Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus: Poikalapsen ympärileikkaukseen tarvitaan molempien huoltajien lupa

KKO ärähti ympärileikkauksia koskevien säännösten puuttumisesta. Nyt asiaa joudutaan linjaamaan tapaus kerrallaan, KKO arvosteli.

Kotimaa
 

Korkein oikeus (KKO) on antanut kaksi ennakkopäätöstä poikien ympärileikkausten rangaistavuudesta. Jo aiemmin KKO on hyväksynyt uskonnollisista syistä tehdyn ympärileikkauksen, jos se tehdään asianmukaisesti.

Nyt KKO katsoi, että poikalapsen ympärileikkaukselle on oltava molempien huoltajien suostumus. KKO tuomitsi sakkoihin nigerialaisen isän, joka teetti nelikuukautiselle pojalleen ympärileikkauksen vastoin suomalaisen äidin tahtoa. Leikkaus oli sinänsä tehty asianmukaisesti. Lääkäriä vastaan nostettu syyte hylättiin, koska hänen katsottiin erehtyneen luulemaan, että toimenpiteelle oli kummankin vanhemman suostumus.

Isä sai pahoinpitelystä 40 päiväsakkoa.

Toisessa ennakkopäätöksessään KKO katsoi, ettei ympärileikkauksen tekijän tarvitse olla lääkäri, kunhan toimenpide on muuten asianmukaisesti tehty. Ympärileikkauksen tehnyt mies ei siten syyllistynyt pahoinpitelyyn, kun hän teki 7- ja 12-vuotiaille muslimipojille ympärileikkauksen vanhempien pyynnöstä. Miehellä oli vankka käytännön kokemus ympärileikkauksista.

KKO:n mielestä etenkin vanhemmalta pojalta olisi kuitenkin pitänyt kysyä mielipidettä toimenpiteeseen. Mistään ei ilmene, että pojilta olisi kysytty mitään. Toisaalta mistään ei myöskään ilmene, että he olisivat vastustaneet ympärileikkausta.

Nyt vanhempi poika on jo 15-vuotias. Hän ilmoitti KKO:lle, ettei hän vaadi rangaistusta eikä toivo asian etenevän.

KKO arvosteli voimakkaasti sitä, ettei ympärileikkauksesta ole säädetty selkeästi laissa. Nyt poikalasten ympärileikkauksia joudutaan arvioidaan tapauskohtaisesti. Yksittäistapauksia koskevilla ratkaisuilla ei kuitenkaan pystytä kattavasti hallitsemaan tätä kysymystä, KKO huomautti.

KKO:n mukaan säännösten puuttumisen takia vaarassa ovat rikosoikeuden keskeiset periaatteet, kuten henkilöiden yhdenvertaisuus ja rikosvastuun ennustettavuus.

Ympärileikkausten hyväksyttävyyden arviointi vaatii laajaa lapsen kokonaisetuun liittyvää punnintaa, jossa otetaan huomioon lapsen ja hänen huoltajansa oikeudet, teko-olosuhteet ja toimenpiteen suorittaja.

”Tällainen punninta on mahdollista vain asianmukaiseen valmisteluun perustuvassa lainsäädäntömenettelyssä. Ensiarvoisen tärkeää on tällöin ottaa kantaa myös seuraamuksiin, joita mahdollisen erityissääntelyn rikkomisesta aiheutuu”, KKO korosti.

Koska säännöksiä ei ole, tuomioistuimet ovat tapauskohtaisesti arvioineet, onko poikalapsen ympärileikkauksessa kyse pahoinpitelystä. KKO on jo vuonna 2008 antamassaan ennakkopäätöksessä päätynyt siihen, ettei uskonnollisista syistä tehty pojan ympärileikkaus ole pahoinpitelyä, jos se tehdään asianmukaisesti.

Nyt KKO katsoi, että myös kulttuurisista syistä tehtävällä ympärileikkauksella voi olla myönteisiä vaikutuksia pojan oman identiteetin ja sosiaaliseen yhteisöön kuulumisen kannalta. Toisaalta myös asianmukaisesti suoritettu ympärileikkaus merkitsee puuttumista lapsen ruumiilliseen koskemattomuuteen.

”Toimenpide kohdistuu yksilön erityisen intiimille alueelle ja on luonteeltaan peruuttamaton. Tällainen puuttuminen lapsen ruumiilliseen koskemattomuuteen voi olla oikeutettua muista kuin lääketieteellisesti perustelluista syistä vain, jos se on selvästi ja yksiselitteisesti lapsen edun mukaista”, KKO arvioi nigerialaisisää koskevassa tapauksessa.

Jos lapsen huoltajat ovat eri mieltä, ympärileikkauksen oikeutus ei voi perustua vain toisen vanhemman näkemykseen lapsen edusta, KKO totesi.

Molemmat ennakkopäätökset tehtiin yksimielisesti samassa kokoonpanossa. Päätökset tekivät oikeusneuvokset Liisa Mansikkamäki, Marjut Jokela, Jukka Sippo, Tuula Pynnä ja Jarmo Littunen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat