Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa muuttaa tuoretta tupakkalakia – autossa tupakointi kielletään, jos kyydissä on alle 15-vuotias

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Hallitus esittää, että tupakointi yksityisautossa kiellettäisiin silloin, kun mukana on alle 15-vuotias.
Hallitus esittää, että tupakointi yksityisautossa kiellettäisiin silloin, kun mukana on alle 15-vuotias. Kuva: Antti Hämäläinen

Hallitus ehti hädin tuskin esitellä eduskunnalle esityksensä uudeksi tupakkalaiksi, kun hallitus halusi jo muuttaa sitä.

Hallitus esittää nyt, että tupakointi yksityisautossa kiellettäisiin silloin, kun mukana on alle 15-vuotias henkilö.

Pikainen lausuntokierros on käynnistetty sosiaali- ja terveysministeriössä.

Esitys autossa tupakoinnin kieltämiseksi ei sisältynyt alkuperäiseen esitykseen, koska perustuslakivaliokunta päätyi vuonna 2010 kannalle, että kielto loukkaisi autossa tupakoivan itsemääräämisoikeutta.

Lakiesityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa 1. maaliskuuta kuitenkin lukuisat edustajat olisivat halunneet kieltää autossa tupakoinnin. Lapsen etu nostettiin kuljettajan edun edelle.

Kieltoa puolustivat muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) ja valiokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok).

Perussuomalaisille asia ei tuntunut olevan yhtä tärkeä kuin muille hallituspuolueille.

Varsin poikkeuksellista on, että hallitus ensin antaa eduskunnalle pitkään valmistellun lakiesityksen, jota se sitten välittömästi täydentää.

Toisaalta tapaus nostaa parlamentarismin kunniaan, jos hallitus on herkällä korvalla kuunnellut lähetekeskustelun viestiä.

Tupakkalain täydentämisestä sovittiin hallituspuolueiden kesken pian eduskunnan lähetekeskustelun jälkeen. Kokoomus oli asiassa aloitteellinen. Perussuomalaisten ryhmä jakautui asiassa, mutta lopulta asiaa ei pidetty niin tärkeänä, että sitä olisi vastustettu.

Hallitus joutuu tuomaan täydentävän tupakkalain muutosesityksen eduskuntaan. Se tapahtuu 7. huhtikuuta.

”Se on oikea tapa, jos esitys laista puuttuu”, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) sanoo.

Täydennys menee samantien myös perustuslakivaliokuntaan, jossa valiokunnan kanta autossa tupakointiin testataan uudestaan.

Moni on kysynyt, onko kiellossa mitään järkeä, koska kukaan järkevä ihminen ei polta autossa silloin kun siellä on lapsia.

Perussuomalaisten Kari Kulmala sanoi lähetekeskustelussa, että laki, jota ei voi valvoa tai josta ei seuraa rangaistuksia, ei ole tarpeellinen.

”Jos esimerkiksi autossa tupakointi kielletään, niin kuka sitä valvoo ja mitkä olisivat sanktiot? Jos ajattelette, että tätä valvoo poliisi, niin antakaa samalla poliisille siihen tarvittavat resurssit”, hän sanoi.

Tupakkalain on tarkoitus tulla voimaan jo 20. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat