Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arktiselle merenkululle tiukempia sääntöjä – öljyisten vesien laskemiselle mereen tulee täyskielto

Kotimaa
 
Chris Wattie / Reuters
Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO tiukentaa arktisen merenkulun ympäristömääräyksiä.
Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO tiukentaa arktisen merenkulun ympäristömääräyksiä. Kuva: Chris Wattie / Reuters

Arktisten alueiden turvallisuus- ja ympäristömääräykset kiristyvät ensi vuodesta alkaen, kun kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n polaarikoodi tulee voimaan. Se on merenkulun turvallisuus- ja ympäristöriskien pienentämiseksi laadittu säännöstö.

Säännöstö tulee voimaan turvallisuus- ja ympäristövaatimusten osalta vuoden 2017 alusta ja miehistön pätevyys- ja koulutusvaatimusten osalta todennäköisesti seuraavana vuonna.

Uusia ympäristömääräyksiä arktisilla vesillä ovat esimerkiksi täyskielto öljyn ja öljyisten vesien ja kemikaalien tai niiden seosten päästämiseksi mereen.

Myös alusten käymäläjätevesien ja kiinteiden jätteiden mereen päästämistä mannerjään tai jäänreunan läheisyydessä säännellään tiukemmin arktisilla alueilla kuin muilla merialueilla.

Tällä estetään jätteen ja jätevesien laskeminen jään päälle.

Öljyisten vesien ja kemikaalipitoisten vesien päästökielto arktisilla vesillä tulee olemaan jopa tiukempi kuin Itämerellä.

”Se on arktisen meriluonnon kannalta erittäin merkittävä muutos”, sanoo johtava asiantuntija Anita Mäkinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Hän on neuvotellut IMO:n sopimuksen ympäristöosion Suomen puolesta. Mäkisen mukaan sopimukseen kuuluu rantavaltioiden velvollisuus järjestää öljyisten ja kemikaaleja sisältävien jätevesien purku satamissa.

Arktisten alueiden ympäristön kannalta tärkeät laivojen painolastivesiä ja kasvihuonekaasupäästöjä koskevat rajoitukset eivät kuitenkaan tule voimaan vielä ensi vuonna.

Ilmansuojelulliset päästöt jätettiin sopimuksen ulkopuolelle, koska ilmaston lämpenemisen kannalta oleellisen mustahiilen määrittelystä ei oltu IMO:n sopijavaltioiden kesken samaa mieltä polaarikoodista päätettäessä.

Painolastivesiä koskevissa määräyksissä ei päästy maaliin, koska painolasteja koskevan yleissopimuksen edellyttämä vaatimus, että mukana on 35 prosenttia maailman kauppalaivatonnistosta, ei ole täyttynyt.

Näistä neuvotellaan polaarikoodin seuraavassa vaiheessa. IMO:n polaarikoodi koskee kaikkia valtioita maailmassa.

Polaarikoodin voimaantulo lisää sekä talvimerenkulkuun että cleantechiin liittyvän osaamisen ja teknologian kysyntää maailmalla. Suomessa on erityisosaamista jäävahvistettujen alusten ja jäänmurtajien suunnittelussa ja rakentamisessa, ympäristömittaustekniikassa sekä öljyntorjunnassa jääoloissa.

Uusien painolastivesien käsittelyjärjestelmien markkinat kiinnostavat Suomen meriteknologiateollisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat