Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konduktöörien lakko sai ymmärrystä Tampereella: ”Junissa on jo nyt ajoittain liian vähän henkilökuntaa”

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Australiasta saapuneen matka tyssäsi lakon takia Helsinkiin
Australiasta saapuneen matka tyssäsi lakon takia Helsinkiin
Kahdeksan kuukautta Australiassa reissannut Mikael Kanervasalo seisoskeli Helsingin rautatieasemalla torstaiaamuna ja ihmetteli, miten hän pääsisi Tampereelle. Viimeisen etapin ongelmat eivät häntä kuitenkaan paljoa häirinneet. Busseihin on myyty tavallisiin torstaipäiviin verrattuna noin puolet tavallista enemmän lippuja. Kuvaus ja editointi: Terhi Liimu, toimittaja: Tomi Peurakoski.

Jukka Harju HS

Tomi Peurakoski HS

Tampereen linja-autoasemalla konduktöörien lakko näkyi torstaiaamuna vain vähän, jos ollenkaan. Bussiyhtiö Väinö Paunu oli tuonut varabussinkin paikalle, mutta sitä ei tarvittu ainakaan puoli kahdeksan vuorolla Tampereelta Helsinkiin. Auto täyttyi, mutta ei ääriään myöten.

Käytännössä kaikki kaukojunaliikenne on pysähtynyt vuorokaudeksi konduktöörien työnseisauksen takia.

Varabussin kuljettaja Pentti Korhonen sanoi, ettei vara-autoja tarvittu aiemminkaan aamun aikana. Viesti junien pysähdyksestä oli selvästi mennyt perille.

”Ei näy mitään hälyttävää. Meillä on kymmenkunta autoa varalla ja tarvittaessa esimiehetkin lähtevät ajamaan. Eniten liikennettä olisi juuri nyt aamulla ja sitten taas iltapäivällä”, Korhonen sanoi.

Hän sanoi ymmärtävänsä konduktöörien tilannetta. Vieressä bussi täyttyi ihmisistä matkalla lentokentälle ja töihin Helsinkiin.

”Ymmärrän ihan täysin heidän reaktionsa. Kuitenkin vähennyksiä tulee melkoinen määrä. Valitettavasti nykyinen kilpailutilanne aiheuttaa tällaista.”

Tamperelainen Jarmo Lindström matkustaa lähes joka aamu junalla töihin Helsingin Käpylään, paitsi nyt.

”On tämä ymmärrettävää, vaikka vaikuttaakin ihmisten arkeen ja liikkumiseen”, hän kertoi ennen kuin hyppäsi puoli kahdeksan bussiin Helsinkiin. Torstaiaamun työmatka bussissa kestäisi hieman junaa kauemmin, kaksi tuntia ja kymmenen minuuttia. Se tarkoitti myös pientä myöhästymistä töistä.

Silti myös häneltä liikeni sympatiaa konduktööreille.

”Ensin lasketaan hintoja, sitten vähennetään väkeä, ei se oikein mene yksiin. Kun tulee lisää ihmisiä, tarvittaisiin lisää henkilökuntaa. Tämä on nyt ristiriitaista”, hän pohti.

”Olen nähnyt jo nyt, että junissa on ajoittain liian vähän henkilökuntaa. Joskus ei saada ravintolaa auki, joskus ei ole väkeä yhdistämään vaunuyksiköitä toisiinsa, jolloin ajetaan sitten täydellä junalla, jossa ei ole kaikille edes istumapaikkaa.”

Myös Helsingin rautatieasemalla oli torstaiaamuna hiljaista. Lähiliikenne toi työmatkalaisia tavalliseen tapaan keskustaan, mutta kaukojunia ei näyttänyt odottavan kukaan.

Australiasta kahdeksan kuukauden reissun jälkeen Helsinkiin saapunut Mikael Kanervasalo sanoi kuulleensa lakosta paluumatkalla, mutta hän päätti tulla tarkistamaan tilanteen asemalle. ”Vähän on vielä epäselvää, mutta Tampereelle ainakin aluksi pitäisi mennä”, Kanervasalo sanoo.

”Ei ole mitään suunnitelmia. Ehkä Onnibussilla luultavasti.”

Kanervasalo ei kuitenkaan viimeisen etapin ongelmista lannistu. ”Koko reissun aikana ei ole ollut sen kummemmin suunnitelmia.”

Reijo Hietanen
Linja-autonkuljettaja Pentti Korhonen sanoi tuntevansa sympatiaa VR:n lakkoilevia konduktöörejä kohtaan.
Linja-autonkuljettaja Pentti Korhonen sanoi tuntevansa sympatiaa VR:n lakkoilevia konduktöörejä kohtaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat