Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpäpotilas: Uusi lääke olisi pidentänyt elinaikaa – ei oteta käyttöön lakitulkinnan takia

Professorin mukaan lääkelakia pitäisi uudistaa, mutta potilaat eivät ehdi välttämättä odottaa sitä.

Kotimaa
 
Tästä on kyse

Sairaalasta ei saa lääkkeitä kotiin

 Lääkelain mukaan sairaalahoidossa olevat potilaat saavat lääkkeet ilman maksua, mutta kotona olevat ostavat lääkkeet apteekista.

 Lakia on tulkittu aiemmin joustavasti. Nyt tulkinnasta nousi kiistaa, kun sairaalat torppasivat munasarjasyöpäpotilaita saamasta kotiin uutta Lynparza-lääkettä.

 Lääkkeestä ei saa Kela-korvausta, vaan se maksaisi potilaille yli 6 200 euroa kuussa.

 Sama ongelma koskee joitakin muitakin tabletti- tai kapselimuotoisia lääkkeitä.

Lisää elinaikaa, päiviä ilman sytostaattihoidoista tulevia sivuvaikutuksia, ei tiputukseen joutumista, ei jaloista ja sormenpäistä lähtevää ihoa.

Kolme vuotta munasarjasyöpää sairastaneen Helenan, 55, hoitoon suunniteltiin syksyllä uutta biologista syöpälääkettä, joka on todettu tehokkaaksi geenivirheestä johtuvaa munasarjasyöpää vastaan.

Hiljattain tuli kuitenkin tieto, ettei lääkettä otetakaan käyttöön Helenaa hoitavassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä – eikä muissakaan yliopistosairaaloissa.

”Se tuntuu ihan hirveän raskaalta. Päästin jo itseni unelmoimaan, miten autuaalista olisi napsia kapseleita, joiden sivuoireet on todettu vähäisiksi. Se on elämänlaadun kannalta merkityksellinen asia”, Helena sanoo.

Hs.fi kertoi maanantaina, että kymmenet syöpäpotilaat jäävät ilman parasta mahdollista hoitoa tiukan laintulkinnan takia. Tulkinta on johtanut siihen, että esimerkiksi munasarjasyöpää sairastavat eivät saa sairaalasta kotiin Lynparza-nimistä lääkettä.

Helena ei halua esiintyä jutussa oikealla nimellään työnsä takia.

”Se on tehty selväksi, miten näiden pitkittyneiden syöpien kanssa yleensä käy. Mutta syövän kanssa voi elää, toiset lyhyemmän ja toiset pidemmän ajan. En voi koskaan olla kokonaan ilman hoitoa, mutta myös sytostaatit tappavat, eikä yksin se syöpä.”

Apteekista ostettu lääke maksaisi potilaalle yli 6 200 euroa kuussa.

Aiemmin lakia on tulkittu potilaan hyväksi. Viime vuonna markkinoille tullutta lääkettä ehdittiin antaa Oulun yliopistollisessa sairaalassa (Oys) kuudelle potilaalle, kertoo professori, naistentautien klinikan osastonylilääkäri Ulla Puistola.

Hänen mukaansa myös Helsingin, Tampereen ja Kuopion yliopistosairaaloiden arviointilautakunnissa ehdittiin tehdä myöntävä päätös lääkkeen antamisesta syöpäsairaille kotiin. Päätös kuitenkin peruttiin kaikkien yliopistosairaaloiden yhteisellä päätöksellä.

”Meille on tullut suusanallisesti tieto, että ne, joilla lääkitys on jo aloitettu, voisivat jatkaa”, Puistola kertoo.

Vanhentuneen lääkelain muuttaminen auttaisi ilman parasta lääkettä jääviä syöpäpotilaita – elleivät potilaat ehdi kuolla ennen uudistuksia, Puistola sanoo.

Viime vuosina markkinoille on tullut tabletti- ja kapselimuotoisia täsmälääkkeitä, jotka eivät vaadi potilaalta sairaalassa oloa, kuten esimerkiksi sytostaattihoidot.

”Lain säätämisen aikaan ei ollut tietoa, että vakaviin sairauksiin olisi tällaisia lääkkeitä. Ongelmaksi on muodostunut se, että niitä voidaan antaa myös suun kautta”, Puistola sanoo.

Liuoksena suoneen annettavat lääkkeet annetaan potilaalle sairaalassa, joten niistä ei joudu maksamaan.

Puistolan mukaan ongelma ei koske pelkästään munasarjasyöpälääkettä.

”Miksi tehdään vuosikymmeniä tutkimustyötä löytääksemme parempia lääkkeitä, jos ihmisten itse laatimien lakipykälien takia potilas ei saa hoitoa? Tähän turhautuvat tutkijat, lääkärit ja ennen kaikkea potilaat. Meidän hyvinvointiyhteiskunnassa tämä on tosi hävettävää”, Puistola sanoo.

Helenaa ihmetyttää, että lakia tulkitaan eri tavalla kuin tähän asti, mikä saattaa potilaat eriarvoiseen asemaan. Hänellä jatkuvat elämää rytmittävät sytostaattihoidot, jotka eivät ole leikkausten ohella tehonneet syövän etäpesäkkeeseen. Tilanne on kuitenkin vakaa.

Hän haluaisi uskoa, että tilanne uuden syöpälääkkeen osalta vielä muuttuu.

”Minun osaltani on kysymysmerkki, miten tästä mennään eteenpäin”, hän sanoo.

Helena on ollut hoitojen aikaan töissä, mutta työaikoja ja elämää on pitänyt sovitella niiden mukaan.

”Olen halunnut olla töissä psyykkisistä syistä mutta myös siksi, että koen olevani velkaa yhteiskunnalle”, hän sanoo.

Lynparza-lääkkeelle ei ole toistaiseksi myönnetty Kela-korvausta. Asiasta päättää sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä oleva Lääkkeiden hintalautakunta.

”Myyntiluvan saaneilla syöpälääkkeillä on yleensä hoidollista arvoa. Tämän lääkkeen osalta hylkäävä päätös on pohjautunut siihen, että ehdotettua hintaa ei ole pidetty kohtuullisena niin kuin sairausvakuutuslaissa on säädetty”, johtaja Lauri Pelkonen kertoo.

Pelkosen mukaan yritykset voivat hakea aina korvattavuutta uudelleen, jos esimerkiksi valmisteen terveyshyödyistä tulee uutta tietoa tai niillä on uusi hintaehdotus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat