Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö on vasta nyt Washingtonissa – suhteista Yhdysvaltoihin on puhuttu vain harvakseltaan

Niinistö tapasi Obaman heti presidenttikauden alussa, mutta sen jälkeen ulkopolitiikan painopiste on ollut Venäjä, kirjoittaa Kari Huhta.

Kotimaa
 
Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö tapasi keskiviikkona Washingtonissa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nulandin.
Presidentti Niinistö tapasi keskiviikkona Washingtonissa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nulandin. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia
Fakta

Vierailut ovat hiertäneet pitkään

 Wikileaksin julkistamat diplomaattisähkeet vahvistivat, että Suomen johto oli nähnyt vaivaa saadakseen kutsun Washingtoniin.

 Tarja Halonen kävi presidenttinä valkoisessa talossa vuonna 2002.

 Niinistö on käynyt YK:n yleiskokouksissa New Yorkissa ja Naton kokouksessa Chicagossa, mutta ei aiemmin Washingtonissa.

Washington

Presidentti Sauli Niinistö on vasta nyt ensimmäisellä vierailullaan Washingtonissa, vaikka tapasi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Etelä-Koreassa järjestetyssä ydinturvahuippukokouksessa jo neljä vuotta sitten.

Nyt Niinistö on jälleen ydinturvahuippukokouksessa.

Kyseessä on ollut melko pitkä aika presidenttinä ilman käyntiä johtavan suurvallan pääkaupungissa. Onko Suomen tai tarkemmin Niinistön suhteessa Yhdysvaltoihin joku ongelma?

Suomen hallituksen edustajat vastaavat toistuvasti kysymyksiin tapaamisten vähäisyydestä, että suhteet päinvastoin ovat niin hyvät ja ongelmattomat, ettei tapaamisia tarvita samalla tavalla kuin vaikeampien kumppaneiden kanssa.

Suomen ja Yhdysvaltain suhteista on vaikea löytää erityisiä kiistakysymyksiä, mutta samalla on totta, ettei Niinistö ole presidenttinä puhunut julkisissa puheenvuoroissaan kovin paljoa Yhdysvalloista.

Niinistö ei itse keskiviikkona vastannut kysymyksiin vierailustaan. Presidentin kanslian mukaan hän käytti päivän kahdenkeskisiin keskusteluihin ja tapasi muiden muassa apulaisulkoministeri Victoria Nulandin.

Keskustelu Obaman kanssa Soulissa tapahtui hyvin erilaisessa maailmassa kuin kohtaaminen torstaina alkavassa ydinturvakokouksessa.

Niinistö joutui silloin vielä torjumaan arvioita, joiden mukaan hän oli ulkopoliittisesti kokematon. Hänen mukaan käsitys oli ”legendanomainen”. Osallistuminen huippukokoukseen ja tapaaminen Obaman kanssa olivat näyttöjä uudessa tehtävässä.

Joissakin suomalaiskommenteissa presidenttien lyhyt sananvaihto nähtiin myös päätepisteenä Tarja Halosen presidenttikausien viileisiin tuuliin suhteissa Washingtoniin.

Sittemmin Niinistön ulkopolitiikan tai kokemuksen arvostelijoiden määrä on käynyt Suomessa hyvin pieneksi varsinkin korkeammalla poliittisella tasolla.

Niinistö on kuitenkin vahvistanut ulkopoliittista asemaansa koostetusti hoitamalla suhteita Venäjään. Kun hän viittaa puheissaan Yhdysvaltoihin tai transatlanttisiin suhteisiin, mainitsee hän usein samalla Suomen ulkosuhteiden koko verkon.

Tapaamiset Obaman kanssa ovat jatkuneet vuosien aikana huippukokouskokoonpanoissa. Lisäksi Obama tapasi Niinistön ja muut Pohjoismaiden johtajat vuonna 2013 Tukholmassa.

Samalla sekä Suomen että Yhdysvaltain diplomaatit ovat jatkaneet ponnisteluja huipputapaamisen järjestämiseksi kuten sitä yritettiin saada aikaiseksi jo Halosen presidenttikausilla.

Sillä välin Suomen ja Yhdysvaltain suhteet tiivistyivät varsinkin turvallisuuspolitiikassa.

Tilanne on nyt muuttumassa, kun Washingtonin vierailuja kertyy kaksi puolentoista kuukauden sisällä. Ydinturvahuippukokousta seuraa pohjoismaiden johtajien vierailu toukokuun puolivälissä. Ydinturvaa lukuun ottamatta aiheet tapaamisissa ovat muuttuneet neljässä vuodessa perusteellisesti.

Venäjä ei enää ole mukana huippukokouksessa, terrorismin uhka on arkipäivää ja käytävillä puhutaan yhtä paljon Donald Trumpista kuin Obamasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat