Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös Suomen ydinvoimaloissa kiristetty turvatoimia Brysselin terrori-iskujen jälkeen

Stukin mukaan terrori-iskun toteuttaminen ydinvoimalaan on erittäin vaikeaa mittavien turvatoimien takia.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Olkiluodon rakenteilla oleva voimalaitos 3 (vas.) sekä voimalaitokset 1 ja 2 ydinvoimala-alueella Eurajoella elokuussa 2013.
Olkiluodon rakenteilla oleva voimalaitos 3 (vas.) sekä voimalaitokset 1 ja 2 ydinvoimala-alueella Eurajoella elokuussa 2013. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Säteilyturvakeskus Stukin mukaan terroristien on erittäin hankalaa toteuttaa iskua ydinvoimalaan mittavien turvatoimien ansiosta.

Muun muassa Belgiassa pelätään, että jihadistijärjestö Isis suunnittelisi iskua paikallisiin ydinvoimaloihin. Myös suomalaisten ydinvoimalaitosten turvajärjestelyjä on tarkistettu ja hieman kiristetty Brysselin tiistaisten terrori-iskujen jälkeen.

”Tämä ei ole ollut normaali viikko Euroopassa. Olemme olleet yhteydessä muihin suomalaisiin viranomaisiin ja ydinvoimalaitosten luvanhaltijoihin. Tarvittavia toimia on tehty”, kertoo Stukin toimistopäällikkö Tapani Hack.

Hän ei paljasta turvallisuussyistä, millaisista toimenpiteistä on kyse.

”Toimenpiteitä ylläpidetään niin kauan kuin se on tarpeen”, Hack sanoo.

Epäselvää on vielä myös se, millainen uhka belgialaiseen ydinvoimalaan on mahdollisesti kohdistunut.

Belgialainen sanomalehti La Dernière Heure kertoi torstaina, että Brysselin terrori-iskut tehneet henkilöt aikoivat alun perin hyökätä ydinvoimalaan. Lehden mukaan he päättivätkin iskeä kaupungilla, kun muiden terroriepäiltyjen pidätykset nopeuttivat suunnitelmia.

Hack ei ainakaan muista, että Euroopassa olisi yritetty tehdä Brysselin itsemurhapommi-iskujen kaltaisia tekoja ydinvoimaloita vastaan. Hänen mukaansa ydinvoimalat on suojattu tehokkaasti lainvastaista toimintaa vastaan niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Hack voi puhua virkansa puolesta suomalaisten ydinvoimaloiden turvallisuusjärjestelyistä, mutta hänen mukaansa muissakin Euroopan maissa on kutakuinkin samantyyppiset käytännöt.

”Kaikki on totta kai mahdollista, mutta on erittäin vaikeaa tunkeutua ydinvoimalaan ja aiheuttaa siellä jotakin, josta olisi vaaraa ihmisille tai ympäristölle Suomessa”, Hack sanoo.

”Ei riitä, että räjäyttää jotain räjähteitä lähistöllä. Ydinvoimalat ovat kohteena täysin erilaisia kuin esimerkiksi lentoasemien julkiset tilat, jonne on vapaa pääsy.”

Ydinvoimala-alueilla on useita turvallisuusvyöhykkeitä, joille pääsyä rajoitetaan eri tavoin. Mitä kriittisempi alue, sen vaikeampi sinne on päästä. Lisäksi alueella on satoja huonetiloja, joilla on erilaisia käyttötarkoituksia.

”Iskun tekeminen vaatisi hyvin spesifejä tietoja”, Hack sanoo.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan terroristeilla on voinut olla myös aikeita rakentaa niin sanottu likainen pommi, joka sisältäisi perinteisen räjähdysaineen lisäksi jotain radioaktiivista ainetta. Tällaisen aineen hankkiminen ydinvoimalasta on Hackin mukaan erittäin vaikeaa.

Kuka tahansa ei pääse töihin ydinvoimala-alueelle Suomessa. Ydinvoimala-alueella työskentelevät joutuvat läpäisemään muun muassa poliisin tekemään turvallisuusselvityksen sekä huumetestin.

Turvallisuusselvityksiä sekä huume- ja alkoholitestejä tehdään myös toistuvasti työsuhteen aikana.

”Tietenkin siellä on myös monia muita toimenpiteitä, jotka ovat salassa pidettäviä”, Hack sanoo.

Stukin mukaan joka vuosi tulee ilmi tapauksia, joissa työntekijälle ei voida myöntää turvallisuusselvityksen tai huumetestin tulosten vuoksi kulkulupaa ydinvoimala-alueelle. Nämä tapaukset liittyvät useimmiten alihankkijoiden työntekijöihin.

Belgiassa kaksi Doelin ydinvoimalan työntekijää irtisanoutui vuonna 2012 matkustaakseen Syyriaan, jossa he liittyivät Isisin riveihin. The New York Timesin mukaan he taistelivat belgialaisista koostuvassa ryhmässä, johon kuului myös Pariisin iskujen pääsuunnittelijana pidetty, poliisin ratsiassa kuollut Abdelhamid Abaaoud.

Toinen heistä tiettävästi kuoli Syyriassa, mutta toinen tuomittiin terrorismiin liittyvästä rikoksesta Belgiassa vuonna 2014. Hän vapautui viime vuonna, kertoo tutkija Pieter van Oestaeyen The New York Timesille.

Lehden mukaan vuonna 2014 Doelin ydinvoimalan työntekijä sabotoi turbiinia, joka jouduttiin sulkemaan viideksi kuukaudeksi. Tapausta ei aikanaan liitetty terroristiverkostoihin.

HS jihadistien kaupunginosassa Brysselissä
HS jihadistien kaupunginosassa Brysselissä
Molembeekin kaupunginosa keskustan tuntumassa Brysselissä näyttää tavalliselta. Se on radikaalien islamistien suosikkinaapurusto, jossa piileskeli muiden muassa Pariisin pommi-iskuun osallistunut Salah Abdeslam. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat