Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakottaako poliisi, jos nastarenkaat ovat alla lain määräämän kieltopäivän jälkeen?

Lain mukaan nastoista pitäisi luopua ensi tiistaina.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Pääsiäinen säätelee renkaidenvaihtoa

 Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Talvirenkaat voivat olla nasta- tai kitkarenkaat.

 Laissa nastarenkaiden käyttöaikaa on säädelty myös pääsiäisen mukaan. Nastarenkaita saa käyttää pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin saakka. Niitä saa käyttää myös, jos keliolosuhteet vaativat.

 Kitkarenkailla voi ajella vaikka läpi vuoden. Etenkään pohjoismaisia kitkarenkaita ei kuitenkaan ole ominaisuuksiltaan suunniteltu kesäkeleille.

Keväinen sää saa autoilijat kaivamaan kesärenkaat varaston nurkasta esiin. Lain mukaan nastarenkaat pitäisi vaihtaa pois viimeistään ensi maanantaina. Niitä voi kuitenkin lainkin mukaan käyttää, jos keliolosuhteet vaativat.

Eilen tiistaina koettiin kevään lämpimin päivä, mutta uskaltaako kesärenkaisiin jo siirtyä?

”Tiistaiaamuna kun lähdin Vantaalta töihin, sää oli pakkasen puolella. Jos tielle on tullut sulamisvesiä, siellä voi olla yhä liukasta”, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Hänen mukaansa tulevana viikonloppuna Etelä-Suomessa voi jo harkita nastarenkaista luopumista, jos ei ole lähdössä automatkalle pohjoisemmaksi eikä ole tarvetta autoilla yöaikaan tai aamuvarhaisella.

”Ei kannata liikaa tuijottaa kalenteria, vaan keliä ja omaa autonkäyttötarvetta”, Vesalainen neuvoo.

Kitkarenkailla voi ajaa vaikka läpi vuoden. Lain mukaan nastarenkaita saa pitää vielä pääsiäismaanantain jälkeisenä maanantaina, mutta ei enää sen jälkeen. Tänä vuonna pääsiäinen oli varhain.

Joinain vuosina nastarenkailla voi ajaa laillisesti säästä huolimatta viikkoja myöhempään, joskus huhtikuun loppupuolelle saakka.

Poliisi kehottaa renkaidenvaihdon suhteen seuraamaan säätietoja ja miettimään omaa autonkäyttöään.

”Säätiedotuksia seuraten jokainen harkitsee omalta kohdaltaan. Kyllä pääkaupunkiseudulla näillä lämpötiloilla pärjää jo kesärenkailla, jos on mahdollisuus järjestellä menojaan ja aikataulujaan”, sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista.

”Totta kai nyt on jo miellyttävämpää ajaa kesärenkailla, jos ei ole menossa pohjoiseen ja pystyy vaihtamaan vaikka julkiseen liikenteeseen, jos sää muuttuu.”

Poliisi huomioi autoilijoiden valvonnassa keliolosuhteet.

”Jos siellä nastoilla mennään, kuuntelemme, että mitkä ovat ajatukset. Harvoin ensimmäisinä päivinä on suoranaista sakottamista. Tilanteen mukaan”, Höök sanoo.

HS-meteorologi Anniina Törmän mukaan Lounais-Suomessa ja etelärannikolla on jo alkanut terminen kevät, jolloin vuorokauden keskilämpötila on nollan ja kymmenen asteen välillä.

Pohjois-Suomessa on vielä talvirengaskelit. Lumitilannetta katsomalla Törmä kehottaa miettimään rengasvalintoja myös keskisessä ja itäisessä Suomessa. Sielläkin lunta on yhä melko runsaasti. Kun aurinko päivällä sulattaa lunta, yöpakkaset voivat jäädyttää teille valuneet sulamisvedet.

Pohjoisessa ei vielä edes puhuta kesärenkaiden vaihtamisesta.

”Täällä Rovaniemen korkeudella, mikä on vielä melko eteläistä Lappia, on yhä yöpakkasia ja aamulla tiet ovat lähes peilijäässä”, kertoo viestintäpäällikkö, vanhempi konstaapeli Elina Katajamäki Lapin poliisilaitokselta.

”Täällä on ehdottomasti vielä talvirengaskelit. Puhumattakaan siitä kun lähdetään tunturikeskusten suuntaan, jossa pienet ja alemman hoitoluokan tiet ovat vielä aivan lumessa ja jäässä.”

Katajamäen mukaan myös useimmat etelän turistit ymmärtävät seurata säätiedotuksia ja pitää Lappiin tullessaan talvirenkaat alla riittävän pitkään.

”Jos ei ole talvirenkaita mukana, eihän siinä auta muu kuin ajaa todella varovasti ja sovittaa nopeudet sen mukaan. Mutta kyllä ihmiset yleensä osaavat hyvin arvioida sen, millainen rengaskalusto tarvitaan”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat