Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vilpistä epäilty VTT:n entinen professori sai lähteä myös uudesta työpaikastaan erimielisyyksien vuoksi

Lähtö diabeteskeskuksesta Tanskasta tuli erimielisyyksistä johtamistavassa. VTT:n ryhmästä on käynnissä uusi vilppiselvitys.

Kotimaa
 
Antonin Halas
VTT:n entinen tutkimusprofessori Matej Orešič
VTT:n entinen tutkimusprofessori Matej Orešič Kuva: Antonin Halas
Tästä on kyse

VTT:n vilppiepäilyjä pui neljä professoria

 VTT:llä paljastui helmikuussa vakavia epäilyjä tiedevilpistä (HS 7.2.). Tutkimusprofessori Matej Orešičin ryhmässä oli myös ilmapiiriongelmia.

 Suomen Akatemia ja Tekes ovat rahoittaneet ryhmää vuosina 2003–2013 yhteensä miljoonilla euroilla.

 Nyt vyyhtiä pui VTT:llä neljä professoria ja asianajaja.

 VTT selvittää itseensä kohdistuvia epäilyjä, koska Suomesta puuttuu vaikutusvaltainen, ulkopuolinen vilpin valvoja.

Suomen suurimman julkisen tutkimuslaitoksen VTT:n vilppiselvitysten keskiössä oleva tutkija Matej Orešič on saanut lähteä uudesta työpaikastaan Tanskassa. Orešič on työskennellyt Steno-diabeteskeskuksessa sen jälkeen, kun hänet erotettiin Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkimusprofessorin tehtävästä alkuvuonna 2014.

Maaliskuussa tapahtuneen lähdön syy on Stenon pääjohtajan John Nolanin mukaan erimielisyys siitä, mikä on hyvää johtamista. Nolan täsmentää, että Orešičin ja diabeteskeskuksen välillä on ollut erimielisyyttä keskuksen arvojen mukaisesta johtamistavasta.

”Tämä on sisäinen asia, enkä halua avata sitä enempää”, Nolan sanoo.

Steno on diabeteksen hoitoon ja tutkimiseen erikoistunut keskus, jonka omistaa kansainvälinen lääkealan yritys Novo Nordisk.

Lähtö Stenolta johtuu Orešičin itsensä mukaan siirtymisestä uusiin tehtäviin korkeakoulumaailmassa. Hän ei täsmennä, mihin on menossa töihin mutta kertoo uuden työn alkavan toukokuussa. Stenon pääjohtajalla Nolanilla ei ole tietoa siitä, mihin töihin Orešič on menossa.

Orešič ei näe ongelmaa johtamistavassaan.

”Stenossa on käynnissä erittäin suuri organisaatiomuutos. Stenossa on myös ollut erimielisyyksiä yleisissä johtamistapakäytännöissä”, hän sanoo.

Suomessa VTT:llä on käynnissä selvitykset Orešičin mahdollisesta tiedevilpistä diabetestutkimuksessa. Ne käynnistyivät sen jälkeen, kun HS oli helmikuussa paljastanut laajat epäselvyydet, joita VTT oli ollut haluton selvittämään loppuun asti.

Stenossa ei Nolanin mukaan ole tullut ilmi epäilyjä tiedevilpistä tai muista hyvän tieteellisen käytännön vastaisista toimista.

Epäilyt Suomessa tapahtuneesta tiedevilpistä ovat tiedossa Stenon johdossa. Stenon johtoporras on Nolanin mukaan nähnyt esimerkiksi kaksi ulkopuolista raporttia vilppiepäilyn kohteena olevasta diabetestutkimuksesta. VTT julkaisi alun perin salaisiksi luokittelemansa raportit helmikuun puolivälissä.

VTT selvittää myös Orešičin johtamistapaan ja sen käsittelyyn liittyneitä ongelmia. Lukuisat vuosina 2003–2013 Orešičin ryhmässä työskennelleet tutkijat ovat kertoneet hänen johtamistyylinsä olleen hyvin itsevaltaista.

VTT:n huippututkimusryhmästä on käynnissä myös uusi vilppiselvitys. Kyse on mittaustulosten aitoudesta tieteellisessä artikkelissa, jonka kirjoittajista yksi on Orešič. Epäily kohdistuu hänen ryhmänsä tutkijaan. Artikkeli on vuodelta 2012.

Helsingin yliopisto on ottanut esiselvityksen vastuulleen, koska epäselvyys koskee yliopistossa tehtyjä mittauksia ja tutkimuksessa on mukana yliopiston henkilökuntaa. Artikkeli on julkaistu VTT:n ryhmän nimissä.

Nämäkin epäilyt ovat HS:n tietojen mukaan olleet VTT:n tiedossa, mutta tutkimusaineiston aitoutta ei ole aiemmin varmistettu. Orešič ei halua arvioida keskeneräistä selvitystä.

Myös Suomen Akatemia selvittää diabetestutkimukseen liittyvää vilppiepäilyä. Epäilyssä on kyse tutkimuksesta, jolle Suomen Akatemia on antanut rahoitusta yhteensä miljoonia euroja.

Orešič on yhä ryhmänjohtajana Turun bioteknologian keskuksen tutkimusryhmässä. Sen johtajalla Riitta Lahesmaalla on paraikaa Orešičin kanssa yhteistä tutkimusrahoitusta Suomen Akatemiasta ja Tekesistä.

Steno
Steno-diabeteskeskuksen pääjohtaja John Nolan
Steno-diabeteskeskuksen pääjohtaja John Nolan
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat