Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matematiikan uudessa, kaksiosaisessa ylioppilaskokeessa on haastetta

Kotimaa
 
Sirpa Räihä
Arkistokuvaa matematiikan ylioppilaskokeesta keväältä 2014.
Arkistokuvaa matematiikan ylioppilaskokeesta keväältä 2014. Kuva: Sirpa Räihä
Fakta

Matematiikan koe uudistui

 Kevään matematiikan yo-kokeessa oli nyt ensimmäistä kertaa kaksi osiota.

 A-osassa oli neljä tehtävää, jotka pitää laskea. Apuna saa käyttää taulukkokirjaa, mutta ei laskinta.

 Kun ylioppilaskokelas palauttaa A-osan, hän saa laskimensa takaisin ja B-osan tehtävät.

 Matematiikan pitkän ja lyhyen oppimäärän koe järjestettiin viime viikon keskiviikkona.

Meneillään olevissa ylioppilaskirjoituksissa etenkin matematiikan uudistunut koe on herättänyt runsasta keskustelua. Sekä ylioppilaskokelaat että matematiikan opettajat ovat kokeneet matematiikan kokeen vaativaksi. Haastavana on pidetty sekä lyhyen että pitkän matematiikan koetta.

Tänä keväänä abiturientit tekivät ensimmäistä kertaa uudistuneen matematiikan kokeen. Nyt koe on kaksiosainen. A-osa tehdään ilman laskinta.

Matemaattisten aineiden opettajien liiton (MAOL) puheenjohtajan Leena Mannilan mukaan on hyvä, että ylioppilaslautakunta on uudistanut kokeen kaksiosaiseksi.

Mannilan mukaan B-osa kuitenkin yllätti opiskelijat ja opettajat. Hänen mielestään koetta oli muutettu oikeaan suuntaan, mutta muutos on raju ja nopea.

”Muutos on hyvä, kunhan osaamme valmentaa opiskelijoita siihen oikealla tavalla. Se vaatii enemmän matemaattista ajattelua ja luovuutta. Tämä on hyvä suunta, koska sillä pärjää myöhemmin elämässä ja jatko-opinnoissa. Nyt koe oli vaan vaativa, ja muutos oli yllättävän suuri”, Mannila sanoo.

Mannila toivoisi, että matematiikan yo-koetta uudistettaisiin hieman lievemmin ja enemmän koulun opetussuunnitelmien mukaisesti. Nyt painotus oli hänen mukaansa erilainen kuin opetussuunnitelmassa.

Matematiikan jaoksen varapuheenjohtaja Hanna-Leena Merenti-Välimäki Ylioppilastutkintolautakunnasta ymmärtää keskustelua.

”Ehkä rakennemuutos olisi voitu rakentaa toisinkin, vähän kuin portaittain. Mutta se on jälkiviisautta”, hän sanoo.

”Kun kymmeniä vuosia samalla tavalla tehty asia muuttuu, se on jopa järkyttävää osalle, vaikka muutoksesta tietäisi etukäteen. Me ihmiset olemme vähän sellaisia, että reagoimme uuteen varauksella. Sen tiliin laittaisin aika paljon.”

Hän huomauttaa, että huippuosaajillekin täytyy tarjota mahdollisuus näyttää taitojaan. Tarvitaan eritasoisia tehtäviä.

Koska ylioppilaskokeet arvostellaan suhteellisella arvostelulla, vaativaakaan koetta ei reputa muita vuosia isompi joukko. Ylioppilaslautakunta määrittelee arvosanojen pisterajat koottuaan abiturienttien yhteispisteet. Rajat asetetaan siten, että jokaista arvosanaa on tietty prosentuaalinen osuus.

”Siinä mielessä ylioppilaskoe on aina turvattu, vaikka se järkyttäisi vielä enemmänkin.”

Oikaisu (HS 2.4.2016): Torstaina 31. maaliskuuta olleessa jutussa kerrottiin virheellisesti, että matematiikan uudessa kaksiosaisessa yo-kokeessa B-osan kysymykset annetaan vasta, kun A-osa on palautettu. Abiturientti saa kuitenkin heti alussa A- ja B-osien kysymykset. Laskimen hän saa käyttöönsä vasta palauttaessaan A-osan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat