Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämeen linnan upea pienoismalli löytyi pelastuslaitoksen varastosta – sosiaalinen media auttoi historian selvityksessä

Vanha, hämmästyttävän määrän työtä vaatinut Hämeen linnan pienoismalli nousi vastikään esiin unohduksesta Hämeenlinnassa, kun kaupungin pelastuslaitos siivosi nurkkiaan.

Kotimaa
 
Upea Hämeen linnan pienoismalli löytyi
Upea Hämeen linnan pienoismalli löytyi
Valtava pienoismalli löytyi Hämeenlinnan pelastuslaitoksen varastosta, jonne se oli unohtunut. Nyt pohditaan, mihin rakennelma voitaisiin panna esille. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Jukka Harju.

Hämeenlinna

Vanha, hämmästyttävän määrän työtä vaatinut Hämeen linnan pienoismalli nousi vastikään esiin unohduksesta Hämeenlinnassa, kun kaupungin pelastuslaitos siivosi nurkkiaan.

Se ilmoitti varastossaan olleesta valtavasta pienoismallista Hämeen linnaa hallinnoivaan Kansallismuseoon, jossa intendentti Jouni Marjamäki innostui oitis ja haki linnan linnalle.

Alkuviikosta hän laittoi linnan Facebook-sivuille kuvia ja kysymyksiä mallin historiasta ja parissa päivässä sen tarina ja vaiheet alkoivat olla selvillä, kun pienoismallin muistaneet ihmiset kertoivat siitä muistonsa.

”Jotkut asiat vain unohtuvat vuosikymmeniksi”, Marjamäki sanoo.

Hän sanoo, että aikoi aluksi lähteä hakemaan mallia henkilöautolla, mutta valitsi sittenkin ja onnekseen pakettiauton. Pienoismalli ei ole pieni.

”Näin siitä aluksi vain kännykkäkuvia. Kun näin sen paikan päällä, ensimmäinen ajatus oli, että tosi hieno. Oli sellaisia harvoja kokemuksia, että oikein hätkähtää. Nimikyltti laidassa kertoi heti, että se on ammattilaisen tekemä.”

Malli on pöydänkokoinen, monta kymmentä kiloa painava rakennelma, joka kuvaa linnaa sen 1600-luvun asussa. Sen tekijä on asetellut mallin pintaan lähes kauttaaltaan tuhatmäärin pieniä sileitä kiviä, jotka tekevät seinistä hyvinkin aidon näköiset. Se on erittäin havainnollinen ja yksityiskohtainen, ja Marjamäen mukaan arvokas erityisesti siksi, että tuosta aikakaudesta ei ole paljon tietoa.

Malli on jonkin verran saanut osumia vuosikymmenten saatossa, maali on hilseillyt ja muutama pala irronnut, mutta kokonaisuudessaan sellaisen restaurointi ei liene vaativammasta päästä.

”Nyt pitäisi vain löytää joku, joka kustantaisi korjauksen ja tekisi sen.”

Mallin signeeraus K Nuotio auttoi pitkälle selvittelytyössä. Ilmeni, että tekijä on taiteilija Kalle Nuotio (1885-1956), joka on tehnyt muitakin vastaavia malleja.

”Hänen lapsenlapsensa otti yhteyttä Berliinistä ja osasi kertoa, että se on tehty 40-50-luvun taitteessa. Joku toinen osasi kertoa, että se on ollut näytteillä Hämeenlinnassa Tuomelan kansakoululla joskus 60-luvulla”, Marjamäki kertoo tiedoista, joita Facebook-sivuille parin päivän aikana sateli.

Joku myös kertoi nähneensä Helsingin kaupunginmuseon pöytäkirjan vuodelta 1929, jossa mainittiin mallinrakentaja K. Nuotio. Marjamäki päätteli, että sen on pakko olla sama mies.

Ilmeisesti sitten ajan saatossa ja koulun korjauksen yhteydessä malli päätyi pelastuslaitoksen varastoon, josta se nyt pelastui.

”Onni onnettomuudessa on, että tämä säilyi. Koulun rehtorin kanssa keskustelin jo sen tulevaisuudesta. Sillä olisi paikka koululla, mutta olisi se myös hieno saada tänne linnalle.”

Historioitsija Marjamäki on vaikuttunut myös siitä, minkä määrän tutkimustyötä ja arkistojen kaivelua mallin teko on vaatinut joskus sotien jälkeen, jolloin linnan 1600-luvusta ei vielä tiedetty niin paljon kuin nyt, isojen korjaus- ja tutkimustöiden jälkeen.

”Nuotion on täytynyt käydä tarkkaan läpi linnan historiaa ja siitä tehtyjä tutkimuksia. Vasta pienoismallin valmistumisen jälkeen linnassa on alettu tietää paljon enemmän sen vaiheista. Sekin on kiinnostavaa, että yleensä tällaisia on tilattu museoihin. Miksi sitten jokin kansakoulu olisi tilannut tällaisen”, hän pohtii.

Harri Nurminen
Lähes unohdettu Hämeen linnan pienoismalli on vaatinut valtavan määrän töitä. Intendentti Jouni Marjamäellä sattui haastatteluhetkellä olemaan tulevaan näyttelyyn liittyvä haarniska päällään.
Lähes unohdettu Hämeen linnan pienoismalli on vaatinut valtavan määrän töitä. Intendentti Jouni Marjamäellä sattui haastatteluhetkellä olemaan tulevaan näyttelyyn liittyvä haarniska päällään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat