Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-käräjät loppusuoralla – viimeinen syyte koskee poliisin peitetoiminnan vuotamista

Jari Aarnion käräjien on määrä loppua tällä viikolla

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Jari Aarnioon liittyviä käräjiä on kaikki jutut yhteen laskettuna istuttu yli 120 päivää ja syytekohtia on käyty läpi noin 30.
Jari Aarnioon liittyviä käräjiä on kaikki jutut yhteen laskettuna istuttu yli 120 päivää ja syytekohtia on käyty läpi noin 30. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jari Aarnion käräjillä alkoi tiistaina viimeinen osio, kun Aarniolle luettiin syyte virkasalaisuuden rikkomisesta. Aarnion epäillään paljastaneen ulkopuolisille tietoja poliisin tietolähdetoiminnasta, valeostosta ja peitetoiminnasta. Jutulle on varattu tiistain lisäksi vielä keskiviikko, ja torstai on merkitty varapäiväksi. Sen jälkeen Aarnion käräjien on määrä olla ohi. Tuomio on odotettavissa syksyllä.

Aarnioon liittyviä käräjiä on kaikki jutut yhteen laskettuna istuttu yli 120 päivää ja syytekohtia on käyty läpi noin 30. Vakavimmat syytteet liittyvät törkeisiin huumausainerikoksiin. Aarnio kiisti tiistaina myös viimeisen syytteen muiden syytteiden tapaan.

Käräjäoikeus päätti käsittelyn aluksi, että viimeinen juttu käsitellään suljetuin ovin, koska asia koskee poliisin salaisia teknisiä ja taktisia menetelmiä.

Aarnion syyte liittyy vuonna 2007 käräjillä olleeseen ekstaasijuttuun. Juttua tutki aikoinaan Vantaan poliisi, joka oli pyytänyt valeostoa keskusrikospoliisilta. Aarnion epäillään paljastaneen asianajaja Paul Perovuolle valeoston käytön lisäksi sekä poliisin tietolähteen henkilöllisyyden että peitepoliisit.

Syytteen mukaan Aarnio auttoi Perovuota valmistelemaan huumejutussa tuomitun miehen puolesta tutkintapyyntöä krp:n toimista. Kaksi huumejutussa tuomittua miestä olisivat halunneet asianomistajiksi krp:n toimien laillisuutta koskeneeseen tutkintaan.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe torppasi miesten vaatimuksen, mutta kahta krp:n päällystöön kuulunutta poliisia vastaan nostettiin syytteet virkarikoksista vuonna 2009. Sekä Helsingin käräjäoikeus että hovioikeus hylkäsi syytteet.

Syyttäjän haastehakemuksesta käy ilmi, että jutussa on todisteena useita sähköposteja Aarnion ja Perovuon väliltä.

Aarnion puolustuksen mukaan Aarnio on keskustellut Perovuon kanssa vain yleisellä tasolla asiaan liittyvästä problematiikasta. Puolustuksen mukaan Perovuo oli saanut Aarnion vuotamiksi epäillyt tiedot omalta asiakkaaltaan. Sekä syyttäjä että puolustus ovat nimenneet Perovuon todistajaksi.

Syytteessä on myös rikostarkastaja Petri Rainiala, joka on aiemmin toiminut muun muassa Aarnion sijaisena huumepoliisin johdossa. Nyt hän on tutkinnanjohtajana Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä. Rainialaa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Rainialan epäillään tienneen, että Aarnio oli vuotanut tietoja Perovuolle, mutta ei ollut tehnyt Aarnion toimista tutkintapyyntöä syyttäjälle. Myös Rainiala on kiistänyt syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat