Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakuntavaalit voidaan siirtää huhtikuulle 2018 – monet vaalit yhtä aikaa ”kansanvallan päivänä”

Kahden vuoden sisään on tulossa viidet vaalit. Huhtikuusta tulisi vaalikuukausi ja vaalipäivästä ”kansanvallan päivä”.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) jutteli eduskunnassa Annika Saarikon ja Matti Vanhasen kanssa.
Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) jutteli eduskunnassa Annika Saarikon ja Matti Vanhasen kanssa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Maakuntavaltuuston koko suhteutetaan asukaslukuun

 Maakunnan asukasluku

0–200 000 asukasta: 59 valtuutettua.

 200 001–400 000 asukasta: 69 valtuutettua.

 400 001–600 000 asukasta: 79 valtuutettua.

 600 001–800 000 asukasta: 89 valtuutettua.

 Yli 800 000 asukasta: 99 valtuutettua.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerien työryhmässä on syntynyt idea, että maakuntavaalit järjestettäisiinkin vasta huhtikuussa 2018.

Huhtikuu tuli uutena esityksenä puoluesihteerien pöydälle, koska eduskuntavaalien tapaan kuntavaalitkin on siirretty huhtikuulle. Huhtikuusta tulisi vaalikuukausi ja vaalipäivästä tulisi eräänlainen ”kansanvallan päivä”, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Toinen vaihtoehto on edelleen järjestää maakuntavaalit presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa 2018.

Puoluesihteerit tekevät lopullisen esityksensä maakuntavaalien ajankohdaksi ensi perjantaina.

Maakuntavaalien ajankohtaa on veivattu jo pitkään. Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2017 ja tarkoitus oli aluksi yhdistää kuntavaalit ja maakuntavaalit. Kevät 2017 on kuitenkin maakuntavaaleja ajatellen lakiteknisesti liian lähellä.

Seuraavaksi esitettiin kuntavaalien siirtämistä syksyyn 2017, jolloin kuntavaalit ja maakuntavaalit olisi voitu järjestää yhtä aikaa. Puoluesihteerityöryhmässä kuitenkin vihreät ja Rkp vastustivat esitystä.

Lopulta hallituksen reformiministerityöryhmä linjasi, että kuntavaaleja ei siirretä mihinkään keväästä 2017. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanoo, että kuntavaalien siirtämisessä syksyyn olisi ollut ongelmia valtiosäännön näkökulmasta.

”Niitä oli jo kerran siirretty. Olisi ollut ongelmia, kun vaalit olisivat siirtyneet yli vuodella siitä kun ne oli tarkoitettu pidettäviksi.”

”Toinen syy on se, että olisimme joutuneet tuomaan jo tänä keväänä eduskuntaan hallituksen esitykset vaalilain ja kuntalain muuttamisesta ennen kuin substanssilainsäädäntöä olisi hyväksytty. Se olisi ollut nurinkurinen tilanne.”

Substanssilainsäädännöllä hän tarkoittaa sote- ja maakuntalakeja.

Pelättiin myös sitä, että yhdistetyistä kunta- ja maakuntavaaleista tulee sekasotku, kun kaikki ehdokkaat eivät ole ehdolla sekä kunnan- että maakuntavaltuustoon. Valitsija joutuisi äänestämään kahta eri ehdokasta.

Jos maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalien yhteydessä, ehdokkaat eivät ainakaan sekoittuisi ja maakuntavaalienkin äänestysprosentti voisi nousta korkeaksi. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa äänestysprosentti oli 72,8.

Vuodesta 2021 lähtien maakuntavaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä.

Joka tapauksessa kahden vuoden sisään tulee viidet vaalit. ”Hullu vaalirumba”, Slunga-Poutsalo sanoo viitaten mahdolliseen vaaliväsymykseen. Vuonna 2017 on kuntavaalit, vuonna 2018 on presidentinvaalit ja maakuntavaalit ja vuonna 2019 on eduskuntavaalit ja EU-vaalit.

Kuntaministeri Vehviläinen ei ota vielä kantaa siihen olisiko maakuntavaalien paikka tammikuussa vai huhtikuussa 2018.

”Nyt tehdään maakuntalakiluonnoksen pykälät ja sote-laki ja ne lähtevät tänä keväänä lausunnoille. Siihen mennessä meidän pitää ratkaista se.”

Maakuntavaltuustojen kooksi tulee ensimmäisissä vaaleissa 59–99 valtuutettua. Myöhemmin maakunnat saavat itse päättää valtuustojensa koon. Äänioikeus ja vaalikelpoisuus ovat samat kuin kuntavaaleissa. Suljettua listavaalia ei oteta käyttöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat