Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahmoja voi olla luultua enemmän – tänä talvena ennätykselliset 2 500 havaintoa

Maa- ja metsätalousministeriö siirtää suurpetotutkimuksen painopistettä ahmoihin. Tutkijat kaipaavat havaintoja poronhoitoalueen eteläpuolella asuvista ahmoista.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen
Ahmalle kelpaa ravinnoksi lähes kaikki kasvinosista haaskoihin ja sammakoista poroihin.
Ahmalle kelpaa ravinnoksi lähes kaikki kasvinosista haaskoihin ja sammakoista poroihin. Kuva: Kimmo Taskinen
Fakta

Euroopan suurin näätäeläin

 Elinikä noin 10 vuotta.

 Suomessa elää 250, Norjassa 500 ja Ruotsissa 600 ahmaa.

 Paino 10–28 kg. Uros on naarasta suurempi.

 Kaikkiruokainen kasvinosista haaskoihin ja sammakoista poroihin.

 Sukukypsä kolmevuotiaana. Kantoaika kahdeksan kuukautta, synnyttää helmi–maaliskuussa Lapissa lumipesään ja etelämpänä louhikkoon 2–3 poikasta.

 Lähes hävitettiin Suomen luonnosta myrkyttämällä, jalkaraudoilla pyytämällä ja poikaspesiä tyhjentämällä. Tapporahan maksaminen lopetettiin 1975. Rauhoitettiin poronhoitoalueen eteläpuolella 1977 ja koko maassa 1982.

 Luokitellaan lainsäädännössä edelleen riistaeläimeksi.

Tänä talvena suurpetohavaintojärjestelmä Tassuun on kirjattu ennätyksellisesti yli 2 500 ahmahavaintoa.

Suurpedostamme tuntemattomin on hiljalleen hivuttautumassa idästä ja pohjoisesta Suomi-neidon lanteille.

”Tunturi-Lapin ja Kainuun ohella Pohjois-Karjalasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä elää nykyään elinvoimainen ahmakanta”, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Hän myöntää, että siihen tietämys ahmoista melkeinpä tyssää. 2000-luvulla kolminkertaistunut kanta-arvio 250 ahmasta saattaa niin ikään olla Kojolan mukaan alakantissa.

”Luku on enemmän akateeminen päätelmä kuin tutkimustulos. Ilves ja susi ovat runsastuneet, ja ahma hyötyy niiden tekemistä saalishaaskoista.”

Lajin tuntemattomuus johtuu salamyhkäisyydestä mutta myös rahasta.

Poronhoitoalueen ulkopuolella ahma ei aiheuta taloudellista vahinkoa. Niinpä maa- ja metsätalousministeriö on toistaiseksi antanut lajin tutkimukseen niukasti voimavaroja.

”Nyt olemme satsaamassa ahmaan. Se on Suomelle tärkeä laji, sillä Euroopan unionin alueella niitä asustaa lisäksemme vain Ruotsissa”, sanoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosastolta.

Tärkeintä on selvittää ahmojen pääluku. Sitä varten käynnistetään ensi syksynä näytekeräystutkimus.

”Ulosteista ja karvoista määritetään ahmojen yksilöllinen dna-jälki. Menetelmä on osoittanut toimivuutensa Etelä-Suomen susimäärän arvioinnissa”, Ilpo Kojola kertoo.

Ruotsissa ahmoja on noin kuusisataa. Määrä on kasvussa, sillä poromiehille maksetaan korvaus jokaisesta poronhoitoalueelta löydetystä ahman pesästä.

Suomessa tilanne on päinvastainen. Ministeriö on kaavaillut poroelinkeinoa haittaavien ahmojen tappamista ja siirtämistä Lapista Suomen eteläosan erämaa-alueille. 1990-luvulla poronhoitoalueelta siirrettiin Keski-Suomeen kaksitoista ahmaa.

”Metsähallituksen vetämä siirtoistutushanke on toistaiseksi hyllyllä. Eurooopan unioni ei myöntänyt sille Life-rahoitusta”, Sami Niemi kertoo.

Vuonna 1982 täysin rauhoitetun ahman metsästyksen aloittamiseen virkamies ei ota kantaa.

”Odotamme poliittista linjausta valmistelun mahdollisesta aloittamisesta.”

Metsästyskaudeksi 2013–2014 ministeriö esitti muutamien porovahinkoja aiheuttaneiden ahmayksilöiden poikkeuslupapyyntiä, mutta tuolloin ympäristöjärjestöt tyrmäsivät ehdotuksen.

Kolmessa vuodessa valtion korvaamat ahmavahingot ovat romahtaneet 3 207 tapetusta porosta 834:ään.

”Ehkä muiden suurpetojen porotappoja kirjattiin aiemmin ahman piikkiin”, Niemi sanoo ja viittaa Helsingin yliopiston suurpetopoliittiseen raporttiin.

Saimaan keväthanget houkuttelevat ahmoja

”Lähes kaikkea muuta riistaa olen kuvannut, mutta ahman ilmestyminen riistakameraan oli ensimmäinen kerta”, kertoo Tomi Nuopponen tuoreesta otoksestaan.

Tomi Nuopponen
Riistakamerakuva Saimaan Pihlajavedellä liikkuneesta ahmasta.
Riistakamerakuva Saimaan Pihlajavedellä liikkuneesta ahmasta.

Pihlajaveden maisemissa asuva metsästäjä sanoo ahmoista tehtyjen havaintojen lisääntyneen alueella viime vuosina.

”Livenä ahmoja on nähnyt harva, mutta niiden jälkiä on alkanut ilmestyä etenkin keväisin Saimaalle.”

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta vahvistaa Nuopposen havainnot. Ahmat ovat runsastuneet Itä-Suomessa, ja ne saattavat pyrkiä länteen. Tällöin kevätauringon kovettamat jäälakeudet ovat ahmoille erinomaisia kulkuväyliä.

”Norjasta tiedämme urosahmojen ja pesimättömien naaraiden vaeltavan satoja kilometrejä. Ennätys on yli tuhat kilometriä Tromssasta Oslon seudulle.”

Tutkijat kaipaavat kansalaisten havaintoja poronhoitoalueen eteläpuolella asuvista niin sanotuista metsäahmoista. Tutkimuksen kohdentamiseksi tarvitaan tietoa etenkin pentueista.

”Metsästäjien kattava riistakameraverkosto on selvitystyössä erinomainen apu. Jos kuvissa on useita ahmoja, se on merkki lisääntymisreviiristä.”

Nuopponen toivottaa ahmat tervetulleiksi Järvi-Suomeen.

”Ei niistä täällä ole ihmiselle tai metsästyskoirille harmia.”

Myös saimaannorppien poikaspesät ovat saaneet olla ahmoilta rauhassa.

”Puumalan Katosselällä ahmat liikuskelevat säännöllisesti norppien elinalueilla”, kertoo Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilä norppatutkijoiden tekemistä havainnoista. ”Ilmeisesti kuutin tuoksu ei laukaise maapedossa saalistusviettiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat