Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota, kun ostat vettä pitävän kuoritakin

Markkinoilla on yli 50 erilaista vedenpitävää kalvoa. Teknisten vaatteiden hintojen laskettua entinen tuulipukukansa on nyt kuoritakkikansaa.

Kotimaa
 
Johannes Tervo
Närpiöläinen Christine Rosenback (oik.) on Suomen ainoa virallinen Gore-Tex-vaatteiden korjaaja. Bo Nygård prässäilee Gore-Tex-nauhaa takin saumaan.
Närpiöläinen Christine Rosenback (oik.) on Suomen ainoa virallinen Gore-Tex-vaatteiden korjaaja. Bo Nygård prässäilee Gore-Tex-nauhaa takin saumaan. Kuva: Johannes Tervo

Suomalaisten ulkoilu- ja urheilukauppojen valikoimassa on tolkuton määrä erilaisia vedenpitäviä kuoritakkeja. Takeissa käytettäviä kalvomateriaaleja on yksistään yli 50 tuotenimellä. Miten kuluttaja löytää itselleen oikeanlaisen kalvotakin?

”Erilaisia kalvoja on maapallolla niin paljon, ettei niitä voi millään opetella ulkoa, eikä tarvitsekaan. Takin valinnan on lähdettävä tarpeesta. Työmatkakävelijä tarvitsee erityyppisen takin kuin vaellusreissulle lähtevä. Kun kuluttaja tietää tarpeensa, tuotetta on hyvä lähteä haarukoimaan asiantuntevan myyjän kanssa”, tuotepäällikkö Tanja Lainio Skandinavian Outdoorista sanoo.

Useimmilla valmistajilla on valikoimassaan eri tyyppisiä kalvovaatteita käyttötarpeen ja hinnan mukaan.

Malliston edullisimmissa tuotteissa on usein valmistajan oma kalvo kuten Rukalla A.W.S ja Haglöfsillä Climatic. Malliston laadukkaimmissa tuotteissa käytetään usein yhdysvaltalaisen Gore-Texin kalvoja.

Osa valmistajista, kuten Halti, ei käytä Gore-Texin kalvoja, vaan kehittää omia kalvoja koko mallistoonsa.

”Lähdimme aikanaan siitä, että me haluamme eri asioita kuin mitä Gore-Tex pystyy tarjoamaan”, tuotantojohtaja Kristina Öhrnberg Haltilta kertoo.

Kalvoissa hinta seuraa laatua. Kaikista halvimmat materiaalit voivat hikoillessa menettää nopeasti hengittävyytensä.

”Eri kalvot ovat nykyään hyvinkin lähellä toisiaan. On toki edullisia kalvoja, jotka ovat vedenpitäviä, mutta ne eivät ole kaikkeen liikuntaan riittävän hengittäviä”, Lainio sanoo.

Kalvotakkien hinnat ovat laskeneet lähes jokaisen kuluttajan saataville.

Kuoritakkien suosio alkoi 2000-luvun alussa. Erittäin kalliita takkeja käyttivät aluksi vain extreme-urheilijat, vaeltajat ja laskettelijat.

Nykyään halvimmat vedenpitävät kuoritakit saa tarjouksesta muutamalla kympillä.

”Nyt kuorivaatteissa eletään syklin seuraavaa vaihetta, jolloin vaatteiden käyttö on laajentunut edelläkävijöiltä koko kansalle. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että meillä suunnitellaan suomalaiselle aikuiselle liikkujalle sopivaa ulkoilutakkia, joka kelpaa myös kaupunkikäyttöön. Vähän kuin sen perinteisen tuulitakin korvaajaksi”, kertoo Luhdan ja Icepeakin brändijohtaja Panu Suominen.

Valmistajille nykytilanne on ihanteellinen, sillä Suomessa on nyt voimakas vapaa-ajanhenkinen pukeutumistrendi, eikä kuorivaatteeseen pukeutuminen ole kokenut trendi-inflaatiota.

Myös kuluttajalle tilanne on edullinen, sillä hän voi käyttää kuoritakkiaan ympärivuotisesti kerrospukeutumisen avulla.

Kun kuorivaatteet ovat nyt laajentuneet koko kansan huviksi, vaatevalmistajien on tarjottava edelläkävijöille uutta teknologiaa. Esimerkiksi Haltilta on tuossa kesällä markkinoille Stormwall Observ -kalvo.

”Kalvossa ei ole päällyskangasta, vaan laminointi on tehty suoraan vuoren päälle”, Öhrnberg kertoo.

Gore-Texillä vastaavan kalvon nimi on One.

Uusien kalvojen lisäksi vaatteisiin lisätään teknisiä ominaisuuksia. Vaatteisiin voidaan lisätä esimerkiksi kulutusta kestävää kevlaria.

”Sen lisäksi uudentyyppiset leikkausmenetelmät, kuten laser, mahdollistavat toiminnallisten elementtien lisäämisen tuotteisiin”, Panu Suominen sanoo.

Jyrki Johannes Tervo
Jos Gore-Tex-kalvo on rikki, vesi pääsee siitä läpi. Kalvoissa hinta seuraa usein laatua.
Jos Gore-Tex-kalvo on rikki, vesi pääsee siitä läpi. Kalvoissa hinta seuraa usein laatua.

Asiantuntijat sanovat, ettei kaikkeen ulkoiluun tarvitse täydellistä vedenpitävyyttä. Esimerkiksi tuulenpitävä takki, jossa on kalvona esimerkiksi Windstopper, A.W.S Wind tai Stormwall, voi riittää hyvin ulkoilijalle.

”Jos ei sada vettä, tuulenpitävä vaate on paremmin hengittävänä miellyttävämpi vaihtoehto”, Kristina Öhrnberg sanoo.

”Tuulenpitävä takki myös kestää ainakin tihkusadetta”, Lainio neuvoo.

Toinen vaihtoehto on pehmeän softshell-vaatteen hankinta. Sellaisen etuna on miellyttävyys ja monikäyttöisyys.

”Kevyitä softshell-housuja voi käyttää vaikka toimistossa ulkoilun ja retkeilyn lisäksi. Ja järeämmät sopivat esimerkiksi hiihtoon ja retkeilyyn”, Lainio sanoo.

Kalleimmat kolmikerroskalvotakit maksavat yli 500 euroa. Ne sopivat halvempia takkeja paremmin ympärivuotiseen käyttöön hyvän hengittävyytensä ja kestävyytensä ansiosta. Kalliit takit ovat myös nykyään aiempaa mukavimpia käytössä kevyempien ja notkeampien pintakankaiden takia.

”Aiemmin monien takkien sisäpinta oli muovisen tuntuinen ja vaati välikerroksen, sillä pinta oli epämiellyttävä paljasta ihoa vasten. Materiaalien kehityttyä takkikankaat ovat ohuempia ja miellyttäviä jopa t-paidan kanssa”, Lainio sanoo.

Kesäkäyttöön kannattaa silti miettiä kevyttä takkia, jossa on 2,5-kerroskalvo. Nämä takit ovat ultrakevyitä ja painavat jopa alle 300 grammaa.

”Sellaisen on helppo pakata rinkkaan tai reppuun ja käyttää sadetakkina tarvittaessa”, Öhrnberg sanoo.

Pese kalvovaate ennen varastointia

Teknistä kuorivaatetta on hoidettava asianmukaisesti sen vedenpitävyyden säilyttämiseksi. Jos kankaan pinnan kylläste kuluu, sen hengittävyys kärsii.

”Vesipisarat valuvat vedenpitävää kangasta pitkin alas. Kyllästyksen kulumisen huomaa siitä, että vesi jättää kankaalle märän läiskään”, neuvoo tuotepäällikkö Tanja Lainio Skandinavian Outdoorista.

Silloin kangas on syytä kyllästää uudelleen, joko pesukoneeseen laitettavalla tai suihkutettavalla kyllästeellä.

Vaatteen voi myös upottaa pesun jälkeen kyllästysaineeseen. Osan aineista saa jopa aktivoitua uudelleen esimerkiksi saunan jälkilämmössä.

Närpiöläinen Christine Rosenback on Suomen ainoa virallinen Gore-Tex-vaatteiden korjaaja. Hän kertoo, että yksi yleisimmistä käyttövirheistä on kuorivaatteen pesemättömyys. Lika imeytyy vähitellen kalvoon.

”Jos talvikäytössä ollut vaate siirretään vaatekaappiin odottamaan seuraavaa kautta, se pitää ehdottomasti pestä. Muuten sen käyttöikä lyhenee”, Rosenback neuvoo.

Valtaosa kuorivaatekorjauksista on vetoketjujen korjaamista. Rosenback neuvookin olemaan tarkkana vetoketjun kanssa.

”Autoon istuessa vetoketju pitäisi aina avata, ettei sille tule ylimääräistä painetta. Myös vetoketjun kiinnivetämisessä pitäisi olla huolellinen.”

Jyrki Johannes Tervo
Yleisin kalvovaatteen hajoava osa on vetoketju.
Yleisin kalvovaatteen hajoava osa on vetoketju.

Kuorivaatteen pesussa on seurattava pesuohjeita ja ennen kaikkea pesulämpötilaa, sillä kalvo voi vaurioitua jo kymmenen astetta ohjetta korkeammassa lämpötilassa.

Vaate on pestävä oikein päin, ettei kalvo vaurioidu. Pesussa ei saa käyttää huuhteluainetta. Pesuun kannattaa käyttää kuorivaatteille sopivia pesuaineita. Mahdolliset tarrat on pidettävä kiinni ja kainalotuuletusvetoketjut auki. Kalvovaatteen reiän voi paikata itse kalvopaikalla.

”Paikat ovat kuitenkin väliaikaisia ja lähtevät pesussa pois. Tänne on lähetetty takkeja, joissa on käytetty paikkana hopeanväristä teippiä”, Rosenback kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat