Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulo voisi olla 550 euroa kuukaudessa

Työryhmän ehdottaa kokeiluun osallistujien valitsemista satunnaisotannalla.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Professori Olli Kangas luovutti perustulon esiselvityksen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps).
Professori Olli Kangas luovutti perustulon esiselvityksen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps). Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Lääke kannustinloukkuihin

 Hallitusohjelmaan kirjattu perustulokokeilu on tarkoitus järjestää vuosina 2017–2018.

 Yksi tavoite on purkaa kannustinloukkuja eli tilanteita, joissa tulosidonnaiset sosiaalietuudet vähenevät tulojen noustessa ja voivat olla este työn vastaanottamiselle.

 Työn vastaanottaminen voi silloin tarkoittaa käteen jäävien tulojen vähenemistä.

Joitakin tuhansia suomalaisia voisi osallistua ensi vuonna alkavaan perustulokokeiluun, jonka aikana he saisivat vähintään nykyisen perusturvan suuruista osittaista perustuloa eli 550 euroa kuukaudessa.

Näin suosittelee perustulokokeilua selvittänyt työryhmä, joka luovutti esiselvityksensä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps) keskiviikkona. Kokeilun ensisijainen tavoite on yksinkertaistaa sosiaaliturvaa niin, että myös pienipalkkaisen työn vastaanottaminen tulisi kannattavaksi.

Kelan johtaman työryhmän mukaan osittainen perustulo soveltuisi tavoitteen kokeilemiseen parhaiten. Perustulon päälle maksettaisiin joitakin syyperusteisia etuuksia, kuten asumistukea. Ansiosidonnainen työttömyysturva ja eläkkeet jäisivät ennalleen.

Hallitus päättää huhtikuun aikana, miten kokeilu toteutetaan. Kokeilu alkaisi ensi vuonna ja kestäisi kaksi vuotta. Työryhmä ehdottaa, että siihen valittaisiin satunnaisotannalla yli 18-vuotiaita suomalaisia mutta ei eläkeläisiä.

Hallitus on toistaiseksi osoittanut kokeiluun määrärahan, joka riittäisi tutkimusryhmän puheenjohtajan, professori Olli Kankaan mukaan noin 1 500 ihmisen kokeiluun. Tutkimusryhmän mukaan riittävä otos olisi noin 10 000 ihmistä.

Luotettavan tutkimustuloksen takaamiseksi koeryhmien valinta on vaikeaa, arvioi Vattin johtava ekonomisti Kari Hämäläinen. Kokeiluun kannattaisi siksi valita kohderyhmiä sekä valtakunnallisesti että tietyltä rajatulta alueelta.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä toivoo, että perustulo ei jää vain kokeiluksi.

”Kaksi vuotta on lyhyt aika, enkä vielä lupaa, jatkuuko tämä sen jälkeen.”

Työryhmän mukaan perustulo voi ratkaista väliinputoamis- ja byrokratiaongelmia sosiaaliturvassa, mutta se ei yksin riitä poistamaan kaikkia kannustinongelmia.

”Sen lisäksi tarvitaan useiden sosiaali- ja veropolitiikan osien uudistamista”, Olli Kangas sanoo.

Puhdas perustulo, joka korvaisi lähes kaikki sosiaalietuudet, olisi työryhmän mukaan liian kallis. Perustulon pitäisi silloin olla tuhat tai 1  500 euroa.

”Puhdas perustulo vaikuttaisi köyhyyteen ja eriarvoisuuteen, mutta ei niin yksiselitteisesti työnteon kannustavuuteen”, Kangas sanoi.

Negatiivinen tulovero puolestaan vaatisi ajantasaisen tulorekisterin, jota Suomessa ei ole.

Osittaista perustuloa voisi työryhmän mukaan kokeilla 550–750 euron suuruisena.

Sosiaaliturvan kannustinongelma on vaikein kalliilla asuinalueilla, kuten pääkaupunkiseudulla vuokralla asuvilla yksinhuoltajilla.

Osittaista perustuloa voisi kokeilla myös niin, että se huomioi paikkakuntien väliset erot asumiskustannuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat