Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus moninkertaisti Frederikin sakot pahoinpitelystä

Käräjäoikeudessa laulaja ilmoitti liian pienet tulot. Noin 800 euron sakot nousivat nyt yli 3 000 euroon.

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
Laulaja Frederik
Laulaja Frederik Kuva: Pekka Elomaa

Rovaniemen hovioikeus on lähes nelinkertaistanut laulaja Frederikille eli Ilkka Sysimetsälle tuomittujen sakkojen rahamäärän. Hovioikeus käytti sakkojen perusteena Sysimetsän itse ilmoittamia tuloja, mutta ne olivat kuitenkin suuremmat kuin mitä hän käräjäoikeudessa ilmoitti.

Hovioikeuden mukaan Sysimetsän ilmoittamien todellisten tulojen perusteella yhden päiväsakon rahamäärä on 45 euroa. Hän joutuu siis maksamaan yhteensä 3 150 euroa sakkoa. Lapin käräjäoikeudessa yhden päiväsakon suuruus oli 12 euroa, joten sakkojen määräksi tuli 840 euroa.

Tuomio liittyi pahoinpitelyyn ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Rovaniemellä lokakuussa 2014. Oikeuden mukaan Sysimetsä oli lähtenyt ajamaan, vaikka auton edessä oli seissyt mies. Mies ei loukkaantunut vakavasti.

Oikeus piti tekoa vakavana, sillä sen mukaan Sysimetsä osoitti piittaamattomuutta toisen ihmisen terveyttä kohtaan. Hänet määrättiin maksamaan 70 päiväsakkoa.

Syyttäjä vei asian hovioikeuteen vain päiväsakon suuruuden osalta. Hän ei uskonut Sysimetsän ilmoitukseen, että tämän tulot olisivat romahtaneet viimeksi toimitetusta verotuksesta.

Käräjäoikeudessa Sysimetsä oli ilmoittanut, että hän lopetti palkan nostamisen yhtiöstään heinäkuussa 2015. Syyttäjän mielestä ei ollut uskottavaa, ettei laulajalla sen jälkeen olisi ollut mitään tuloja.

Syyttäjä vaati, että yhden päiväsakon rahamääräksi vahvistetaan vuoden 2014 toimitetun verotuksen perusteella 108 euroa. Sysimetsän nettotulot olivat noin 6 700 euroa kuussa.

Sysimetsä toimitti hovioikeuteen uutta selvitystä nykyisistä tuloistaan. Sen mukaan Sysimetsä oli palkkatulojensa lisäksi saanut eläkettä sekä nostanut osinkoa. Miehen mukaan hän on nyt ikänsä takia vähentänyt keikkailua, ja tänä vuonna hänen tarkoituksenaan on ajaa keikkayhtiönsä alas. Siten tulot ovat vakiintuneet eläketulojen tasolle.

Hovioikeus katsoi, ettei verotustietoja voida käyttää päiväsakkojen pohjana, koska tulot ovat olennaisesti muuttuneet. Sen takia päiväsakon suuruus vahvistettiin Sysimetsän uuden selvityksen mukaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat