Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon polttajat tuomittu aiemmin maksamaan miljoonakorvaukset – ”Jo pelkät viivästyskorot ovat niin suuret, ettei niitä voi maksaa”

Rikosoikeuden professorin mukaan tuhopoltosta voi seurata usean vuoden vankeustuomio.

Kotimaa
 
Esko Sala HS
Tyrvää kirkon jälleenrakennustöitä vuonna 2000.
Tyrvää kirkon jälleenrakennustöitä vuonna 2000. Kuva: Esko Sala HS

Ylivieskan kirkon lauantaina sytyttänyttä henkilöä voi odottaa useiden vuosien vankeustuomio sekä niin suuret vahingonkorvaukset, ettei niitä voi maksaa normaalin palkkatyön tuloilla.

Tomi Hirvinen
Ylivieskan kirkon polttajaa uhkaavat isot korvaukset.
Ylivieskan kirkon polttajaa uhkaavat isot korvaukset.

Poliisi tutkii Ylivieskan tapausta törkeänä tuhotyönä. Jos palon mahdollinen sytyttäjä tuomitaan aikanaan syyntakeisena tästä rikoksesta, hän saanee ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Ylivieskan tapausta voi rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan verrata Porvoon tuomiokirkon tuhopolttoon vuonna 2006.

Leif Rosas
Porvoon kirkko paloi vuonna 2006.
Porvoon kirkko paloi vuonna 2006.

Myös sen sytyttänyt mies tuomittiin aikoinaan törkeästä tuhotyöstä. Hän sai kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion.

Jos myös Ylivieskan tapauksesta tulee aikanaan tuomio törkeästä tuhotyöstä, rangaistus voi Tolvasen mukaan olla samaa luokkaa kuin Porvoon tapauksessa.

Ylivieskan kirkkopalo veti mielet apeaksi palopaikalla
Ylivieskan kirkkopalo veti mielet apeaksi palopaikalla
Ihmiset ovat käyneet sunnuntaina heittämässä hyvästejä kotikirkolleen Ylivieskassa. Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi, törkeästä tuhotyöstä on pidätetty noin kolmekymppinen mies. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja editointi: Antti J. Leinonen.

Rikosnimike voi kuitenkin olla törkeän tuhotyön sijasta tuhotyö tai törkeä vahingonteko. Rikosnimikkeeseen vaikuttaa muun muassa se, onko palo ollut vaarassa levitä ja vaaransiko se ihmisten hengen.

Esimerkiksi Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sytyttänyt mies sai runsaan kolmen vuoden vankeustuomion perusmuotoisesta tuhotyöstä.

Reijo Hietanen
Tyrvään kirkko tuhoutui vuonna 1997.
Tyrvään kirkko tuhoutui vuonna 1997.

Ylivieskan puukirkko oli vakuutettu Porvoon kirkon tapaan If-vakuutusyhtiössä. Käräoikeus määräsi Porvoon kirkon sytyttäjän maksamaan vakuutusyhtiölle lähes 4,3 miljoonaa euroa korvauksia.

Mies pyysi turhaan käräjäoikeutta kohtuullistamaan korvaussumman kymmenesosaan.

”Käräjäoikeus katsoi, ettei kohtuullistamiselle ole perusteita, koska kyse oli tahallisesti aiheutuneesta vahingosta ja hän oli täysi-ikäinen”, Porvoon kirkon sytyttäjää oikeudessa avustanut asianajaja Jouko Pelkonen kertoo.

Pelkosen mukaan yli neljän miljoonan euron korvaussumma on niin suuri, ettei sitä voi maksaa takaisin normaaleilla ansiotuloilla.

”Jo pelkät viivästyskorot ovat niin suuret, ettei niitäkään ole mahdollista maksaa”, Pelkonen sanoo.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sytyttäjä sai puolestaan maksettavakseen vahingonkorvauksia noin miljoona euroa.

Myös Ylivieskan kirkon palosta voi seurata miljoonaluokan vahingonkorvaukset. Puukirkko oli vakuutettu runsaan kuuden miljoonan euron arvosta.

”On täysin mahdollista, että vahingonkorvaukset voivat nousta kuuteen miljoonaan euroon”, rikosoikeuden professori Tolvanen sanoo.

Ylivieskan seurakunnan talousjohtaja Pentti Haikola on arvioinut, että vakuutuskorvaus tuskin riittää uuden kirkon rakentamiseen.

Vahingonkorvaukset vanhenevat 20 vuoden kuluttua. Siihen asti niitä voidaan periä ulosoton avulla.

Ylivieskan kirkko paloi - paloesimiehen haastattelu
Ylivieskan kirkko paloi - paloesimiehen haastattelu
Toimittaja: Pekka Moliis, kuvaaja: Veli Lesell. Haastattelussa seurakuntalainen Tuomo Haikola ja päivystävä paloesimies Jaakko Rautakoski.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat