Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kehyksen kuuluukin ahdistaa”

Kotimaa
 

Aina silloin tällöin kuulee poliitikkojen valittavan, miten se tai tuo päätös ei ole mahdollinen, koska ”kehykset estävät”. Poliitikot viittaavat tällöin budjettikehyksiin, jotka laaditaan aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Kehykset muodostavat eräänlaisen katon, jota valtion vuosittaiset menot eivät voi ylittää.

Toisin sanoen poliitikot eivät voi lisätä palveluja, etuuksia, junaratoja, asvalttiteitä tai muitakaan mielestään kivoja asioita valtion budjettiin noin vain. Tai voivat, mutta sitten jostain muusta pitää nipsaista rahaa pois, jotta budjetin menokatto ei ylity.

Samasta syystä perussuomalaisten kansanedustajien ryhmänjohtaja Sampo Terho on ehdottanut, että maahanmuutosta aiheutuvat kulut siirrettäisiin budjettikehysten ulkopuolelle. Hän ei halua ottaa sitä riskiä, että menokaton pitäminen ehjänä vaatisi joidenkin muiden menojen karsimista, kun turvapaikkamenot on saatava mahtumaan kehyksen sisään.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen tyrmää tämän ja muutkin ehdotukset siirrellä menoja pois kehyksen kuristavasta vaikutuksesta.

”Kehysrakenne on huolellisesti ajateltu, käytännössä testattu ja kansainvälisesti kiitelty”, hän lataa.

Mäkinen muistuttaa kehyksen perimmäisestä tarkoituksesta. Kehyksen tehtävä on suojella veronmaksajaa.

Menokatto suojaa veronmaksajaa siltä, että verorasitus paisuisi yli äyräidensä, kun poliitikot haluaisivat lisätä äänestäjille mieluisia asioita ja menoja.

On totta, että jos kehyksen sisään pursuaa paljon maahanmuuttomenoja, pitää jostain muualta (poist.) leikata.

”Kun katsotaan asiaa veronmaksajan rasituksen kannalta, menon suuruus ei silloin voi olla peruste siirtää sitä pois kehyksen sisältä. Päin vastoin. Silloin etenkin veronmaksajaa pitää suojata. Myöskään menon yllättävyys saati asian poliittinen vaikeus ei ole talouspoliittisesti hyvä perustelu.”

Vaikka poliitikot silloin tällöin menokatosta valittavatkin, kehys on kuitenkin kunkin hallituksen ja eduskunnan poliittisesti asettama rajoitin – vapaaehtoisesti ja poliitikoille itselleen.

”Luottamus suomalaiseen päätöksentekoon rakentuu sille, että on itse pystytty asettamaan kurinalaisuusrajoitin, jolla vapaaehtoisesti rajoitetaan menojen kasvua. Yksi iso repsahdus veisi luottamuksen kehykseen ja siten kaataisi sen.”

Mäkinen muistuttaa, että kehyksen kuuluukin ahdistaa ja tuntua ikävältä.

”Se on sen tarkoitus. Vaatii itsekuria pitäytyä siinä.”

”Jos kehyksen voima särjetään, se tarkoittaa menojen kasvua ja veronmaksajien rasituksen kiristymistä”, Mäkinen sanoo.

Seuraava hallituksen kehysriihi pidetään runsaan viikon päästä tiistaina 5. huhtikuuta. Kehysneuvottelussaan hallitus laatii Julkisen talouden suunnitelman seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Kehystä käytetään apuna myös silloin, kun maan hallitus haluaa säästää. Silloin puhutaan valtion- tai julkisen talouden sopeuttamisesta tai tasapainottamisesta.

Säästöpaketteja tehdessä kehystä pienennetään eli miljardit asetetaan alemmalle tasolle, jolloin saadaan säästövaikutus aikaiseksi ja finanssipolitiikan kiristävyys säilyy.

”Vuoden 2003 jälkeen kehystä on lukuisia kertoja kiristetty, ei koskaan kesken vaalikauden nostettu”, Mäkinen kertoo.

Maan hallitus päätti hallitusohjelmaa tehdessään noin neljän miljardin euron säästöistä. Mikään ei takaa, etteikö hallituskauden kuluessa tehtäisi uusia leikkauspäätöksiä.

Itse asiassa hallitus oli jo varautunutkin tähän laatimalla hallitusohjelmaan valmiiksi ehdollisten lisäsäästöjen lista. Noin 1,5 miljardin euron lisäsäästöt liitettiin odottamaan tulevaa käyttöä liitteeseen 2.

Politiikan koodikielellä liitteen 2 listaa kutsutaan nimellä myrkkypilleri.

Sittemmin pääministeri Juha Sipilä (kesk) on käytännössä jo ehtinyt luvata työmarkkinajärjestöille, että myrkkypilleri jätetään nielaisematta.

Työmarkkinajärjestöt ovat vaatineet lisäleikkauslistan ruksaamista yli vastineeksi sille, että ne toteuttavat hallituksen haluaman kilpailukyky- yhteiskuntasopimuksen.

Mutta miten Sipilän lupausta pitää tulkita? Kyseiset lisäsäästöt sellaisinaan varmasti unohdetaan kyllä. Mutta entä listassa mainitut keinot? Saavatko nekin jonkinlaisen koskemattomuuden? Koko vaalikaudeksi? Listalla on mainittu monia ay-liikkeelle herkkiä asioita kuten vuorotteluvapaasta luopuminen ja työttömyysturvasta leikkaaminen.

”Olennaisin kysymys on se, että mistä voi päätellä, että säästötarve olisi nyt loppu”, Mäkinen sanoo. Hän itse ei tällaiseen johtopäätökseen usko.

Hallitus siis voi joutua lisäsäästöihin myöhemmin. Saako silloin liitteen 2 keinoja käyttää?

”Se on poliittinen ratkaisu. Mutta kun julkisessa taloudessa on isoja haasteita, olisi tärkeää, ettei hallitus liikaa sitoisi käsiään ja luovuttaisi kortteja käsistään.”

Mäkinen muistuttaa, että maan julkisessa taloudessa on erittäin syvä alijäämä. Alijäämä tarkoittaa, että menot ovat jatkuvasti suuremmat kuin tulot.

”Kehitysennusteiden mukaan alijäämä on myös erittäin hitaasti sulava, ja usein ennusteet ovat vielä optimistisia.”

Komissio on jo lähettänyt Suomelle varoittavan kirjeen liialliseen alijäämään ja velkaantumiseen liittyen.

”Se on ylimääräinen hiostus tässä. Kyllä meidän pitäisi pystyä hoitamaan asioita kansallisesti niin, ettemme olisi lähelläkään tällaisia keskusteluja ulkopuolisten kanssa.”

Suomi kärsi syvästä lamasta 1990-luvulla, mutta Mäkinen muistuttaa, että nyt moni asia on toisin: huoltosuhde heikkenee, olemme yhteisvaluutassa eikä kasvun veturia ole edes näköpiirissä. Ongelmat ovat siis isoja.

Mäkinen arvelee, että kansan kriisitietoisuus on silti heikkoa. ”Toisin kuin 90-luvulla, nyt ei ole rahoituksen loppumisen uhkaa, konkurssiaaltoja tai samanlaista suurtyöttömyyttä. Ei ole vastaavaa sokeeraavaa tekijää.”

Mäkisen havaintojen mukaan poliitikkojen kriisitietoisuus ei juuri ole vahvempaa.

”Poliitikot heijastavat viime kädessä kansaa.”

”Eniten huolestuttaa tulevaisuuden kannalta juuri se, eikö meiltä nyt löydy voimaa tehdä tarvittavia ratkaisuja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat