Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliitto vaatii 10 euron minimipalkkaa

Puolue haluaa perälaudan paikalliseen sopimiseen

Kotimaa
 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti torstaina lakialoitteen työsopimuslain muuttamisesta niin, että minimipalkka olisi 10 euroa tunnilta. Vähimmäispalkat määräytyisivät jatkossakin työehtosopimusten mukaan, mutta laki asettaisi vähimmäispalkan, jota pienempää korvausta ei palkansaajalle voi maksaa.

Vasemmiston malli on vastaus hallituksen aikeisiin lisätä paikallista sopimista.

”Minimipalkkaa tarvitaan perälaudaksi, jota ei voi alittaa paikallisella sopimisella. Se ei korvaa yleissitovia työehtosopimuksia, vaan täydentää niitä”, kansanedustaja Jari Myllykoski sanoi puolueen tiedotteessa.

Aloitteen allekirjoitti ensimmäisenä kansanedustaja Anna Kontula.

Suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK suhtautuu lakisääteiseen minimipalkkaan kielteisesti. ”Me emme tarvitse minimipalkkaa lakiteitse. Yleissitovat työehtosopimukset toimivat hyvin”, sanoo SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

Paikallinen sopiminen toki huolettaa SAK:ta, mutta suurin uhka Tukiaisen mukaan poistui kun hallitus luopui edistämästä paikallista sopimista pakottavalla lainsäädännöllä.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto pitää minimipalkkalaki huonona ideana.

”Riittää, että palkat määräytyvät työehtosopimusten mukaan”, lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo.

Vasemmistoliiton ehdotuksessa minimipalkka olisi puolet kansallisesta keskipalkasta. Tämä tekisi noin 10 euroa tunnissa ja kokoaikatyössä noin 1 700 euroa kuukaudessa. Harjoittelijoiden ja vastaavien työsuhteessa olevien palkka olisi vähintään 80 prosenttia vähimmäispalkasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan Suomessa on yli 200 000 palkansaajaa, joiden palkoista ei sovita lainkaan työehtosopimuksilla ja joiden vähimmäispalkasta ammattiliitot eivät neuvottele.

Matti Tukiaisen mukaan parempi olisi saada heidätkin työehtosopimusten piiriin kuin säätää lailla minimipalkasta.

Tammikuussa 2015 EU:n 28 jäsenvaltiosta 22:ssa oli lakisääteinen minimipalkka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat