Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen malli eroaa muista

Kotimaa
 

Suomen aluehallintoa on ollut Euroopassa vaikea luokitella. Hallintorakenteeltaan samanlaisia ovat vain Latvia ja Liettua. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa läänit ovat paitsi valtion hallinnollisia alueita, myös itsehallintoalueita.

Esimerkiksi Ruotsissa 21 läänistä lähes kaikilla on omat maakäräjät, jotka valitaan suorilla vaaleilla. Vastuualueita ovat terveydenhuolto ja koulutus.

Norjassa alueellinen hallinto on jakautunut 19 lääniin, joista Oslo on sekä lääni että kunta. Lääninvaltuustojen edustajat valitaan suorilla vaaleilla joka neljäs vuosi.

Tanskassa tehtiin kymmenen vuotta sitten kuntauudistus, jossa aluehallinto jaettiin uudelleen viiteen alueeseen. Jokaista aluetta johtaa vaaleissa valittu alueneuvosto. Tärkein tehtävä on terveydenhuollon järjestäminen.

Suomen ominaispiirteenä ovat olleet vahvat kunnat.

”Vielä jossain vaiheessa Euroopasta käytiin katsomassa Suomen kuntajärjestelmää esimerkillisenä. Sitten kunnista tuli ongelma”, kuvaa Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall.

Suomessa kokeiltiin vaaleilla valittua maakuntahallintoa Kainuussa vuosina 2004–2012. Hallinto vastasi lähes kaikesta kunnallisesta päätöksenteosta. Erimielisyydet rahoitusmallista kuoppasivat kokeilun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat