Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ehdottaa kiristyksiä turvapaikkapäätöksistä valittamiseen

Turvapaikkapäätöksiä koskevien valitusten määrän arvioidaan jopa kymmenkertaistuvan tänä vuonna.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Turvapaikanhakijoita Sallan raja-asemalla Lapissa marraskuussa.
Turvapaikanhakijoita Sallan raja-asemalla Lapissa marraskuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Hallitus ehdottaa turvapaikkaa koskevien päätösten valitusajan lyhentämistä sekä kiristyksiä muun muassa valittamislupien myöntämiseen.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa ennätykselliset yli 32 000 ihmistä, kertoi HS 16. maaliskuuta. Jonossa odottaa käsittelyä 25 000 turvapaikkahakemusta.

Muutoksilla pyritään nopeuttamaan turvapaikka-asioiden käsittelyprosessia.

”Helsingin hallinto-oikeudessa käsitellään normaalisti vuodessa 1 000-1 200 turvapaikkavalitusta, mutta tälle vuodelle arvioitu, että voisi tulla jopa 10 000 valitusta”, sanoo hankejohtaja Petri Saukko Oikeusministeriöstä.

Normaalisti Helsingin hallinto-oikeus käsittelee yhteensä noin 7 500 tapausta vuodessa.

Nykyisen lain mukaan turvapaikkapäätöksestä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa ja sen ratkaisusta edelleen 30 päivän kuluessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Hallituksen esityksen mukaan valitusaikaa hallinto-oikeuteen lyhennettäisiin 21 päivään ja korkeimman hallinto-oikeuden osalta valitusaika puolitettaisiin 14 päivään .

Jos hallinto-oikeus hylkää valituksen, hakija voi valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli KHO myöntää valitusluvan. Jatkossa valituslupa korkeimpaan hallinto-oikeuteen myönnettäisiin vain, jos tapauksesta tarvitaan ennakkopäätös tai jos valitusluvan myöntämiseen on jokin muu erityisen painava syy. Tällainen olisi esimerkiksi vaara, että hallinto-oikeuden päätös rikkoisi palautuskieltoa.

Kansainvälistä suojelua, eli turvapaikkoja ja oleskelulupia, koskevat päätökset tulisi esityksen mukaan jatkossa käsitellä kiireellisinä molemmissa oikeusasteissa.

”Ne ovat luonteeltaan ihmisoikeusherkkiä asioita, joita pyritty jo nyt käsittelemään joutuisasti, mutta niiden priorisointia ei ole aiemmin mainittu lainsäädännössä”, kertoo Saukko. Kiireellinen käsittely merkitsisi juttujen priorisointia, mutta ei varsinaista määräaikaa käsittelylle.

Lisäksi rajoitettaisiin valituksen tekijän mahdollisuutta toimittaa lisäselvitystä tuomioistuimelle. Hallintotuomioistuin voisi jatkossa asettaa määräajan lisäselvityksen toimittamiselle. Määräajan jälkeen toimitettua materiaalia ei tarvitsisi huomioida.

”Nykyään ei ole erillistä määräaikaa, eli lisäselvitystä voi antaa siihen asti kunnes päätös tehdään”, sanoo Saukko.

Myös turvapaikkapuhuttelussa annettavaan oikeusapuun tulisi muutoksia. Puhutteluissa olisi jatkossa avustaja läsnä vain erityisen painavista syistä, eikä pääsääntöisesti kuten nykyään. Puhuttelussa selvitetään hakijan perusteet turvapaikan tai oleskeluluvan saamiselle.

Tavoitteena on, että hallituksen esittämät lainmuutokset tulisivat voimaan jo tänä keväänä. ”Emme kuitenkaan voi tietää, kauanko käsittely kestää eduskunnassa”, toteaa Saukko.

”Arvioitu lisäys [valitusten määrään] on niin merkittävä, että erilaisia tehostamistoimenpiteitä tarvitaan, jotta asiat saadaan käsiteltyä asianmukaisessa ajassa. Tämä on myös turvapaikanhakijoiden etu.”

Hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen on myös osoitettu lisäresursseja ja palkattu kymmeniä uusia työntekijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat