Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty metsähallituslaki hyväksyttiin eduskunnassa

Lailla perustetaan Metsähallituksen sisään metsätalousosakeyhtiö.

Kotimaa
 
Markku Ulander
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk). Kuva: Markku Ulander

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona uuden metsähallituslain, kertoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessaan.

Uutta lakia puolsi 108 ääntä, joista valtaosa koostui keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajien äänistä. Ei-ääniä annettiin 64, suurin osa Sdp:ltä. Tyhjiä ääniä oli kolme, ja istunnosta olo poissa 24 henkilöä.

Lailla perustetaan Metsähallituksen sisään metsätalousosakeyhtiö. Johtamismallia uudistetaan ja perustetaan kolmas tase maa- ja metsäomaisuutta varten. Lain on tarkoitus tulla voimaan 15. huhtikuuta 2016.

Uudistuksessa valtion maa- ja vesialueet pysyvät edelleen valtion suorassa omistuksessa. Metsähallituksen yleistehtävänä on hoitaa, käyttää ja suojella valtion maa- ja vesiomaisuutta kestävästi.

Kansallispuistot, erämaa-alueet ja muut luonnonsuojelualueet pysyvät nykyisessä käytössä ja niiden hoito ympäristöministeriön ohjauksessa.

Perustettava Metsähallituksen tytäryhtiö saa valtion maa- ja vesialueiden käyttöoikeuden. Tytäryhtiön tehtävänä on hoitaa metsiä sekä korjata ja myydä puuta valtion talousmetsistä.

Eduskunnan, ministeriöiden ja Metsähallituksen hallituksen tehtävänä on valvoa, että liiketoiminnassa otetaan huomioon yhteiskunnalliset velvoitteet kuten luonnon monimuotoisuus, virkistyskäyttö, työllisyyden edistäminen sekä saamelaiskulttuurin ja poronhoidon vaatimukset.

”Valtion metsät ja vedet eli kansallisomaisuutemme pysyy valtion omistuksessa. Eduskunnan ohjausmahdollisuudet säilyvät ennallaan. Myös perustettava yhtiö on kokonaan valtion omistuksessa, eikä siitä voi myydä ainuttakaan osaketta ilman eduskunnan hyväksyntää ja lain muuttamista”, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tiedotteessa.

Luonnonsuojelujärjestöt arvostelivat valmisteluvaiheessa lakia kovin sanoin. Lakiesitystä vastustivat muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, Suomen Latu ja Suomen vapaa-ajankalastajien keskusliitto. Niitä huolestuttivat erityisesti muutos, joka siirtää Metsähallituksen metsätaloustoiminnan osakeyhtiölle.

Lakiesitystä vastaan kerättiin maaliskuun alussa adressi, jonka allekirjoitti kahdessa viikossa lähes 130 000 suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat