Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskusten lopetukset vievät työn sadoilta – varsinkin SPR joutuu vähentämään väkeä

SPR palkkasi turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa viime kesänä lyhyessä ajassa 1 500 uutta työntekijää. Nyt tulijoiden määrä on vähentynyt, vastaanottokeskuksia lakkautetaan ja irtisanomisia on väistämättä edessä.

Kotimaa
 
Roni Lehti / Lehtikuva
SPR:n Turun Pansion vastaanottokeskuksen pihalle pystytettiin telttoja yhdessä turvapaikanhakijoiden, keskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin syyskuun alussa 2015.
SPR:n Turun Pansion vastaanottokeskuksen pihalle pystytettiin telttoja yhdessä turvapaikanhakijoiden, keskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin syyskuun alussa 2015. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva
Fakta

Tarve vähentynyt

 Tiistaina ilmoitettujen lakkautusten jälkeen Suomeen jää noin sata vastaanottokeskusta. Lisäksi jää muutamia kymmeniä alaikäisten yksiköitä.

 Enimmillään viime vuoden lopussa vastaanottokeskuksia oli yli 200. Kun maahantulo on tyrehtynyt, vastaanottokeskusten tarve on vähentynyt.

Vastaanottokeskusten lakkautukset vievät työt sadoilta suomalaisilta. Suurin osa lakkautettavista keskuksista on Suomen Punaisen Rirstin pyörittämiä, joten niiden lopetukset koskevat erityisesti SPR:n palkkaamia vastaanottokeskuksen työntekijöitä.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina, että se vähentää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista yli 7 000 majoituspaikkaa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että 33 keskuksen toiminta lakkaa ja kymmenen määräaikainen sopimus päättyy syksyyn mennessä.

Suurin lopetettavista on Kangasalan Kaivannon keskus ja suuri on myös Helsingin Sturenkadun keskus. Molempia ylläpitää SPR.

Se ei vielä halua ennakoida, miten suurta osaa heidän vastikään palkkaamista työntekijöistä muutos koskee. Sen osuus lakkautettavista paikoista on yli 5 000.

”Vähennys Punaisen ristin yksiköistä on yli viisi tuhatta paikkaa, joten ilman muuta sillä on vaikutuksia henkilöstöön, niin palkattuun kuin vapaaehtoisiin. Mutta henkilölukuja en vielä halua arvioida”, sanoo järjestöjohtaja Marita Salo.

Viime kesän jälkeen alkanut maahantuloilmiö aiheutti esimerkiksi SPR:ssä sen, että järjestö palkkasi lyhyessä ajassa noin 1 500 uutta työntekijää. Nyt luvassa on henkilöstövaikutuksia, mutta aikataulut ovat vielä epäselvät. Osalle saattaa myös löytyä SPR:stä muita töitä.

Jonkinlaisen karkean mittatikun vähennettävien määrästä antaa se, että noin sadan paikan vastaanottokeskus työllistää noin kymmenen työntekijää.

”Meillä on yhä keskuksia ympäri Suomen ja me kehitämme niitä. Lakkautukset eivät tarkoita sitä, että koko toiminta ajettaisiin alas. Me pidämme vielä yllä valmiutta, jos tilanne muuttuu”, Salo sanoo.

Myös Maahanmuuttovirastossa väkimäärä paisui. Kun viime kesänä viraston turvapaikkayksikön työntekijämäärä oli noin sata, nyt helmikuussa se oli yli 500. Virasto rekrytoi satoja uusia työntekijöitä purkamaan turvapaikkahakemuksen vyöryä ja ratkaisemaan niitä alkaen viime syksystä. Pääosin uudet työsuhteet ovat määräaikaisia, ja ne loppuvat tämän vuoden lopussa.

Nyt julkaistut tiedot lakkautuksista eivät näy Maahanmuuttovirastossa, sanoo sen tiedottaja Verna Leinonen. Maahantulon tuleva tahti määrää sen, missä määrin sopimukset jatkuvat.

”Edelleen on työsarkaa kovasti, vaikka turvapaikkahakemusjono lyhenee. Nyt tehdään enemmän päätöksiä kuin uusia hakijoita tulee. Mutta jonossa on edelleen 24 000 turvapaikkahakemusta. Tahti kiihtyy koko ajan ja ne pitäisi olla käsiteltyinä loppukesään mennessä”, Leinonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat