Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen terrorismi­tiedustelu vaatimatonta muihin maihin verrattuna – ”Lepäämme muiden hyvän tahdon varassa”

Suomen viranomaisten rajalliset keinot kerätä terrorismiin liittyvää tiedustelutietoa saattavat heikentää Suomen mahdollisuuksia saada vastavuoroisesti tietoja.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Suojelupoliisin eli Supon päämaja Helsingissä. Supon tehtävänä on torjua ja tutkia valtakunnan turvallisuutta uhkaavia rikoksia ja hankkeita. Sillä on myös erityinen rooli tiedustelussa ja tiedon analysoimisessa.
Suojelupoliisin eli Supon päämaja Helsingissä. Supon tehtävänä on torjua ja tutkia valtakunnan turvallisuutta uhkaavia rikoksia ja hankkeita. Sillä on myös erityinen rooli tiedustelussa ja tiedon analysoimisessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Tästä on kyse

Isis iski Euroopassa

 Isisin itsemurhapommittajat iskivät 22. maaliskuuta Brysselissä. Kahdessa iskussa kuoli kolmen terroristin lisäksi 32 sivullista.

 Iskut tehtiin kolme päivää sen jälkeen kun Belgian poliisi oli pidättänyt Pariisin marraskuisen terrori-iskun epäillyn.

 Belgian turvallisuusviranomaisia on arvosteltu siitä, ettei iskuja kyetty estämään.

Suomen viranomaisten keinot kerätä terrorismiin liittyvää tiedustelutietoa ovat rajalliset, ja tämä saattaa heikentää muiden maiden silmissä Suomen kiinnostavuutta tietojen vaihdannassa, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok).

”Tietojen vaihto on vastavuoroista, ja meillä on rajalliset mahdollisuudet kerätä omaa tiedustelutietoa. Siksi emme ole välttämättä niin kiinnostava kumppani muiden silmissä”, hän sanoo.

”Lepäämme tiedustelutiedon saannissa paljolti kansainvälisten kumppaneiden hyvän tahdon varassa.”

Myös HS:n haastattelema tiedustelulähde on huolissaan siitä, että vaihtokelpoinen tieto voi loppua Suomelta ennen pitkää, jos tiedustelun resursseja ja lainsäädäntöä ei paranneta.

Sinänsä Suomen asema eurooppalaisessa tiedustelukentässä on Orpon mukaan hyvä.

”Suomella on hyvä maine luotettavana kumppanina. Se on rakentunut vastavakoilun osaamisesta, mutta säteilee edelleen myös terrorismin torjuntaan”, sanoo myös lähde, joka tuntee eurooppalaisen tiedustelumaailman hyvin.

Keskustelu terrorismiin liittyvän tiedustelutiedon vaihtamisesta käynnistyi Euroopassa jälleen viime viikolla, kun jihadistijärjestö Isis teki tuhoisia pommi-iskuja Brysselissä.

Iskujen tekijät kuuluivat tiettävästi samaan soluun kuin Pariisissa viime marraskuussa iskuja tehneet jihadistit. Lehtitietojen mukaan Isis perusti terrorisolun Eurooppaan jo pari vuotta sitten.

Iskujen jälkeen Euroopan turvallisuusviranomaisia on syytetty siitä, ettei tiedustelutieto ole kulkenut eri maiden välillä riittävän sujuvasti.

Orpon mukaan Suomen tiedustelukeinoja pidetään rajallisina suhteessa moniin muihin maihin.

Vesa Moilanen
Sisäministeri Petteri Orpo (kok).
Sisäministeri Petteri Orpo (kok).

Keinovalikoimaa pyritään parhaillaan parantamaan uudella tiedustelulainsäädännöllä, jonka on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan kesällä 2017.

Lakimuutoksella halutaan lisätä muun muassa viranomaisten toimivaltuuksia verkkovalvonnassa.

Orpo pitää mahdollisena uhkakuvana sitä, että terroristit voisivat käyttää hyväkseen Suomen verkkovalvonnan suhteellisia heikkouksia esimerkiksi terrori-iskujen valmisteluvaiheessa.

”En halua käyttää Brysselin iskuja keppihevosena, mutta realismia on se, että terrorismiin päästään parhaiten kiinni tiedustelutiedon avulla”, Orpo sanoo.

Brysselin iskujen jälkeen eurooppalaiset poliitikot ovat esittäneet jopa uuden Euroopan laajuisen uuden tiedusteluorganisaation perustamista.

Orpo sen sijaan korostaa Euroopan poliisiviraston eli Europolin roolin kasvattamista terrorismiin liittyvän tiedon kokoamisessa ja jakamisessa.

EU-maat ovat jo aiemmin sopineet toimittavansa terrorismiin liittyvää tiedustelutietoa Europolille. Tähän mennessä vain muutamat maat mukaan lukien Suomi ovat toimittaneet tietoja, Orpo sanoo.

”Jos tehtäisiin se, mistä on yhdessä sovittu, ennen kuin ryhdytään suunnittelemaan jotakin aivan uutta, niin päästäisiin jo pitkälle.”

Euroopan maat tarvitsevat selvästi nykyistä enemmän operatiivista tiedonvaihtoa terroristisista hankkeista, sanoo HS:n haastattelema tiedustelulähde.

Hänen mukaansa tehostaminen tapahtuisi parhaiten eri maiden tiedustelu- ja turvallisuuspalvelujen keskinäisillä sopimuksilla.

Strategisen tiedustelutiedon vaihto on lähteen mielestä Euroopassa kunnossa. Brysselin sydämessä toimiva EU:n tiedusteluanalyysikeskus EU Intcen kerää tietoa jäsenmailta ja välittää sitä kaikille takaisin.

Euroopan siviilitiedusteluelin maalaa raporttejaan kuitenkin niin isolla pensselillä, että se ei auta operatiivisissa tilanteissa.

”Jos pitäisi vaihtaa tietoa siitä, että joku tietty henkilö on kaavailemassa terroristista hanketta, niin tällaisen tiedon vaihtaminen törmää tietosuojaan ja sen sellaiseen”, hän sanoo.

Lähteen mukaan jonkin EU-maan pitäisi nyt ryhtyä vetämään hanketta, jossa 28 maan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut tekevät keskinäisen tietojenvaihtosopimuksen terrorismista.

Yksi ehdokas on Hollanti, joka jo puheenjohtajakautensa alussa tammikuussa ehdotti terrorismin vastaisten lakien säätämistä.

Eurooppalaiset tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut luottavat kahdenvälisesti toisiinsa eli tieto liikkuu kahden maan välillä, lähde sanoo. Tiedon hallintaan liittyvien haasteiden vuoksi EU:n laajuinen tietojen vaihto on kuitenkin ollut hankalaa.

”On helpompi saada aikaan luottamus kahden maan välillä kuin 28 maan välillä”, lähde kuvailee.

Luottamuksen rakentamista tarvitaan sen vuoksi, että samat turvallisuus- ja tiedustelupalvelut hoitavat myös vastavakoilua. Niissä ystävän ja vihollisen raja ei ole yhtä selvä kuin terrorismissa.

”On myös muistettava, että aiemmin terrorismi oli kansallinen ongelma esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa. Eurooppalaiseksi yhteiseksi ongelmaksi se on kasvanut vasta kuluneen 15 vuoden aikana”, hän sanoo.

POOL New / Reuters
Saksan liittotasavallan tiedusteluorganisaation BND:n päämaja Berliinissä. Asiantuntijoiden mukaan Saksan tiedustelupalvelu on eurooppalaista keskitasoa.
Saksan liittotasavallan tiedusteluorganisaation BND:n päämaja Berliinissä. Asiantuntijoiden mukaan Saksan tiedustelupalvelu on eurooppalaista keskitasoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat