Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellisen kirkas tulipallo näkyi Suomen taivaalla

Suomessa nähtiin peräti kaksi tulipalloa pääsiäisenä. Maanantain ilmiö oli poikkeuksellisen kirkas.

Kotimaa
 
Milla Osmo
Kaksi tulipalloa näkyi taivaalla Kauhajoella toukokuussa 2013. Kuva on lukijan ottama, eikä se liity pääsiäisen havaintoihin.
Kaksi tulipalloa näkyi taivaalla Kauhajoella toukokuussa 2013. Kuva on lukijan ottama, eikä se liity pääsiäisen havaintoihin. Kuva: Milla Osmo

Suomen taivaalla nähtiin poikkeuksellisen kirkas tulipallo pääsiäismaanantaina kello 21.45. Siitä tehtiin yli 300 havaintoa tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-palveluun. Havainnoista suurin osa tehtiin Tamperetta etelämpänä.

”Puhutaan yhdestä vuoden parhaimpiin lukeutuvasta tulipallosta”, sanoo Ursan Tähdet ja Avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola.

Kirkkauden lisäksi havaintojen runsautta selittää se, että tulipallo leimahti taivaalla suotuisaan aikaan eli jolloin ihmiset vielä ulkoilevat.

”Ulkoillessa satuin katsomaan juuri oikeaan suuntaan kohti eteläistä taivasta, kun kirkas koko tienoon valaiseva tulipallo halkoi taivasta suhteellisen rauhallisella nopeudella”, kuvailee ilmiön Raaseporissa nähnyt havainnoija Ursan sivuilla.

Hänen mukaansa tulipallo oli poikkeuksellisen värikäs, siinä oli keltaisen lisäksi vihertävää ja oranssia.

”Lento kesti arviolta noin kolme sekuntia kirkastuen kohti puoliväliä ja sitten epätasaisesti hiipuen ilman mainittavaa hajoamista”, hän jatkaa.

Tämän uutisen kuva ei ole maanantain ilmiöstä, vaan tulipalloista vuodelta 2013.

Tulipalloksi määritellään Venusta kirkkaampi tähdenlento, joka syntyy, kun meteoroidi syöksyy Maan ilmakehään.

Maanantain ilmiön aiheuttanut kappale lensi Viron ilmakehässä, lähellä Pärnun kaupunkia. Pekkolan mukaan vastaavanlaisia tulipalloja näkyy Suomen taivaalla noin kaksi tai kolme vuotta kohden. Pienemmistä tulipalloista tehdään useita satoja havaintoja vuodessa.

Etelä- ja Keski-Suomen taivaalla nähtiin kirkas tulipallo myös sunnuntaina kello 22.36, ja siitä tehtiin runsaat sata havaintoa.

Ursan mallinnuksen perusteella lennosta putosi maahan 200-grammainen meteoriitti Kuusankoskesta luoteeseen.

Pekkolan mukaan maanantain tulipallo oli selvästi komeampi ja näyttävämpi kuin sunnuntain lento. Ilmiöiden läheisyys oli Ursan mukaan sattumaa.

Otitko valokuvan maanantaina tai sunnuntaina lentäneistä tulipalloista? Lähetä kuva numeroon 17181.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat