Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus karsii lakia vanhuspalveluista

Hoitajamäärän pienentämisen lisäksi kunnan velvoitteet vähenevät.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Ympärivuorokautisessa hoidossa on vajaat kymmenen prosenttia 75 vuotta täyttäneistä. Kuva Kustaankartanon palvelutalosta Helsingistä.
Ympärivuorokautisessa hoidossa on vajaat kymmenen prosenttia 75 vuotta täyttäneistä. Kuva Kustaankartanon palvelutalosta Helsingistä. Kuva: Rio Gandara / HS

Hallitus valmistelee isoja muutoksia vanhusten palveluihin ja taustalla olevaan vanhuspalvelulakiin, joka on nykyisessä muodossaan ollut voimassa vasta vuodesta 2013.

Laista karsitaan määräyksiä, jotka koskevat kunnan työntekijöiden asiantuntemusta, vastuutyöntekijöitä ja hoitojärjestelyjen pysyvyyttä.

Valtiovarainministeriö on laskenut, että näistä karsimisista tulee säästöä yhteensä 35,2 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi hallitusohjelmaan kirjattiin tavoitteeksi, että hoitajamitoitusta vanhustenhoidossa alennetaan vuoden 2017 alusta.

Tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien hoitajamitoitusta on tarkoitus laskea nykyisestä 0,5:stä. Uusi mitoitus on väljempi, 0,4–0,5. Se ilmaisee, montako hoitajaa laitoksessa pitää olla yhtä vanhusta kohti.

Hoitajamitoituksen muutoksen valmistelu alkanee tänä keväänä kehysriihen jälkeen.

Yhden desimaalin muutos kuulostaa pieneltä, mutta hallitusohjelmassa arvioidaan, että tästä tuleva säästö nousee asteittain 70 miljoonaan euroon vuodessa.

Näiden säästöjen vastapainoksi hallitus laittaa kolmen vuoden aikana yhteensä 30 miljoonaa euroa kärkihankkeeseen, jonka kantavana teemana on kehittää vanhusten kotihoitoa ja parantaa omaishoitajien tukea.

Nykyinenkään 0,5:n hoitajamitoitus ei tarkoita, että ympärivuorokautisessa hoitopaikassa olisi koko ajan yksi työntekijä kahta hoidettavaa kohti, vaan se tarkoittaa yksikön hoitajamäärää.

Hoitajat tekevät ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä vuorotyötä. Hoitajamitoituksen muutos tarkoittaa, että läpi vuorokauden jakautuviin työvuoroihin riittää entistä vähemmän työntekijöitä – ja samalla tulevat isot säästöt palkkakuluissa.

Hoitajamitoitus oli suurin kiistakysymys, kun edellinen hallitus sääti vanhuspalvelulain. Pitkän veivauksen jälkeen päädyttiin siihen, että mitoitusta ei kirjattu lakiin, mutta siitä on nyt sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Kuntaliiton yhteinen laatusuositus.

Voi olla, että koko hoitajamitoitus menee uuteen uskoon sosiaali- ja terveyspalveluiden suuremmassa sote-uudistuksessa.

Erityisasiantuntija Eevaliisa Virnes Kuntaliitosta sanoo, että hoitajamitoituksen muutoksen yhteydessä olisi hyvä ylipäätään keskustella, toimivatko määrälliset mitoitukset. Vanhusten hoidon ja huolenpidon tarve ei ole kaikissa yksiköissä sama.

”Luvuissa on puolensa, mutta samalla voi miettiä, takaavatko numeeriset mitoitukset hyvän hoidon”, Virnes sanoo.

Vanhuspalvelulain määräysten karsinta on osa hallituksen suunnitelmaa kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisesta.

Hallitus tavoitteli karsimisella kaikkiaan miljardin euron säästöjä, mutta ensi vaiheen säästöt jäivät alle puoleen siitä eli noin 400 miljoonaan euroon pitkällä aikavälillä.

Vanhuspalveluiden osuus tästä eli 35,2 miljoonaa euroa saadaan kolmella pykälämuutoksella. Vastaisuudessa kunnan harkintaan voi jättää sen, millaista asiantuntemusta se käyttää, jotta vanhuspalvelut tulevat järjestetyksi laadukkaasti.

Nyt laissa on lueteltu pitkä lista asiantuntijoita: kunnan käytettävissä on oltava erityisasiantuntemusta ainakin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, gerontologisen hoito- ja sosiaalityön, geriatrian, lääkehoidon, ravitsemuksen, monialaisen kuntoutuksen sekä suun terveydenhuollon alalta.

Laissa on nykyisin säädetty, että ikäihmisellä on oltava kunnassa vastuutyöntekijä.

Tämä vaatimus poistetaan, koska vuoden 2013 jälkeen tuli voimaan sosiaalihuoltolaki, joka hallituksen mielestä kattaa vanhuksetkin riittävästi.

Lisäksi vanhuspalvelulaista lähtee säännös, jonka mukaan kunnan on turvattava iäkkään henkilön pitkäaikaisen hoitojärjestelyn pysyvyys.

STM:n taustamuistion mukaan vastaavasta asiasta on säätelyä myös sosiaalihuoltolaissa, mutta suppeampana.

”Näiltä osin seurauksena on varsin todennäköisesti palvelutason lasku nykytilanteeseen verrattuna”, sosiaali- ja terveysministeriö arvioi.

Hoitajamitoitus oli lain suurin kiistakysymys

Vanhuspalvelulaki on Jyrki Kataisen (kok) hallituksen luomus. Sen taustalla oli kasvanut huoli palveluiden laadusta hoitopaikoissa: puhuttiin vuoteessa makuutettavista vanhuksista, märistä vaipoista ja liian kiireisistä hoitajista.

Suurimman huomion lain valmistelussa varasti hoitajamitoitus, jota ei lopulta edes kirjattu lakiin.

Hoitajamitoitus eli hoitajien määrä vanhusta kohti näytti monessa hoitopaikassa olevan ongelman ydin. Siksi poliitikot kävivät tarmokkaasti tämän yksityiskohdan kimppuun. Lakia valmistelleet vanhustenhoidon asiantuntijat varoittelivat, ettei laatu ole yhdellä numerolla määriteltävissä, mutta heitä ei kuunneltu.

Budjettiriihessä syksyllä 2012 päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp riitelivät mitoituksesta. Sdp halusi lakiin kirjattavaksi 0,7:n hoitajamitoituksen, joka olisi vaatinut tuplaamaan laille varatut budjettirahat. Kokoomus piti tätä liian kalliina.

Lopulta päädyttiin siihen, että mitoituksesta tuli 0,5. Sitä ei kirjattu lakiin, mutta kompromissina sovittiin, että jos yksikin vanhustenhoidon yksikkö alittaa kyseisen suosituksen, hallitus antaa asiasta asetuksen.

Tästäkään ei lopulta tullut mitään, koska perustuslakivaliokunnan mielestä näin isosta kuntien ohjauksesta ei voi säätää pelkällä asetuksella.

Lopulta mitoitus kuihtui suositukseksi. Asia pulpahti vielä kerran pintaan loppuvuodesta 2014, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi, että joka kymmenes ympärivuorokautisen hoidon yksikkö alittaa 0,5:n suosituksen.

Hetken hallitus jälleen mietti lain säätämistä, mutta se jäi tekemättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat