Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselin iskut nostivat pelon ydinterrorista – Niinistö loppuviikolla Washingtonin ydinturvakokoukseen

Brysselin terrori-iskut nostivat huolta radioaktiivisista ”likaisista pommeista” ydinturva-kokouksen alla.

Kotimaa
 

Huoli radioaktiivisen aineen joutumisesta terroristien käsiin on noussut jälleen esiin viikon takaisten Brysselin terrorihyökkäysten jälkeen.

Pelkona ei niinkään ole, että terroristit saisivat käyttöönsä varsinaisia ydinaseita vaan se, että terroristeille päätyisi ydinaseisiin soveltumatonta radioaktiivista ainetta, jota käytettäisiin tavanomaisiin räjähteisiin.

Tällaisten ”likaisten pommien” mahdollisuus on noussut entistä tärkeämmäksi puheenaiheeksi ennen ydinturva­huippukokousta, joka järjestetään Washingtonissa torstaina ja perjantaina.

Kyseessä on neljäs ja viimeinen presidentti Barack Obaman järjestämistä ydinturva­kokouksista. Suomen edustajia johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Suomen ulkoministeriön ydinturvamuistiossa uhkana pidetään radioaktiivista ainetta, jota on sairaaloissa Irakissa ja Syyriassa terrorijärjestö Isisin hallitsemilla alueilla.

Suomi aikoo muiden maiden tavoin tehdä Washingtonin kokouksessa omia ehdotuksia ydinturvan parantamiseksi. Ennakkotietojen mukaan Suomi on valmistellut esityksiä keinoista radioaktiivisten aineiden havaitsemiseksi rajatarkastuksissa.

Suomi on ollut merkittävänä ydinenergian käyttäjänä mukana Obaman ydinturvahankkeessa alusta lähtien. Suomella ei kuitenkaan ole hallussaan ydinasekelpoista uraania eikä plutoniumia.

Hankkeet ydinturvan parantamiseksi ovat jääneet vähemmälle huomiolle kuin Obaman ohjelma ydinaseiden hävittämiseksi maailmasta. Diplomaattiarvion mukaan maailmalla olevan radioaktiivisen aineen turvaaminen on kuitenkin ollut menestys samalla, kun ydinaseriisunta on pysähdyksissä Yhdysvaltain ja Venäjän välillä.

Venäjä on jättäytynyt pois Washingtonin kokouksesta.

Siellä ei puututa esimerkiksi ydinvoimaloiden turvallisuuteen tai sotilaskäytössä olevan ydinmateriaalin turvallisuuteen.

Obaman tavoite oli myös saada kaikki siviilikäytössä oleva asekelpoinen uraani ja plutonium valvontaan neljässä vuodessa.

Tavoite on pääosin onnistunut, mikä on merkittävä lisä ydinturvallisuuteen, vaikka kyseessä onkin vain 17 prosenttia kaikesta asekelpoisesta radioaktiivisesta aineesta. Loput on sotilaskäytössä.

Torstaina huomio kääntyy muuhun radioaktiiviseen aineeseen, jonka hallinta on paljon vaikeampi tehtävä. Diplomaattien mukaan muutos tarkoittaa, että tiedemiesten hallinta ydinturvallisuudessa väistyy ja rinnalle tulee koko joukko viranomaisia.

Yksi Washingtonin kokouksen tehtävä on varmistaa, etteivät tähänastiset saavutukset valu hukkaan Obaman kauden päättyessä.

Keski-Euroopassa ydinvoimaloiden tekninen turvallisuus huolestuttaa enemmän kuin terroristit. Ulkomaat A 18–A 19
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat