Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ilmailumuseot kärsivät tilapulasta – historiallisille koneille tulossa uusi turvapaikka

Ilmailumuseosäätiö kehittää Asikkalaan historiallisten ilma-alusten kokoelmakeskusta.

Kotimaa
 
Lahden ilmasillan arkisto
Ilmavoimat rakensi museohallin vuosina 1939–1940.
Ilmavoimat rakensi museohallin vuosina 1939–1940. Kuva: Lahden ilmasillan arkisto
Fakta

Vesivehmaalla toimii Päijät-Hämeen ilmailumuseo

 Museota ylläpitää Lahden ilmasilta -yhdistys.

 Ilmavoimat päätti vuonna 1948 aloittaa käytöstä poistettujen lentokoneiden sijoittamisen Vesivehmaalle.

 Vanhoja koneita sisältänyt halli nimettiin vuonna 2005 Päijät-Hämeen ilmailumuseoksi.

 Museon arvokkain lentokone on maailman ainoa kaksitasoinen meritiedustelukone Blackburn Ripon II F.

 Museo on avoinna viikonloppuisin kello 11–17 kesäkuusta elokuulle pois lukien juhannus.

Suomen ilmailumuseosäätiö aikoo rakentaa Asikkalassa sijaitsevalle Lahti-Vesivehmaan lentopaikalle historiallisten ilma-alusten kokoelmakeskuksen. Sen yhteyteen on suunniteltu myös vanhojen lentokoneiden entisöinti- ja konservointikeskusta.

Asikkalan kunnanhallitus on päättänyt, että se myy säätiölle vanhan lentokonehallin ja siihen liittyvän maa-alueen vuokraoikeuden. Kauppasumma on 14 000 euroa.

Hallissa toimii nyt Päijät-Hämeen ilmailumuseo, jonka näyttelyssä on esillä pääosin Sotamuseon ja Ilmavoimien omistamia ilma-aluksia. Museon toimintaan kauppa ei vaikuta.

”Tämä on strateginen siirto, jolla pääsemme mukaan lentokentän kehittämiseen”, sanoo Suomen ilmailumuseon intendentti Matias Laitinen.

”Olemme suunnittelemassa kokoelmakeskusta. Hallin hankkiminen on vasta alkua. Vanha halli ei tule olemaan kokoelmakeskus, vaan rakennamme sen lähelle kunnon keskuksen.”

Tarkoituksena on rakentaa vanhan hallin naapuriin tuhansien neliömetrien kokoinen lämmin hallitila, jossa voidaan säilyttää ilma-aluksia ja muuta ilmailumuseoiden kokoelmiin liittyvää materiaalia.

Koneita voitaisiin sitten kierrättää kokoelmakeskuksesta eri näyttelyihin, koska nyt näyttelytilat ovat aivan täynnä.

”Samalla sinne suunnitellaan entisöinti- ja konservointitoimintaa. Nyt konservointia tehdään sekä Suomen ilmavoimamuseossa Tikkakoskella että Suomen ilmailumuseossa Vantaalla. Olemme molemmat hankkeessa mukana, joten voimme keskittää tällaista toimintaa sinne.”

Suomessa on kuusi ilmailumuseota, joista Suomen ilmavoimamuseo ja Suomen ilmailumuseo ovat ammattimaisia. Neljää muuta pyörittävät vapaaehtoiset harrastajat. Yhteistä ammattimuseoille on jatkuva tilapula.

”Kumpikaan ammattimaisista ilmailumuseoista ei ole voinut ottaa vastaan lisää ilma-aluksia. Päinvastoin, olemme joutuneet palauttamaan materiaalia kokoelmista lahjoittajille”, Laitinen kertoo.

”Oleellista on Asikkalan kunnan tuki projektille. Heidän kanssaan jatkamme suunnittelua.”

Hankkeen rahoitusta on tarkoitus hankkia lisäksi muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja säätiöiltä.

Suomen ilmailumuseo suunnittelee myös täysin uutta museorakennusta Vantaan Aviapolikseen. Se olisi nykyistä isompi, mikä antaisi mahdollisuuden väljempiin näyttelyihin ja niiden kerronnallisuuden parantamiseen.

Lahden ilmasillan arkisto
Museon edessä ovat Mig-21bis -hävittäjä ja Mi-8P-helikopteri. Ilmavoimat on päättänyt romuttaa kopterin. Hallissa on toinen samanlainen.
Museon edessä ovat Mig-21bis -hävittäjä ja Mi-8P-helikopteri. Ilmavoimat on päättänyt romuttaa kopterin. Hallissa on toinen samanlainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat