Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Suomalaiset suopeita EU:lle, Väyrysen uusi puolue ei äänestäjiä sytytä

Yli puolet suomalaisista kannattaa EU-jäsenyyttä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen luovutti kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi euroalueesta eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle 10. maaliskuuta.
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen luovutti kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi euroalueesta eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle 10. maaliskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimus tehtiin 7.3.–21.3.2016.

 Haastatteluja tehtiin 1 000.

 Tutkimusjoukko edustaa Suomen 15–79-vuotiasta väestöä lukuun ottamatta ahvenanmaalaisia.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Suomalaisten mielipiteet jakautuvat kahtia sen suhteen pitäisikö Suomessa järjestää Britannian tapaan kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä. Helsingin Sanomien teettämään kyselyyn vastanneista tasan 50 prosenttia ei pidä äänestystä tarpeellisena.

Kuitenkin peräti 43 prosenttia haluaisi äänestyksen. Loput eivät osaa sanoa mitä mieltä ovat.

Nuoret ovat kaikkein myönteisimpiä kansanäänestykselle. 15–24-vuotiaista vain joka kolmas vastustaa äänestystä. Tosin nuorille asia tuntuu yhdentekevältä, sillä epätietoisia on paljon.

Toisessa päässä ikähaitaria mielipiteet kääntyvät. Yli 65-vuotiaista vain kolmasosa pitää kansanäänestystä tarpeellisena.

Sukupuolten välillä ei ole eroja.

Puolueiden välillä sen sijaan on. Perussuomalaisten kannattajista 69 prosenttia kannattaa äänestystä ja vasemmistoliitonkin äänestäjistä yli puolet, 55 prosenttia. Kokoomuksen kannattajissa heitä on vain 19 prosenttia ja vihreiden kannattajissa 29 prosenttia.

Mitä koulutetumpi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän vastustaa kansanäänestystä.

Jos Suomi järjestäisi kansanäänestyksen nyt, enemmistö suomalaisista (56 prosenttia) äänestäisi EU-jäsenyyden puolesta, kolmasosa (30 prosenttia) olisi vastaan.

EU-jäsenyyden kannatus on suurin nuorten 15–24-vuotiaiden keskuudessa. Heistä 71 prosenttia äänestäisi jäsenyyden puolesta. Ammattiryhmistä myönteisimpiä jäsenyydelle ovatkin opiskelijat (75 prosenttia) ja toisaalta ylemmät toimihenkilöt ja johtajat (73 prosenttia).

Perussuomalaisten kannattajista vain joka neljäs äänestäisi EU-jäsenyyden puolesta, kokoomuksen kannattajista peräti 87 prosenttia. Kaikista puolueista vain perussuomalaisten parissa ei-äänet voittaisivat.

EU:n kannatus on pysynyt vakaana EU:n laajentumisesta huolimatta. Liittymisäänestyksessä 1994 täsmälleen yhtä suuri osuus kansasta, 56 prosenttia, äänesti jäsenyyden puolesta.

HS-gallupissa kysyttiin myös mitä kansalaiset ajattelevat europarlamentaarikko Paavo Väyrysen uudesta Kansalaispuolueesta.

Selvä enemmistö suomalaisista ei äänestäisi puoluetta. Potentiaalisia äänestäjiä on vain kuusi prosenttia.

Väyrysen eurovastaisuus houkuttelee eniten perussuomalaisia. Heistä 15 prosenttia voisi äänestää Väyrysen puoluetta, mutta toki heistäkin 79 prosenttia sanoo ettei äänestäisi.

Kokoomuslaisten kanta Väyrysen puolueeseen on tyly. Heistä 99 prosenttia ei voisi puoluetta äänestää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat