Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglundin päätös luopua tuli Rkp:n kansanedustajille yllätyksenä – moni pohtii nyt puheenjohtajakisaan lähtemistä

Kansanedustajat Mikaela Nylander ja Anna-Maja Henriksson haluavat miettiä johtopaikalle pyrkimistä ainakin pääsiäisen yli. Eva Biaudet sanoo pitävänsä omaa ehdokkuuttaan epätodennäköisenä. Myös Anders Adlercreutz pohtii kisaan lähtöä.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen
Carl Haglund päihitti Anna-Maja Henrikssonin Rkp:n puheenjohtajakisassa vuonna 2012. Nyt Henriksson pohtii jälleen johtopaikalle pyrkimistä.
Carl Haglund päihitti Anna-Maja Henrikssonin Rkp:n puheenjohtajakisassa vuonna 2012. Nyt Henriksson pohtii jälleen johtopaikalle pyrkimistä. Kuva: Vesa Moilanen

Rkp:n puheenjohtajan Carl Haglundin päätös luopua johtopaikastaan tuli puolueessa yllätyksenä, mutta sitä osattiin hieman odottaakin. Haglund kertoo asiasta tänään HS:lle ja Hufvudstadsbladetille.

”Olin tavallaan yllättynyt ja pettynyt, kun Haglund eilen asiasta ilmoitti”, kansanedustaja Mikaela Nylander sanoo.

”Olen kyllä nähnyt, että hänellä on ollut vähän huonompi kausi nyt. Ajattelin, että jostain se kipinä löytyisi kuitenkin, mutta ei löytynyt.”

Nylander kertoo huomanneensa Haglundissa merkkejä turhautumisesta ensimmäisen kerran, kun Alexander Stubbin (kok) minihallitusohjelmaa kirjoitettiin kesällä 2014. Hän toimi itse tuolloin eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja seurasi neuvotteluja läheltä.

”Siitä se pohdinta varmasti alkoi. Ne linjaukset olivat äärimmäisen vaikeita hänelle. Olin jo unohtanut nuo hetket valtioneuvoston linnassa, mutta kun nyt kelaa taaksepäin, olisi pitänyt aavistaa että ne tulisivat jossain vaiheessa taas eteen.”

Nylander, joka oli Haglundin läheinen työpari Jyrki Kataisen (kok) ja myöhemmin Stubbin hallituksen aikana, kertoo ymmärtävänsä hyvin Haglundin päätöstä.

”Ihminen tulee mukaan ja ajattelee, että tehdään jotain hyvää isänmaan puolesta. Kun tavoitteeseen ei päästäkään, se on äärimmäisen vaikea paikka. Tässä ei ole kyse Stubbista tai Kataisesta, vaan kokonaisuudesta. Päätöksenteko oli niin hankalaa, että koin Haglundin tuskan hyvin läheisesti.”

Nykyinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo joutuneensa istumaan alas kuullessaan Haglundin päätöksestä eilen.

”Tässä menee muutama päivä uutisen käsittelemiseen. Haglund on tehnyt puheenjohtajana valtavasti töitä hyvällä energialla.”

Henriksson sanoo kuitenkin huomanneensa syksyn aikana, ettei puheenjohtajalla ole ollut energiaa ihan yhtä paljon kuin aikaisemmin.

”Mutta olin ajatellut, että se on ohimenevää. Oppositiotilanne on uusi, ja siihen tottuminen kestää hetken.”

Nylanderia ja Henrikssonia pidetään vahvoina ehdokkaina Haglundin korvaajaksi kesällä pidettävässä puoluekokouksessa.

Rkp valitsee puheenjohtajansa joka vuosi. Haglund päihitti Henrikssonin puheenjohtajakamppailussa vuonna 2012.

Sekä Nylander että Henriksson haluavat sulatella päätöstä ainakin pääsiäisen yli.

”Täytyy pohtia, mikä on puolueen kannalta parasta. On aina hyvä, jos syntyy aito kamppailu puheenjohtajasta. Ideologinen keskustelu tekee hyvää puolueelle kuin puolueelle”, Nylander, joka mainitaan puolueen sisällä vahvimpana ehdokkaana puoluejohtoon, sanoo.

”Meidän on valmistauduttava Haglundin jälkeiseen elämään. Hän on ollut hyvin valovoimainen ja taitava puoluejohtaja, joka on antanut meille nostetta.”

Nylander lisää, että hänen on käytävä keskustelua ehdokkuudesta myös kotona. Hänellä on alle kouluikäinen poika ja mies on yrittäjä.

Myös Henriksson haluaa pohtia päätöstä hetken perheen parissa.

”Puolueen puheenjohtajan täytyy olla valmis tekemään sitä työtä monta vuotta. En sulje mitään pois.”

Kansanedustaja Eva Biaudet toivoo, että Nylander ja Henriksson lähtevät kisaan. Omaa ehdokkuuttaan Biaudet, joka on myös mainittu spekulaatioissa seuraavasta puheenjohtajasta, pitää ”epätodennäköisenä”.

”On varmaan niin, että Rkp valitsee seuraavaksi yhden niistä naisista, jotka ovat kokeneita ja olleet pitkään mukana. Anna-Maja Henriksson olisi luonnollinen valinta, toivon että hän olisi kiinnostunut.”

Biaudet sanoo aikovansa itse vaikuttaa siihen, että puolueiden johdon sukupuolitasapaino muuttuu. ”On ollut tosi vaikeaa katsoa, kun miesjohtajat eivät edes keskustele tasa-arvosta.”

Biaudet’n haave naispuheenjohtajasta ei ehkä toteudu. Puheenjohtajaspekulaatioissa on nimittäin mainittu myös viime eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiiristä toiseksi eniten ääniä saanut Joakim Strand sekä Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan noussut arkkitehti Anders Adlercreutz.

Strand kertoo sähköpostitse pitävänsä omaa ehdokkuuttaan ”hyvin epätodennäköisenä”.

Adlercreutz ei sulje ajatusta pois. Hän sanoo tekevänsä päätöksen pian.

”Uutinen on muutaman tunnin ikäinen, eli en ole kovin syvällisesti ehtinyt asiaa pohtia.”

”Näen mielelläni itselläni vahvan roolin puolueen kehittämisessä ja johdattamisessa takaisin hallitukseen. Nykytilanteessa Rkp:n kaltaisella arvoliberaalilla puolueella on valoisa tulevaisuus edessään.”

Myös Biaudet näkee Rkp:n tehtävän tärkeämpänä kuin koskaan.

”Pitää jaksaa taistella, ettei Suomi muuttuisi aivan suljetuksi ja sisäänpäin kääntyneeksi. Se on ollut roolimme aina, mutta ei koskaan näin dramaattisella tavalla.”

Biaudet kertoo ymmärtävänsä Haglundin päätöksen lähteä. Hän olisi kuitenkin pitänyt tärkeänä, että istuva, hyvin tehtävänsä hoitanut puheenjohtaja jatkaisi.

”Vaihto operatiivisten päätösten keskeltä eduskuntatyöhön on iso muutos. Täytyy muistaa, että Haglund on kuitenkin ensimmäisen kauden kansanedustaja. Vie vähän aikaa, että saa löydettyä täältä tavan vaikuttaa pidemmällä aikavälillä”, Biaudet sanoo.

”Oppositio on ollut meille kaikille paikan hakemista. Ei tämä ole ollut kenellekään helppoa.”

Mikaela Nylanderia pidetään vahvimpana suosikkina Carl Haglundin seuraajaksi Rkp:ssä.
Mikaela Nylanderia pidetään vahvimpana suosikkina Carl Haglundin seuraajaksi Rkp:ssä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat