Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satakunta ulottui ennen Keski-Suomeen, Pohjanmaa Peräpohjolaan asti

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Uusimaa: Lähes 30 prosenttia suomalaisista asuu Uudellamaalla. Tunnuksia siili, kuha ja valkovuokko. Yksi kahdeksasta historiallisesta maakunnasta. Laulu: Uusmaalaisten laulu vuodelta 1912. Hämäläismurteet, lounaiset välimurteet: Minä/ Mää/ Mie teen.

Varsinais-Suomi: Väestöltään Suomen kolmanneksi suurin maakunta. Tunnuksia naakka ja tammi. Yksi kahdeksasta historiallisesta maakunnasta. Laulu: Varsinaissuomalaisten laulu vuodelta 1915. Lounaismurteet: Mää/ mnää teen.

Satakunta: Historiallinen Satakunta käsitti suuren osan nykyistä Pirkanmaata ja ulottui aina Keski-Suomeen saakka. Tunnuksia nahkiainen ja tyrni. Laulu: Satakunnan laulu vuodelta 1912. Lounaismurteet, lounaiset välimurteet ja hämäläismurteet: Mää/ Mnää/ Minä teen.

Kanta-Häme: Kanta-Häme kattaa vanhan historiallisen Hämeen lounaisosan. Tunnuksia ilves ja lahna. Laulu: Hämäläisten laulu vuodelta 1871. Hämäläismurteet: Minä teen/ tehen.

Päijät-Häme: Historiallisen Hämeen itäosa. Tunnuksia valkoselkätikka ja ruiskaunokki. Laulu: Vihreiden harjujen maa vuodelta 1999. Hämäläismurteet: Minä/ Mie tien.

Pirkanmaa: Asukasluvultaan Suomen toiseksi suurin maakunta. Tunnuksia valkohäntäpeura ja tuomi. Laulu: Kesäpäivä Kangasalla vuodelta 1864. Hämäläismurteet: Minä tehen.

Kymenlaakso: Ei kuulu historiallisten maakuntien joukkoon. Suurimmat keskukset Kotka ja Kouvola. Tunnuksia saukko ja punatulkku. Laulu: Kymenlaakson laulu vuodelta 1934. Hämäläismurteet: Mie/ Miä tien.

Etelä-Karjala: Osa vanhaa Suomen Karjalaa. Tunnuksia satakieli ja kangasvuokko. Laulu: Karjalaisten laulu vuodelta 1899. Kaakkoismurteet: Mie/ Meä/ Miä tien.

Pohjois-Karjala: Osa vanhaa Karjalaa. Tunnuksia käki ja karjalanruusu. Laulu: Karjalaisten laulu vuodelta 1899. Savolaismurteet: Minä/ Mie tien.

Etelä-Savo: Osa Savon historiallista maakuntaa. Tunnuksia muikku ja pohjanlumme. Savolaisen laulu vuodelta 1852. Savolaismurteet: Minä/ Miä tien.

Pohjois-Savo: Suurin keskus Kuopio. Osa historiallista Savoa. Tunnuksia hirvi ja kotipihlaja. Laulu: Savolaisen laulu vuodelta 1852. Savolaismurteet: Minä tien.

Keski-Suomi: Alue oli pitkään Hämeen ja Savon välistä harvaan asuttua metsäseutua. Nykyään Suomen viidenneksi suurin maakunta. Tunnuksia metso ja päivänkakkara. Laulu: Keski-Suomen kotiseutulaulu vuodelta 1929. Savolaismurteet: Minä tien.

Etelä-Pohjanmaa: Osa Pohjanmaan historiallista maakuntaa. Tunnuksia orava ja maitohorsma. Laulu: Vaasan marssi vuodelta 1864. Eteläpohjalaiset murteet: Minä teen.

Pohjanmaa: Suomenruotsalaisten asuttama osa historiallista Pohjanmaata. Tunnuksia mesiangervo ja tervapääsky. Laulu: Vaasan marssi vuodelta 1864.

Keski-Pohjanmaa: Maakunnista asukasluvultaan pienin. Tunnuksia siika ja kissankello. Laulu: Keskipohjanmaan laulu vuodelta 1929. Keski- ja pohjoispohjalaiset murteet: Minä teen.

Pohjois-Pohjanmaa: Osa laajaa historiallista Pohjanmaata. Tunnuksia kärppä ja suopursu. Laulu: Kymmenen virran maa 1906. Keski- ja pohjoispohjalaiset murteet: Minä teen.

Kainuu: Asukasluvultaan toiseksi pienin maakunta. Osa vanhaa Pohjanmaan maakuntaa. Tunnuksia kuukkeli ja kanerva. Laulu: Nälkämaan laulu vuodelta 1911. Savolaismurteet: Minä tien.

Lappi: Nykyisen Lapin eteläosa Peräpohjola oli osa historiallista Pohjanmaata. Pinta-alaltaan laajin ja harvaan asutuin maakunta. Tunnuksia poro ja kullero. Laulu: Kymmenen virran maa vuodelta 1906. Peräpohjalaiset murteet: Minä/ Mie/ Mi tehen/ teen/ tejen.

Lähteenä on käytetty Lauri Kettusen Suomen kielen murrekartastoa 1940. Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) mukaan monelta osin vanhojen murteiden tilanne pätee edelleen. Toisaalta minä-pronominin asu on levinnyt laajalti ja mää ainakin Tampereen seudulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat