Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin johtaminen kerää kritiikkiä kokoomuksen oikealta laidalta – ”Periksi on annettu liikaa”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän yrittäjäsiipi arvostelee puheen­johtaja Alexander Stubbin kykyä puolustaa kokoomuslaisia arvoja.

Kotimaa
 
Stubbin arvostelijoita: Elina Lepomäki, Harry Harkimo ja Eero Lehti.
Stubbin arvostelijoita: Elina Lepomäki, Harry Harkimo ja Eero Lehti.
Fakta

Kokoomuksen harmit

 Työmarkkinajärjestöjen hyväksymän yhteiskuntasopimuksen vaikutukset kilpailukykyyn jäivät hallituksen tavoitteista.

 Paikallinen sopiminen ei edisty kokoomuksen haluamalla tavalla.

 Kokoomus joutui taipumaan keskustan vaatimaan maakuntahallintoon. Sote-uudistus valinnanvapauksineen on taas vaikeuksissa.

 Kokoomus on opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla ajautunut pääsyylliseksi mittaviin koulutusleikkauksiin.

 Stubbin sekoilu hallintarekisterilain yhteydessä.

Kokoomuksen piirijohtajien ja muun kenttäjohdon tukikirje puheenjohtaja Alexander Stubbille oli lähtölaukaus kesällä käytävälle puheenjohtajavaalille. Keskustelu Stubbin haastamiseksi sai aivan uutta vauhtia.

Meteliä on kuulunut varsinkin eduskuntaryhmän oikeistosiivestä.

Mihin kritiikki Stubbia kohtaan kohdistuu?

Eduskuntaryhmästä todetaan, että ryhmässä ollaan tyytyväisiä hallitusohjelmaan, mutta ei sen toteutukseen. Linjaeroja ei ole, joten kritiikki kohdistuu johtoon. Siihen, että Stubb ei ole kyennyt hallituksessa viemään läpi kokoomukselle tärkeimpiä asioita.

Jukka Gröndahl / HS
Alexander Stubb
Alexander Stubb

Kokoomus puolustaa talouspolitiikkaa, joka pyrkii velkaantumisen taittamiseen, kilpailukyvyn parantamiseen ja julkisen talouden kuntoon saattamiseen. Kokoomus ei halua korottaa veroja. Se uskoo, että työpaikkoja syntyy, kun elinkeinoelämän kustannustaakkaa kevennetään.

Työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittu kilpailukykysopimus jäi hallitusohjelman tavoitteesta, mutta varsinainen pettymys puolueen yrittäjäsiivelle oli epäonnistuminen paikallisessa sopimisessa. Puolueen yrittäjäsiipi on haaveillut, että sen kautta romuttuisi koko työehtosopimusten yleissitovuus.

Stubbin tukijoita: Sanni Grahn-Laasonen, Arto Satonen ja Sinuhe Wallinheimo.
Stubbin tukijoita: Sanni Grahn-Laasonen, Arto Satonen ja Sinuhe Wallinheimo.

Palkansaajajärjestöt voittivat väännön: sen seurauksena hallitus ei edistä paikallista sopimista pakottavalla lainsäädännöllä, vaan sitä edistetään edelleen työehtosopimusten kautta.

”Periksi on annettu liikaa”, eduskuntaryhmästä sanotaan. Kolmen ässän hallituksessa kokoomus on jäänyt sivuraiteelle.

Stubbin ohella myös muu puoluejohto saa kritiikkiä. ”Onko meillä joojoo-tiimi”, eräs kysyy ja perää oma-aloitteisuuden perään.

Hallituksen talouspoliittinen toimintakyky on lamaantunut ja se huolettaa puolueväkeä.

Tukikirjettä puolueessa arvostellaan avoimesti. Tukikirjeen julkaisemista on pidetty Stubbin heikkoutena, ”vanhan liiton meininkinä”, joka kääntyi itseään vastaan. Myös tukikirjeen merkitystä on ihmetelty. Oliko sen tarkoitus todella antaa Stubbille työrauha vai vihjata, että parempaan pitäisi pystyä:

”Suomi elää vaikeita aikoja. Taloustilanne ja monia vuosia jatkunut rakenteellisten uudistusten takkuaminen haastavat Suomea sisältä. Kokoomus ja sen puheenjohtaja keskittyvät ratkaisemaan näitä haasteita tänä keväänä mm. sote-uudistuksen jatkon, kehyspäätöksen ja yhteiskuntasopimuksen kautta”, tukikirjeessä lukee.

Stubbin arvostelijoita: Harri Jaskari ja Wille Rydman.
Stubbin arvostelijoita: Harri Jaskari ja Wille Rydman.

Eduskuntaryhmässä on markkinaliberalistien oikea siipi, joka on ollut äänekäs tukikirjeen julkaisemisen jälkeen. Siihen kuuluvat ainakin Elina Lepomäki, Eero Lehti, Wille Rydman, Susanna Koski ja Harry Harkimo.

Oikeata reunaa talous- ja työmarkkinapolitiikassa edustavat myös Juhana Vartiainen, Antti Häkkänen ja Harri Jaskari.

Stubb itse sanoo olevansa keskellä.

Stubb on perso kehuille, kuten hän itse sanoi, mutta pelkää myös asemansa puolesta. Ensimmäisen kauden kansanedustaja Elina Lepomäki on todennäköisesti haastamassa Stubbin.

Lepomäki sanoo ilmoittavansa asiasta lähipäivinä. Hän sanoi Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona, että kokoomus on ollut panttivankina omassa hallituksessaan. ”Meillä on ollut pieni johtajuusongelma.”

Ryhmätoveri Timo Heinonen twiittasi jo pitävänsä varmana, että Lepomäki lähtee puheenjohtajakisaan. Sitä mukaa kun Stubbin asema heikkenee, katseet siirtyvät taas Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuoreen. Hän on kieltäytynyt puheenjohtajakisasta, mutta moni toivoo, että hän muuttaa mielensä.

Toista kertaa Vapaavuori ei lähde häviämään, joten hän katsoo pelimerkit tarkkaan. Myös eduskunnan varapuhemies Paula Risikko tarkkailee tilannetta.

Stubbin tukena on puolueen koko puheenjohtajisto, eduskuntaryhmän johdosta ainakin Arto Satonen, Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo sekä ministeriryhmä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on entinen ulkoministeri Stubbin lehdistöavustaja, jonka Stubb nosti viime hallituskaudella ympäristöministeriksi.

Stubbin tukijoita: Outi Mäkelä ja Lenita Toivakka.
Stubbin tukijoita: Outi Mäkelä ja Lenita Toivakka.

Suuri enemmistö eduskuntaryhmästä pysyy virallisesti puheenjohtajansa takana ja koko rytinästä sivussa. Niitäkin on, jotka näkevät pienen oikeistoblokin toimivan vain julkisuustavoittelun vuoksi. Lepomäen tai Harry Harkimon mahdollisuuksia päästä puheenjohtajaksi pidetään pieninä.

Spekulaatiot Stubbin haastamisesta alkoivat, kun Harkimo sanoi häntä pyydetyn ehdokkaaksi. Mies itse on luvannut kertoa aikeistaan toukokuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat