiseuturakkauteen. Maakuntaidentiteetit keksittiin 1800-luvulla samalla, kun syntyi ajatus Suomen omasta historiasta.

”Maakunnista ei kuitenkaan koskaan syntynyt, tai annettu syntyä, alueellisia voimakeskuksia. Suomi on aina ollut hyvin valtiokeskeinen yhteiskunta – pieni ja harvaan asuttu”, sanoo Haapala.

Vanhat, valtiojohtoiset läänit ovat poistumassa hallituksen toimesta. Itsenäinen maakuntahallinto tulee olemaan täysin uusi Suomen hallintohistoriassa.

”Aluejaon perusteidenkin pitää olla uudet. Suomessa ei ole sellaisia perinteisiä alueellisia eroja, joita pitäisi jatkaa historiallisista syistä. Eiköhän tässä vain tehdä suurkuntia uudella tavalla, koska pienet kunnat eivät selviä omillaan”, Haapala pohtii.

Sipponen tiivistää maakuntamallin idean työnjakoon.

”Lähipalvelut kunnille ja kaikki, mikä vaatii raskaamman koneiston ja varoja, siirtyy maakuntiin. Näin se toimii muissakin Pohjoismaissa.”

Suomen nykyiset maakuntaliitot hoitavat omaa siivuaan hallinnosta. Ne vastaavat maakuntakaavoituksesta sekä ohjailevat EU-rahaa eli hallinnoivat EU:n rakennerahasto-ohjelmia ja niiden täytäntöönpanoa.

Maakuntalauluissa korvet kuiskivat ja joet uljahat syöntä suurentaa. Kansa nousee sorron ikeen alta ja raataja pääsee lämpimän kotilieden ääreen.

Laulujen lisäksi vanhoja tunnuksia ovat vaakunat, joissa esitellään arvostettuja eläimiä ja aseita. Muita tunnuksia on luotu myöhemmin yleisöäänestyksissä. Nimikkokasvit valittiin vuonna 1982, linnut vuonna 1985 ja kivet vuonna 1989. Vuonna 1994 nimettiin maakuntakaloja, ja viimeisimpänä 2011 äänestettiin maakuntajärvistä.

Sipponen on kotoisin Viipurista, joten hänellä ei ole nyky-Suomessa kotimaakuntaa. Kesähuvila löytyy Kuhmoisista, oman maaherrakauden alueelta Keski-Suomesta.

Sipponen kehottaa nykyisiä päättäjiä miettimään rauhassa. Sen verran suuret muutokset ovat kyseessä. Yhden vinkin hän haluaa antaa: parlamentaarinen komitea.

”Komitean sisällä selvitettäisiin poliittiset riidat ja kun ne on ratkottu, tuodaan lopputulos ilmoille. Nyt työryhmä ehdottaa aina jotain ja sitten alkaa riitely”, Sipponen huokaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat