Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenet syöpäpotilaat jäävät ilman parasta lääkettä – syynä kiista laintulkinnasta

Lääkkeen saaminen riippuu siitä, onko kyseessä tabletti vai liuos.

Kotimaa
 

Moni syöpäpotilas jää ilman parasta mahdollista lääkehoitoa, koska lain tulkinnasta kiistellään.

Lain tiukka tulkinta on johtanut siihen, että esimerkiksi geenivirheestä johtuvaa munasarjasyöpää sairastavat eivät saa sairaalasta kotiin Lynparza-nimistä lääkettä. Koska lääke on uusi eikä kuulu vielä korvattavuuden piiriin, he eivät myöskään saa siitä Kela-korvausta. Lääkkeen hinnaksi tulisi yli 6 200 euroa kuussa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yleisradio.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Riikka Huovinen pitää tilannetta sekä käsittämättömänä että epätasa-arvoisena.

”Potilaat ovat nyt eriarvoisessa asemassa, sillä lakia saatetaan tulkita eri tavoin eri sairaanhoitopiireissä. Lynparzan suhteen kaikki sairaanhoitopiirit ovat ottaneet tiukan kannan, mutta aiemmin on ollut tilanteita, joissa osa potilaista on saanut lääkkeet sairaalasta, osa ei”, Huovinen sanoo.

Lynparza on biologinen syöpälääke, joka on todettu tehokkaaksi täsmälääkkeeksi tietyille vaikeille munasarjasyöville. Lääkkeestä hyötyviä potilaita on Suomessa vuosittain noin 40. Ongelma koskee kuitenkin muitakin uusia lääkkeitä.

Kiistassa on kyse lääkelain tulkinnasta. Lain mukaan sairaalahoidossa tai poliklinikalla oleva potilas saa lääkkeet ilman maksua, mutta kotona oleva ostaa lääkkeensä itse apteekista.

Laki kuitenkin sallii sen, että potilaalle annetaan sairaalasta lääkettä, jos potilas on tilapäisesti avohoidossa tai jos siten voidaan taata keskeytymätön hoito. Syöpäpotilaiden kohdalla tätä on tulkittu potilaiden eduksi, ja potilaat ovat saaneet lääkkeen mukaansa sairaalasta.

Käytännössä uuden lääkkeen maksuttomuus on kiinni siitä, onko lääke tabletti vai liuos. Liuoksena suoneen annettavat lääkkeet annetaan potilaalle sairaalassa, joten hän ei joudu niistä maksamaan. Tabletit voi syödä kotona, joten ne jäävät potilaan itsensä maksettaviksi.

”Onhan tämä käsittämätöntä, että lääkkeen tablettimuoto ratkaisee asian. Kyse on kuitenkin potilaille välttämättömistä lääkkeistä”, Huovinen sanoo.

”Tämä koskee vain pientä potilasryhmää, mutta asia on periaatteellinen. Laki sanoo myös, että lääkärin on hoidettava potilasta parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt taloudelliset asiat tulevat lääkärin ja potilaan väliin.”

Sairaala-apteekkari Kirsti Torniainen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä sanoo, että laki on asian suhteen selvä.

”Laki linjaa selvästi sen, että sairaalassa tai poliklinikalla annettavat lääkkeet kuuluvat hoitomaksuun, muut eivät. Kyse on siitä, noudatetaanko lakia vai ei”, Torniainen sanoo.

Johtaja Erkki Palva Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta toteaa, että lain tarkoitus on selvä, mutta sitä on saanut tulkita joustavasti.

”Laki lähtee siitä, että kun potilas kotiutuu sairaalasta, hänen mukaansa annetaan ne lääkkeet, joita hän tarvitsee, kunnes pääsee ostamaan apteekista lisää. Vuosien varrella sairaalat ovat noudattaneet erilaisia käytäntöjä, emmekä me ole siihen puuttuneet.”

Ongelma koskee vain uusia lääkkeitä, joille ei ole vielä myönnetty korvattavuutta. Vanhoilla, jo pitkään käytössä olleilla syöpälääkkeillä on yleensä päätös erityiskorvattavuudesta, jolloin lääke on potilaalle apteekista ostettunakin ilmainen.

Huovinen kertoo, että Syöpäjärjestöt vaativat potilaiden tasavertaista hoitoa.

”Nopein ratkaisu olisi, että sairaalat tulkitsisivat lakia potilaan eduksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat