Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR irtisanoo jopa 214 työntekijäänsä – mielenilmaus lamauttaa kaukojunaliikenteen

Konduktöörien ulosmarssin takia valtaosa kaukojunista seisoo torstaina. Matkahuollon mukaan linja-autoyrittäjät pyrkivät lisäämään vuoroja kysynnän mukaan.

Kotimaa
 
VR:n irtisanomiset tiivistettynä
VR:n irtisanomiset tiivistettynä
Jopa 214 VR:n työntekijää on saamassa potkut yhtiön yt-neuvottelujen toisen vaiheen päättyessä. VR sanoo rahoittavansa irtisanomisilla muun muassa lippujen hinnanalennuksia. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus ja leikkaus: Matti Nousiainen.
Fakta

VR:n säästöt

 Ratapihatyöntekijöistä irtisanotaan enintään 24, kaluston kunnossapitäjistä enintään 40.

 Veturinkuljettajia lomautetaan 1–3 viikon ajaksi tänä ja ensi vuonna

yhteensä 540.

 Konduktöörien toimipisteverkko harvenee 15:stä yhdeksään.

 Kesäkuun loppuun mennessä toimipisteistä lopetetaan Kajaani, Pieksämäki, Pori ja Kokkola. Riihimäki yhdistetään Helsinkiin, ja Seinäjoella konduktööreillä on armonaikaa vuoden 2017 loppuun.

 Konduktöörien määrä lisääntyy Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä. Muissa säästyvissä toimipisteissä määrä vähenee.

 Ratapihat hiljenevät kesäkuun loppuun mennessä Vaasassa, Joensuussa, Seinäjoella, Pieksämäellä, Kouvolassa ja Turussa.

VR irtisanoo yt-neuvottelujensa toisen vaiheen tuloksena enintään 214 ihmistä.

Vastalauseena hallituksen liikennepolitiikalle ja irtisanomisuutisille Raideammattilaisten osastot ilmoittivat vuorokauden mittaisesta ulosmarssista matkustajaliikenteessä. Työnseisaus alkaa torstain vastaisena yönä kello kolmelta.

VR Groupin toimitusjohtaja Mikael Aron mukaan ulosmarssi on laiton.

”Täysin selkeästi se on laiton, senhän nyt näkee kaikki, kun ilmoitus seuraavana yönä alkavasta lakosta annetaan edeltävänä iltapäivänä”, Aro sanoo.

Aron mukaan VR:n on mahdotonta järjestää matkustajille korvaavaa liikennettä linja-autoilla, koska tieto lakosta annettiin niin lyhyellä varoitusajalla. VR ajaa päivittäin 300 kaukojunavuoroa.

”Oma arvioni on, että tämä koskee 40 000–50 000 matkustajaa”, Aro sanoo.

Raideammattilaisten mukaan ulosmarssilla vastustetaan muun muassa hallituksen junaliikenteeseen kohdistamia leikkauksia sekä irtisanomisia yhtiössä, jossa maksetaan satojen miljoonien osinkoja.

”Samaan aikaan kun rautateiltä irtisanotaan työntekijöitä, maksetaan valtiolle osinkoina satoja miljoonia, 130 miljoonaa euroa vuosilta 2013–2014, tulevat osingot 100 miljoonaa euroa vuodelta 2015”, Raideammattilaiset perustelevat tiedotteessaan. Irtisanomisista kovin isku kohdistuu konduktööreihin, joista työpaikkansa menettää jopa 150. Neuvottelunvaraa on 27 konduktöörillä, mutta silloin työpaikan säilyttäminen edellyttää muuttoa toiselle paikkakunnalle.

”Kyllähän tämä konduktööreille on ollut erittäin musta päivä. Irtisanottavien määrässä puhutaan pahimmillaan noin neljäsosasta konduktöörejä”, sanoi Raideammattilaisten Helsingin osaston puheenjohtaja Niko Pelho.

Pelhon mukaan Raideammattilaiset ovat seuranneet huolestuneina hallituksen junaliikenteeseen kohdistamia leikkauksia. ”Ne näkyvät lakkautettavina reitteinä sekä matkustajille heikentyvänä palvelutasona”, Pelho sanoo.

Sami Kero / HS
Janne Sykkö oli keskiviikkona lähdössä Helsingistä Tampereen-junaan. Hän tulee Helsinkiin töihin aina junalla Hämeenlinnasta. ”Täytyy yrittää perua torstain tapaamiset ja järjestää etäpäivä”, hän pohti etukäteen. Sykön mielestä joukkoliikenteen pitää pyrkiä olemaan mahdollisimman tehokasta: ”Mutta ei sitä välttämättä voida loputtomiin tehostaa.”
Janne Sykkö oli keskiviikkona lähdössä Helsingistä Tampereen-junaan. Hän tulee Helsinkiin töihin aina junalla Hämeenlinnasta. ”Täytyy yrittää perua torstain tapaamiset ja järjestää etäpäivä”, hän pohti etukäteen. Sykön mielestä joukkoliikenteen pitää pyrkiä olemaan mahdollisimman tehokasta: ”Mutta ei sitä välttämättä voida loputtomiin tehostaa.”

Mitkä junat jäävät torstaina ajamatta?

Käytännössä koko Suomen kaukojunaliikenne on peruttu. Vain Suomen ja Venäjän väliset Allegro- ja Tolstoi -junat sekä Kolariin, Rovaniemelle tai Kemijärvelle tai sieltä poispäin tulevat yöjunat liikennöivät.

Pohjoisen yöjunista Turusta kello 21.30 lähtevä IC 933 -juna korvataan linja-autoilla välillä Turku–Tampere. Myös Tampereelta kello 5.56 lähtevä IC 904 -juna korvataan linja-autoilla välillä Tampere–Turku.

Kulkevatko Helsingin seudun lähijunat?

Lakko ei Helsingin seudun liikenteen mukaan koske pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä.

Helsingin ja Riihimäen sekä Helsingin ja Lahden välillä liikennöidään suurin osa lähijunista. Ajamatta jäävät D-junat Riihimäeltä Helsinkiin kello 6.38, 7.13 ja 7.32 sekä D-junat Helsingistä Riihimäelle kello 15.22, 15.50 ja 16.22. Myöskään Z-junaa Kouvolasta Helsinkiin kello 6.26 ja Z-junaa Helsingistä Kouvolaan kello 16.35 ei ajeta.

Kulkevatko taajamajunat pääkaupunkiseudun ulkopuolella?

Taajamajunat liikennöivät normaalisti väleillä Karjaa–Hanko, Tampere–Vilppula, Tampere–Keuruu, Parikkala–Savonlinna, Jyväskylä–Seinäjoki, Joensuu–Pieksämäki, Varkaus–Pieksämäki, Joensuu–Nurmes sekä Iisalmi–Ylivieska.

Peruttuja ovat taajamajunat väleillä Riihimäki–Lahti, Riihimäki–Tampere, Lahti–Kouvola sekä Kouvola–Kotkan satama.

Onko lähi- tai taajamajunaliikenteessä odotettavissa ruuhkia tai muita ongelmia?

Koska osa Lahden suunnan ja Riihimäen lähiliikennejunista jää ajamatta, Helsingin seudun liikenne (HSL) arvioi, että Keravalta ja Tikkurilasta ei välttämättä enää mahdu matkustajia R- ja Z-juniin. Mahdollisuuksien mukaan matkustajien kannattaa suosia pääradalla K-, N-, I-, P- ja T-junia.

Mitä vaihtoehtoja juna-asemalle jääneellä matkustajalla on päästä perille?

Matkahuollon mukaan bussiyrittäjät ovat varautuneet kaukojunaliikenteen seisahtumiseen hyvin ennakkoon ja tuovat ajettaville vuoroille lisäautoja.

Linja-autoon haluavien kannattaa kuitenkin ostaa liput etukäteen Matkahuollon verkkosivuilta tai toimipaikoista. Näin bussiyrittäjät osaavat varata reiteille tarvittavan määrän lisäkalustoa. Autojen lisäämisestä huolimatta matkustajien kannattaa varautua myös ruuhkiin ja siihen, että suosituimmilla reiteillä vuorot voivat tulla täyteen.

Myös Onnibus reagoi lakkoon. ”Tavallisesta torstaista poikkeavaa lisäkysyntää alkoi tulla etenkin tärkeimmille ja pidemmille reiteille, kuten Helsingistä Tampereelle, Jyväskylään, Lappeenrantaan ja Seinäjoelle”, kertoi Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö keskiviikkona.

”Lisävuoroja ei ole mahdollista näin nopeasti järjestää, mutta lisäkalustoa pyrimme mahdollisuuksien mukaan varaamaan”, Möttö sanoo.

Finnairilla ei ole luvassa lisävuoroja VR:n kaukojunaliikenteen seisomisen takia.

Miten jo hankitulle junalipulle käy nyt?

Lakkopäivälle ostetut kertaliput voi vaihtaa tai peruuttaa veloituksetta toukokuun loppuun mennessä. Halutessaan lipun hinnan saa myös takaisin ilman lisäkustannuksia.

Kaukoliikenteen kausilipulla matkustaville VR lupaa korvata hakemusta vastaan yhden päivän arvoa vastaavan summan. Hakemus tulee tehdä VR:n verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella toukokuun loppuun mennessä.

Lisääkö kaukojunien puute ruuhkia maantieliikenteessä?

Poliisi tai Liikennevirasto eivät varoittaneet keskiviikkona ruuhkien mahdollisuudesta VR:n torstaisen poikkeustilanteen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat