Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon tuhopolton motiivi ei välttämättä selviä

Tutkinnassa ei ole tullut esiin viitteitä ääri­ajattelusta.

Kotimaa
 
Ylivieskan kirkkopalo veti mielet apeaksi palopaikalla
Ylivieskan kirkkopalo veti mielet apeaksi palopaikalla
Ihmiset ovat käyneet sunnuntaina heittämässä hyvästejä kotikirkolleen Ylivieskassa. Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi, törkeästä tuhotyöstä on pidätetty noin kolmekymppinen mies. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja editointi: Antti J. Leinonen.

Ylivieska

Vanhan puukirkon tulipalo järkytti ihmisiä yhä maanantaina Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla. Kirkko tuhoutui rajussa tulipalossa lauantai-iltana. Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

Poliisi kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että se esittää teosta epäiltynä vangittavaksi pohjoispohjanmaalaista noin 30-vuotiasta miestä. Miehellä ei ole aiempaa huomattavaa rikostaustaa.

Hänet otettiin kiinni lauantai-iltana kirkon välittömästä läheisyydestä. Sunnuntaina poliisi pidätti miehen.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Rutanen kertoi, että poliisi esittää miestä vangittavaksi todennäköisin syin törkeästä tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vahingonteosta. Vangitsemisvaatimus tulee esittää tiistaihin puoleenpäivään mennessä.

”Epäilty on kuulusteluissa kertonut, että hän on toiminnallaan aiheuttanut kyseisen tulipalon. Hänen kertomuksensa tapahtumiin liittyen ovat olleet aika epäloogisia. Hän ei ole suoranaisesti myöntänyt syyllistyneensä rikokseen”, Rutanen kertoi.

Tutkinnassa ei ole noussut esiin viitteitä rasismista, radikalisoitumisesta tai muusta ääriajattelusta.

”Vaikuttaa siltä, että nämä surulliset tapahtumat ovat seurausta yksittäisen henkilön ongelmista. Ongelmia en halua enkä voi tarkemmin avata.”

Poliisilla ei ole selvyyttä teon motiivista. Epäillyn kertomukset kuulusteluissa ovat olleet sekavia. Poliisi ei myöskään ole saanut vahvistusta sille, että teko olisi ollut suunniteltu tai sille, että kohteeksi oli valittu nimenomaan kirkko. Rutanen pitää mahdollisena, että teon motiivi ei koskaan selviä.

Sitä poliisi ei kertonut, kuinka palo syttyi.

Antti J. Leinonen
Ylivieskalaisia kokoontui vielä maanantainakin tuhoutuneen puukirkon raunioille.
Ylivieskalaisia kokoontui vielä maanantainakin tuhoutuneen puukirkon raunioille.

Ylivieskalaiset kävivät maanantaina joukoittain hiiltyneillä raunioilla.

Palomiehet jatkoivat yhä töitään, ja pelastuslaitoksen eristysnauhojen ulkopuolella tehtiin surutyötä. Ihmiset ottivat valokuvia ja halailivat. Paikalle oli tuotu kynttilöitä.

Tulipalo oli pääsiäisen puheenaihe monissa paikallisissa lapsiperheissä.

”Lapset olivat täällä kiirastorstaina pääsiäiskirkossa. He olivat tehneet kirkon eteiseen myös pääsiäiskoristeita, jotka nyt paloivat. Näitä asioita lapset ovat miettineet”, kertoi perheenäiti Kaisa Heikkilä.

Seurakunnan työntekijät päivystivät raunioilla keskustelutukena. Heidi Vuolteenaho ja Taina Rissanen kertoivat, että päällimmäisinä tunteina ovat olleet järkytys ja suru.

”Lohtua ihmiset ovat löytäneet siitä, ettei palossa mennyt onneksi ihmisiä. Ihmisiä on yhdistänyt tämä yhteinen suru ja toisaalta tulossa oleva yhteinen ponnistus uuden kirkon saamiseksi”, Vuolteenaho sanoo.

Kirkkoherra Timo Määtän mukaan seurakunta keskittyy nyt sielunhoidolliseen työhön, mutta pian on suunniteltava tulevaakin.

”Uuden kirkon rakentamisesta on puhuttu. Sitä lähdetään käsittelemään eteenpäin, kun suru jollain tavalla hälvenee.”

Kirkkoneuvostoon kuuluva Jukka Hautala uskoi, että keskiviikkoisessa kokouksessa alkaa keskustelu seurakunnan tiloista ja uudesta kirkostakin. Hän sanoo suhtautuvansa uuteen kirkkoon avoimin mielin.

”Kirkko pitää suunnitella seurakunnan tarpeita ajatellen, ei vain muistojen kopioksi”, Hautala sanoi.

Palossa tuhoutui arvokasta kirkkohistoriaa

Eläkkeellä oleva suntio Arto Vähäkangas murehti läheiseksi muodostuneen kirkkorakennuksen tuhoutumista.

”Palossa tuhoutui mittaamaton määrä kulttuurihistoriaa ja arvokkaita esineitä”, hän sanoi HS:lle sunnuntaina.

Kalajoen rannalla sijainnut puukirkko oli rakennettu vuonna 1786, mutta sitä oli muutettu myöhemmin. Kirkon kolmannessa kerroksessa oli kirkkomuseo, jossa oli esillä hyvin vanhaa esineistöä.

”Museossa oli arvokas vanha saarnatuoli, alttarivaate ja hyvin vanha pyöritettävä virsitaulu sekä laintaulut. Siellä säilytettiin myös historiallisia valokuvia sekä kirjallisuutta”, Vähäkangas kertoi.

Kirkon kelloista pienempi uusittiin vuonna 1901 ja iso vuonna 1910. Molemmat kellot oli valettu Berliinissä Bochumin tehtaalla. Vähäkangas ei tiennyt, kuinka kelloille kävi palossa.

Kirkkosalista tuhoutui Vähäkankaan mukaan monille tutuksi käyneitä maalauksia.

Aiemmat alttarimaalaukset, jotka oli maalannut ruotsalaistaiteilija Thomas Kempen, jäivät vuoden 1892 korjauksen yhteydessä alttarirakenteiden ja -seinän alle.

Nykyisen alttaritaulun takana on osittain säilyneenä seinämaalaus Pyhä ehtoollinen, joka paljastui korjaustöiden yhteydessä 1957.

”Siitä oli pohjoisristillä nähtävänä luonnollista kokoa oleva värivalokuva. Sekin paloi.”

Vähäkangas harmitteli myös vuonna 1971 asennettujen urkujen tuhoutumista.

”Ja mitenhän ehtoollispikareille on käynyt? Hopeisia pikareita säilytettiin sakastin kassakaapissa. Sakastin lasivitriinissä oli myös tiettävästi Pohjois-Suomen vanhin kasukka. Se on tuhoutunut”, hän pohti.

Antti J. Leinonen
Ylivieskan kirkon entinen suntio Arto Vähäkangas suree palossa hävinnyttä esineistöä.
Ylivieskan kirkon entinen suntio Arto Vähäkangas suree palossa hävinnyttä esineistöä.
Antti J. Leinonen
Sammutus- ja raivaustyöt jatkuivat kirkon raunioilla Ylivieskassa vielä maanantaina.
Sammutus- ja raivaustyöt jatkuivat kirkon raunioilla Ylivieskassa vielä maanantaina.
Antti J. Leinonen
Palaneen kirkon rauniot keräsivät katsojia maanantaina Ylivieskassa.
Palaneen kirkon rauniot keräsivät katsojia maanantaina Ylivieskassa.
Antti J. Leinonen
Jukka Hautalan mukaan uusi kirkko pitää suunnitella seurakunnan tarpeita ajatellen, eikä muistojen kopioksi. Kirkon raunioilla kävi maanantaina myös Iina Matikainen.
Jukka Hautalan mukaan uusi kirkko pitää suunnitella seurakunnan tarpeita ajatellen, eikä muistojen kopioksi. Kirkon raunioilla kävi maanantaina myös Iina Matikainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat