Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttovirasto sulkee 43 vastaanottokeskustaan – katso lakkautettavien yksiköiden lista

Majoituskapasiteettia pienennetään, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt merkittävästi.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Koskelan vastaanottokeskus Helsingissä ollaan Maahanmuuttoviraston mukaan lakkauttamassa toukokuun loppuun mennessä.
Koskelan vastaanottokeskus Helsingissä ollaan Maahanmuuttoviraston mukaan lakkauttamassa toukokuun loppuun mennessä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Enimmillään yli 200 vastaanottokeskusta

 Enimmillään Suomessa oli viime vuoden lopulla yli 200 vastaanottokeskusta. Niistä 142 oli aikuisten ja perheiden yksiköitä ja noin 70 yksin tulleiden alaikäisten yksiköitä.

 Nyt ilmoitettujen lakkautusten jälkeen Suomeen jää satakunta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta, jotka ovat tarkoitettu aikuisille ja perheille. Sen lisäksi jää muutamia kymmeniä alaikäisten yksiköitä.

 Ennen viime syksyn turvapaikanhakijoiden voimakasta lisääntymistä Suomessa oli parikymmentä aikuisten vastaanottokeskusta ja viisi ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten yksikköä.

Maahanmuuttovirasto vähentää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista yli 7 000 majoituspaikkaa. Paikoista noin 600 on ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten paikkoja.

Majoituspaikkoja vähennetään sulkemalla vastaanottokeskuksia ja pienentämällä yksiköitä, jotka jatkavat toimintaansa.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina, että se lakkauttaa syksyyn mennessä 33 vastaanottokeskusta, joiden sopimukset se irtisanoo. Lisäksi toiminta lakkaa kymmenessä vastaanottokeskuksessa, joiden määräaikaista sopimusta ei enää uusita.

Petipaikkoja vähennetään, koska niiden tarve on vähentynyt. Alkuvuonna Suomeen on tullut merkittävästi viime vuotta vähemmän turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna Suomeen arvioidaan tulevan noin 15 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna heitä tuli yli 30 000.

Lisäksi maassa jo olevia turvapaikanhakijoita poistuu vastaanottokeskuksista, kun yhä useampi saa päätöksen hakemukseensa. Lisäksi moni on poistunut maasta vapaaehtoisesti.

Tällä hetkellä vastaanottokeskusten käyttöaste on 82 prosenttia.

Suljettavista vastaanottokeskuksista 21 on aikuisten ja perheiden yksiköitä, 22 ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten yksiköitä.

Jo maaliskuun alussa maahanmuuttovirasto ilmoitti toiminnan loppuvan 13 vastaanottokeskuksessa. Se tarkoitti 3 000 majoituspaikan vähennystä.

”Näillä kahdella kierroksella vähennetään yhteensä 10 000 majoituspaikkaa syyskuun loppuun mennessä”, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.

Vuorion mukaan syyskuussa Maahanmuuttovirastolla on vastaanottokeskuksissa jäljellä 20 000 aikuisten ja 1 700 ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten majoituspaikkaa. Niiden arvioidaan riittävän.

”Tällä hetkellä meille tulee puolensataa hakijaa viikossa. Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana on tullut vain 44 ihmistä. Vielä helmikuussa viikkovauhti oli yli 200 ihmistä, kun väkeä tuli vielä itärajan yli”, Vuorio kertoo.

Vuorion mukaan vastaanottokeskusten lakkauttamis- ja säilyttämispäätöksissä Maahanmuuttovirasto on ottanut huomioon taloudelliset, toiminnalliset ja turvallisuuteen liittyvät näkökulmat.

”Tilannetta täytyy katsoa uudestaan joka kuukausi. Jos hakijoita tulee vähemmän, vastaanottokeskuksia pitää irtisanoa lisääkin, mutta ei varmaan näin isoa rypästä kerralla”, Vuorio sanoo.

”Ikävin piirre tässä on se, että monet menettävät työpaikkojaan.”

Vuorion mukaan majoituskapasiteetin pienentämisen jälkeenkin Maahanmuuttovirastolle jää pelivaraa turvapaikanhakijamäärän lisääntymisen varalta.

”Olemme nyt varautuneet paremmin kuin aiemmin. Meillä on varalla erilaisia väliaikaisia majoituksia, joihin pystytään majoittamaan useita tuhansia ihmisiä, jos tulisi äkkiä lisätarve.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat