Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puiden ja pensaiden leikkuuaika alkaa olla käsillä

Kevätleikkuun voi tehdä muille puille paitsi koivulle, kirsikalle ja luumulle.

Kotimaa
 
Eija Kontio / Lehtikuva
Pensaiden oksien karsinta kannattaa aloittaa, kun kovat yöpakkaset ovat ohi.
Pensaiden oksien karsinta kannattaa aloittaa, kun kovat yöpakkaset ovat ohi. Kuva: Eija Kontio / Lehtikuva
Fakta

Perusohjeet leikkaajalle

 Ensimmäisenä leikataan pois huonokuntoiset ja kuolleet oksat.

 Puun latvusta tai pensasta kevennetään poistamalla toisiaan hankaavia tai osa sisäänpäin kasvavista oksista.

 Puista kannattaa leikata pois myös ohuet, pitkät, suoraan ylöspäin kasvavat vesiversot, jotka eivät koskaan kasva kunnollisiksi oksiksi.

 Hyvin teräväkulmaiset, ylöspäin kasvavat oksat poistetaan jo nuorena. Myöhemmin ne voivat aiheuttaa puun repeämisvaaran tai muodostaa kilpalatvan.

Ainakin Etelä-Suomessa alkaa olla aika tarttua saksiin puutarhassa. Puiden ja pensaiden kevätleikkauksille otollinen aika on käsillä, kun kovat yöpakkaset ovat takana.

”Maalis-huhtikuu on parasta aikaa leikata ennen kuin kasvukausi alkaa. Kun silmut alkavat turvota, on jo huono hetki”, neuvoo puutarha-agronomi Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Leikkaamisella puut ja pensaat uudistuvat. Hyvin hoidettuina ja säännöllisesti leikattuina kasvit kasvavat paremmin ja pysyvät pidempään hyvässä kunnossa. Leikkaus pitää myös hedelmäpuut ja marjapensaat satoisina.

Säännöllisesti leikkaamalla puut ja pensaat saa pidettyä sopivan kokoisina.

”Jos omenapuiden annetaan kasvaa vapaasti, monesti omenat tulevat vain puun yläosiin. Suositellaan, ettei omenapuuta kannata päästää juuri kolmea metriä korkeammaksi”, Taulavuori sanoo.

Vuosittain kannattaa leikata vain muutama oksa kasvia kohden. Keväällä voi leikata muita pihapuita paitsi koivua ja kivellisiä hedelmäpuita kuten kirsikkaa ja luumua. Mahlavirtauksen takia ne kannattaa jättää keväällä leikkaamatta.

Pensaista lähes kaikki sopivat leikattaviksi, mutta lajikohtaiset leikkausohjeet kannattaa tarkastaa jokaisen pensaan kohdalla. Osan pensaista voi leikata matalaksi muutaman vuoden välein, mutta hidaskasvuisia pensaita pitää leikata varovasti.

”Esimerkiksi kaikki angervot voi leikata kokonaan alas muutaman vuoden välein. Sen sijaan marjapensaista ja happomarjoista poistetaan joka vuosi 3–5 vanhaa oksaa”, Taulavuori sanoo.

Jos pensaassa tai puussa on kuolleita tai sairaita versoja, ne pitää poistaa. Niitä voi poistaa enemmänkin kuin suositellut 3–5.

Havukasveista ei saa koskaan leikata vihreää kasvua kokonaan, vaan niitä lähinnä tasoiteleikataan. Keväällä on hyvä aika leikata pensasaitoja, mutta kuusiaitaan pitää muistaa aina jättää vihreää.

Taulavuorelta kysytään ajoittain myös rhododendroneiden eli alppiruusujen leikkaamisesta.

”Niistä voi leikata kuolleita ja ränsistyneitä oksia, jotka esimerkiksi makaavat maassa. Niitä ei kannata leikata kovin rajusti, vaan kannattaa jossain vaiheessa uusia pensas kokonaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat