Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nastarenkaat pitäisi vaihtaa maanantaina

Lain mukaan nastoista pitäisi luopua ensi tiistaina. Poliisi kehottaa kuitenkin seuraamaan säätä.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Pääsiäinen säätelee renkaidenvaihtoa

 Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Talvirenkaat voivat olla nasta- tai kitkarenkaat.

 Laissa nastarenkaiden käyttöaikaa on säädelty myös pääsiäisen mukaan. Nastarenkaita saa käyttää pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin saakka. Niitä saa käyttää myös, jos keliolosuhteet vaativat.

 Kitkarenkailla voi ajella vaikka läpi vuoden. Etenkään pohjoismaisia kitkarenkaita ei kuitenkaan ole ominaisuuksiltaan suunniteltu kesäkeleille.

Lain mukaan nastarenkaat pitäisi vaihtaa pois viimeistään ensi maanantaina. Niitä voi kuitenkin lainkin mukaan käyttää, jos keliolosuhteet vaativat.

Poliisi kehottaa renkaidenvaihdon suhteen seuraamaan säätietoja ja miettimään omaa autonkäyttöään.

”Säätiedotuksia seuraten jokainen harkitsee omalta kohdaltaan. Kyllä pääkaupunkiseudulla näillä lämpötiloilla pärjää jo kesärenkailla, jos on mahdollisuus järjestellä menojaan ja aikataulujaan”, sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista.

”Totta kai nyt on jo miellyttävämpää ajaa kesärenkailla, jos ei ole menossa pohjoiseen ja pystyy vaihtamaan vaikka julkiseen liikenteeseen, jos sää muuttuu.”

Poliisi huomioi autoilijoiden valvonnassa keliolosuhteet.

”Jos siellä nastoilla mennään, kuuntelemme, että mitkä ovat ajatukset. Harvoin ensimmäisinä päivinä on suoranaista sakottamista. Tilanteen mukaan”, Höök sanoo.

HS:n meteorologi Anniina Törmän mukaan Lounais-Suomessa ja etelärannikolla on jo alkanut terminen kevät, jolloin vuorokauden keskilämpötila on nollan ja kymmenen asteen välillä.

Pohjois-Suomessa on vielä talvirengaskelit. Lumitilannetta katsomalla Törmä kehottaa miettimään rengasvalintoja myös keskisessä ja itäisessä Suomessa. Sielläkin lunta on yhä melko runsaasti. Kun aurinko päivällä sulattaa lunta, yöpakkaset voivat jäädyttää teille valuneet sulamisvedet.

Pohjoisessa ei vielä puhuta kesärenkaiden vaihtamisesta.

”Täällä Rovaniemen korkeudella, mikä on vielä melko eteläistä Lappia, on yhä yöpakkasia ja aamulla tiet ovat lähes peilijäässä”, kertoo viestintäpäällikkö, vanhempi konstaapeli Elina Katajamäki Lapin poliisilaitokselta.

”Täällä on ehdottomasti vielä talvirengaskelit. Puhumattakaan siitä kun lähdetään tunturikeskusten suuntaan, jossa pienet ja alemman hoitoluokan tiet ovat vielä aivan lumessa ja jäässä.”

Katajamäen mukaan myös useimmat etelän turistit ymmärtävät seurata säätiedotuksia ja pitää Lappiin tullessaan talvirenkaat alla riittävän pitkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat