Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Ylivieskan kirkkopalo seurausta yksittäisen henkilön ongelmista

Poliisi tulee esittämään epäiltyä todennäköisin syin vangittavaksi törkeästä tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteoista.

Kotimaa
 
Ylivieskan kirkkopalo veti mielet apeaksi palopaikalla
Ylivieskan kirkkopalo veti mielet apeaksi palopaikalla
Ihmiset ovat käyneet sunnuntaina heittämässä hyvästejä kotikirkolleen Ylivieskassa. Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi, törkeästä tuhotyöstä on pidätetty noin kolmekymppinen mies. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja editointi: Antti J. Leinonen.

Poliisi vahvisti maanantaina Ylivieskassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Ylivieskan kirkkopalon sytyttäjäksi epäillään noin 30-vuotiasta suomalaista, Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevaa miestä. Miehellä ei ole huomattavaa rikostaustaa.

Poliisi on pidättänyt miehen. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Rutanen kertoi tiedotustilaisuudessa, että poliisi tulee esittämään häntä todennäköisin syin vangittavaksi törkeästä tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteosta. Vangitsemisvaatimus tulee esittää tiistaihin puoleenpäivään mennessä.

Rutasen mukaan poliisilla ei ole ainakaan toistaiseksi käsitystä teon motiivista, sillä epäillyn puheet ovat olleet sekavia.

”Epäilty on kuulusteluissa kertonut, että on toiminnallaan aiheuttanut kyseisen tulipalon. Hänen kertomuksensa tapahtumiin liittyen ovat olleet aika epäloogisia. Hän ei ole suoranaisesti myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Siitä huolimatta tulen esittämään häntä vangittavaksi todennäköisin syin”, rikoskomisario Rutanen kertoi.

”Vaikuttaa siltä, että nämä surulliset tapahtumat ovat seurausta yksittäisen henkilön ongelmista. Ongelmia en halua enkä voi tarkemmin avata.”

Rutasen mukaan tapahtumissa ei ole noussut esiin viitteitä rasismista, radikalisoitumisesta tai muunlaisesta ääriajattelusta. Poliisin mukaan päihteet eivät ole liittyneet tapahtumiin.

Rutasen mukaan poliisilla on melko hyvä kuva lauantai-illan tapahtumista. Poliisi ei kuitenkaan kommentoi toistaiseksi sitä, mistä palo on saanut alkunsa.

Poliisi ei ole saanut epäillyn kuulusteluissa vahvistusta sille, että kirkon poltto olisi suunniteltu eikä myöskään sitä, että kohteeksi oli valittu nimenomaan kirkko. Poliisin mukaan tuhotyöhön ei liittynyt muita kohteita eikä poliisi epäile tapahtumista epäillyn lisäksi muita henkilöitä.

Yhä maanantaina ihmiset kävivät Ylivieskassa suurin joukoin katsomassa kirkon raunioita. Ylivieskalaiset kertoivat olevansa järkyttyneitä ja surullisia. Monet ottivat hiiltyneistä raunioista kuvia ja halasivat toisiaan. Paikalle oli tuotu kynttilöitä.

”Kyllä tämä yhä epätodelliselta tuntuu”, sanoo raunioilla vieraillut Iina Matikainen.

Heikkilän perhe poikkesi maanantaina pyöräretkellään kirkon raunioille. Heidän perheessään paloa on käsitelty paljon lasten kanssa pääsiäisen aikaan.

”Lapset olivat täällä kiirastorstaina pääsiäiskirkossa. He olivat tehneet kirkon eteiseen myös pääsiäiskoristeita, jotka paloivat nyt siellä. Näitä asioita lapset ovat miettineet”, perheen äiti Kaisa Heikkilä kertoo.

Ylivieskan kirkkoherran Timo Määtän mukaan seurakunta keskittyy nyt sielunhoidolliseen työhön, sillä kotikirkon tuhoutuminen on järkyttää ja ahdistaa ylivieskalaisia.

”Huomisesta alkaen alamme pohtia, että missä kirkkoon suunniteltuja tilaisuuksia järjestetään. Uuden kirkon rakentamisesta on puhuttu. Sitä lähdetään käsittelemään eteenpäin, kun suru jollain tavalla hälvenee.”

Määtän mukaan kirkon paloturvallisuus oli noussut keskusteluun jo aiemmin useita kertoja.

”Kun on kyse vanhasta hirsikirkosta, oli asia tietysti noussut esille useinkin. Tietysti myös muiden kirkkojen tuhopoltot ikään kuin aktivoivat asian esiin ottamista seurakunnan hallintoelimissä. Paloturvallisuutta on toki pyritty pitämään ajan tasalla sikäli, kuin tämänkaltaisiin tilanteisiin voidaan varautua”, Määttä sanoi.

Määttä arvioi, että kaikki kirkkotekstiilit tuhoutuivat palossa. Kassakaapissa säilytettyjen ehtoollisvälineiden toivotaan kuitenkin selvinneen palosta.

”Tulevaisuus näyttää, mikä tilanne on. Saattaa olla, että osa näistä ehtoollisvälineistä ei ollut kassakaapin sisällä, mikäli pääsiäisyön messuun oli jo valmistauduttu. Toivottavasti suurin osa esineistä olisi ollut kaapissa, ja jotakin on säilynyt”, Määttä sanoo.

Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui täysin tulipalossa lauantai-iltana.

Rikoskomisario Rutasen mukaan silminnäkijähavaintoja on saatu runsaasti, vaikka palosta on kulunut vajaat kaksi vuorokautta.

”Koko yhteisö on halunnut olla auttamassa tapahtuman ratkaisemisessa. Olemme kuulustelleet lukuisia ihmisiä todistaja-asemassa.”

Rutasen mukaan poliisi jatkaa tiistaina toimenpiteitään kirkkopalon selvittämiseksi. Epäillyn kuulemisia jatketaan, ja myös mahdollisia todistajia sekä silminnäköijöitä kuullaan. Pelastuslaitos avustaa poliisia palosyytutkinnassa.

Tuhopolttoon liittyvistä havainnoista voi kertoa poliisille soittamalla numeroon (08) 423 800.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Vanha puukirkko tuhoutui palossa täysin.
Vanha puukirkko tuhoutui palossa täysin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat