Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin tukikirjeestä sanasota kokoomuksessa – ”Huonosti harkittu ja outo veto”

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Puheenjohtaja Alexander Stubbin odotetaan saavan haastajia kokoomuksen kesän puoluekokoukseen.
Puheenjohtaja Alexander Stubbin odotetaan saavan haastajia kokoomuksen kesän puoluekokoukseen. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kokoomuksen sisällä nousi pääsiäispyhinä sanasota tukikirjeestä, jonka puolue-eliitti osoitti sunnuntaina puoluejohtaja Alexander Stubbille.

Kirjeessä puolueen, piirien ja jäsenliittojen johtajat toivoivat julkisesti Stubbille työrauhaa. Kokoomuksen puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa.

Stubbin ympärillä on pyörinyt huhuja, joiden mukaan hän jättäisi puoluejohtajuuden ennen puoluekokousta. Aiemmin tässä kuussa kansanedustaja Harry Harkimo kertoi, että häntä on pyydetty ehdokkaaksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman arvosteli kirjettä paniikkireaktioksi ja itseään vastaan kääntyväksi hankkeeksi.

”Huonosti harkittu ja outo veto. Tuntuu siltä, että tämä on jokin hätäratkaisu.”

”Jos tarkoitus oli lujittaa puheenjohtaja Stubbin asemaa, niin ei se kyllä tällä kirjeellä onnistu, vaan todennäköisesti toimii päinvastoin”, Rydman sanoi maanantaina HS:lle.

Hän muistutti, että puoluekokous valitsee puheenjohtajan kaksivuotiskaudelle, ja pitkästä aikaa istuva puheenjohtaja saattaa saada haastajan puoluekokouksessa.

”On terveen puolueen merkki, että henkilövalinnoista käydään keskustelua, ja että joissakin tilanteissa puheenjohtajalle kaivataan myös haastajaa.”

Sunnuntaina myös kansanedustaja Eero Lehti arvosteli tukikirjettä kovin sanoin. Lehti sanoi pitävänsä kirjettä puoluedemokratian vastaisena.

Stubb ei halunnut kommentoida kirjettä HS:lle, mutta otti asiaan kantaa maanantaina illalla Facebookissa.

”Olen kiitollinen ja arvostan sitä tukea, jonka kokoomuksen kenttäjohto kirjeessään antoi. Samoin olen kiitollinen rakentavasta kritiikistä ja kaikista neuvoista, joilla Suomen suunta käännetään”, Stubb kirjoitti.

Hän kertoi lukeneensa kirjettä niin, että kun Suomen kannalta tärkeimmät asiat hoidetaan hyvin ja Suomi menestyy, sitä kautta menestyy myös kokoomus.

Stubb toisti olevansa ehdolla puheenjohtajaksi ja toivotti muut ehdokkaat kisaan tervetulleiksi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen asettui puolustamaan voimakkaasti tukikirjettä. Hänen mukaansa puolueen täytyy tukea johtajaa aikana, jolloin hallitus päättää isoista asioista.

”En minä, eikä eduskuntaryhmä ole kantaa kirjeeseen ottanut. Ymmärrän kuitenkin hyvin niitä, jotka ovat kirjeen lähettäneet ja olisin voinut sen myös henkilökohtaisesti allekirjoittaa”, Satonen sanoi HS:lle sunnuntaina.

Tukikirje yllätti täysin kokoomuksen eduskuntaryhmän. Kirjeestä ei kerrottu etukäteen edes ryhmän johdolle.

Ryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo vahvisti HS:lle, ettei ryhmän puheenjohtajistolla ollut mitään tekemistä kirjeen kanssa.

Kirje herättikin ryhmässä ällistystä ja ihmettelyä. Moni edustaja halusi kommentoida asiaa HS:lle ainoastaan nimettömänä.

”En pidä kirjettä ollenkaan fiksuna. Näyttää amatöörien puuhastelulta. Kirje antaa signaalin, että puolueessa on jokin hätä”, ryhmästä kommentoitiin HS:lle.

Kokoomuksen konkariedustaja, entinen puheenjohtaja ja ministeri Pertti Salolainen ihmetteli, miksi ryhmälle ei kerrottu kirjehankkeesta ennen sen julkistamista.

”Olisi ollut kyllä fiksua kertoa etukäteen kansanedustajille, että tällainen hanke on meneillään”, hän sanoi.

Kirjeen alullepanijoihin kuulunut kansanedustaja Kari Tolvanen sanoi, että kirje oli suunnattu ennen kaikkea muille puolueille ja medialle.

”Kaikille niille, jotka ulkoapäin haluavat käydä tätä puheenjohtajakamppailua”, Tolvanen sanoi.

Tolvasen mukaan kirjettä valmisteltiin pienessä piirissä jo pitempään. Nimien keruu tehtiin viime viikolla.

Hänen mukaansa lyhytkin kampanja-aika mahdollisille Stubbin haastajille riittää.

Tolvasen mukaan Stubb ei ollut kirjeessä aloitteellinen, mutta tiesi kyllä hankkeesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat