Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Tiedustelupalveluiden taso vaihtelee Euroopassa – ”Skandinaavit ovat melko hyviä”

Kotimaa
 
Toby Melville / Reuters
Britannian ulkomaantiedustelupalvelun MI6:n päämaja Lontoossa.
Britannian ulkomaantiedustelupalvelun MI6:n päämaja Lontoossa. Kuva: Toby Melville / Reuters

Euroopan sisärajat eivät hidasta terroristeja, mutta tiedustelupalveluita ja lainvalvontaviranomaisia kylläkin.

Tämä on käynyt piinallisen ilmeiseksi Belgian ja Pariisin terrori-iskujen jälkipyykin aikana, ja erityisesti Belgian tiedustelupalvelu ja poliisi ovat saaneet paljon moitteita kyvyttömyydestään ehkäistä iskuja.

Mutta kuinka kyvykkäitä Euroopan tiedustelupalvelut oikein ovat?

”Epätasainen joukko”, kuvailee yhdysvaltain keskustiedustelupalvelua CIA:ta vuosina 2006–2009 johtanut kenraali Michael Hayden.

”Hyvät [tiedustelu]palvelut ovat Ranskassa, erityisesti Britanniassa, saksalaiset ovat hyviä, mutta ehkä historian varjon painostamia siinä, miten aggressiivinen heidän palvelunsa voi olla. Skandinaavit ovat melko hyviä. Loput mantereesta – ei niinkään”, Hayden sanoi amerikkalaisen NPR:n haastattelussa viikko sitten, juuri Belgian iskujen jälkeen. Hayden on johtanut CIA:n lisäksi myös Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuuden virastoa NSA:ta.

Samaa Euroopan tiedustelupalveluiden resursseista ja taidoista sanovat myös monet terrorismintutkijat.

”Suurin ongelma liittyy siihen, että turvallisuuspalveluiden ammattitaidon taso vaihtelee Euroopassa”, saksalaiselle SWP-tutkimuslaitokselle työskentelevä Guido Steinberg sanoi Saksan yleisradion ARD:n haastattelussa runsas viikko sitten.

Euroopassa erityisesti Britannia tiedustelu on omassa luokassaan. James Bond -elokuvien ansiosta suuri yleisö tuntee Britanniasta erityisesti ulkomaantiedusteluun keskittyneen MI6:n, mutta saarivaltiolla on myös sisäiseen tiedusteluun erikoistunut MI5 sekä signaalitiedustelua tekevä GCHQ.

The Guardian -lehden mukaan näillä kolmella tiedustelupalvelulla ja Lontoon poliisin Scotland Yardin terrorisminvastaisella yksiköllä on palkkalistoillaan yhteensä 18 000 henkilöä. Esimerkiksi Belgian sotilas- ja siviilitiedustelupalveluilla on käytössään eri arvioiden mukaan ehkä vain 600 henkilöä.

Britannian tiedustelu petrasi paljon toimintaansa Lontoossa 2005 tehtyjen pommi-iskujen jälkeen. Tiedustelupalveluiden sekä poliisin ja tiedustelun yhteistyötä tehostettiin. Myös muslimivähemmistöön luotiin tiiviit verkostot – resurssi, joka olisi ollut erityisen tärkeää Belgiassa, jonka tiedustelulla ei ilmeisesti ole juuri tiedonantajia syrjäytyneen muslimivähemmistön joukossa.

Tiedustelukoneiston tehokkuudella mitattuna lähimmäksi Britanniaa kirii Euroopassa Ranska, kirjoittaa toimittaja ja kirjailija John Lloyd, joka on haastatellut lukuisia entisiä tiedustelupalveluiden edustajia tulevaa kirjaansa varten. Lloydin mukaan Ranskan tiedustelu on erityisen vahva Lähi-idässä ja Afrikassa. Ranska myös tekee yhteistyötä Britannian kanssa.

Saksan tiedustelu on keskitasoa, ja sillä on paljon rajoituksia.

”Eräs brittiläinen ex-viranomainen sanoi ’he käyttävät kaiken aikansa saadakseen lakimiestensä hyväksynnän toimilleen’”, Lloyd kirjoitti Reutersin blogissa viime viikolla.

Euroopan maita on moitittu terroristi-iskujen jälkeen paljon siitä, etteivät ne jaa tarpeeksi tietoja keskenään.

CIA:n entisen johtajan Haydenin mukaan Euroopan tiedustelupalvelut ovat hyviä keräämään tietoa, mutta jakavat sitä mieluummin amerikkalaisten kuin toistensa kanssa.

Varsinkin Britannia jakaa paljon tietoja amerikkalaisten kanssa. Ne kuuluvat viitenä silmänä tunnetun maan liittoumaan, jotka tekevät yhteistyötä signaalitiedustelussa. Muita ryhmän jäseniä ovat Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Britannian GCHQ on tiettävästi vähintäänkin yhtä hyvä internetliikenteen urkinnassa kuin amerikkalaisten NSA.

Euroopan maiden nihkeyteen jakaa keskenään tietoja on esitetty monia syitä. Yhtenä on pidetty sitä, etteivät isojen maiden suuret tiedustelukoneistot aina luota pienten maiden ammattitaitoon ja kykyyn suojella salaisuuksia. Kyseessä on myös vaihtokauppa –molemmilla pitäisi olla jotain mitä antaa. Tiedustelutieto on myös erittäin elimellinen osa kansallista turvallisuutta, joten sen jakamista harkitaan tarkasti.

HS:lle puhunut suomalaisasiantuntija painotti, että tiedustelupalvelut kyllä vaihtavat paljon tietoja. Ongelmia on lähinnä siinä, miten tieto välittyy maiden sisällä tiedustelupalvelun ja lainvalvontaa harjoittavien poliisien välillä.

Poliisien tehtävä on tutkia rikoksia ja saattaa rikolliset syytteeseen, kun taas tiedustelu kerää valtiota hyödyttävää tietoa. Nämä eri organisaatiot eivät kaikissa maissa keskustele kunnolla keskenään, kuten esimerkiksi Belgiassa nähtiin. Viranomaisilla voi olla myös erilaiset salassapitovelvollisuudet, mikä vaikeuttaa yhteistyötä.

Lisäksi tiedustelupalveluiden yhteistyöhön rajojen yli vaikuttaa lainsäädäntö, joka on eri maissa erilainen. Esimerkiksi kaikissa maissa turvallisuusviranomaisilla ei ole samanlaisia oikeuksia verkkourkintaan.

Kun tiedustelutietoja jaetaan, niitä ei myöskään voi käyttää miten sattuu. Tiedusteluyhteistyönä saatua tietoa ei voi julkaista tai luovuttaa eteenpäin ilman alkulähteen lupaa.

Kaikenlainen tietojenvaihto ei edes kuulu tiedustelupalveluille. EU:lla on monia erilaisia yhteisiä tietokantoja ja välineitä tietojen jakamiseen – kuten Europolin tietokanta vierastaistelijoista – mutta tietojen syöttäminen niihin on muiden viranomaisten vastuulla. EU-komission on määrä pian antaa tiedonanto siitä, miten Euroopan erilaiset yhteiset tietojärjestelmät saataisiin paremmin toimimaan yhdessä.

”Ei tarkoita, etteikö tieto liikkuisi Euroopan turvallisuuspalveluiden välillä. Palvelut keskustelevat keskenään. Mutta minimivaatimus tällä hetkellä on, että ne tekevät sen systemaattisesti”, Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni sanoi viime viikon torstaina uutistoimisto Ansan mukaan.

Terrori-iskut ovat saaneet osan eurooppalaisista poliitikoista vaatimaan, että Euroopalle pitäisi synnyttää yhteinen, Yhdysvaltain CIA:n kaltainen keskustiedustelupalvelu. Nykyään unionilla on Brysselissä tiedusteluanalyysikeskus, jonka tuottamat tilannekuvat perustuvat jäsenmaiden sille luovuttamaan ja yleisesti saatavilla olevaan tietoon.

”Meidän täytyy, näkemykseni mukaan, perustaa Euroopan tiedustelupalvelu niin pian kuin mahdollista”, Belgian pääministeri Charles Michel sanoi belgialaiselle televisiolle RTL:lle jo viime marraskuussa Pariisin iskujen jälkeen.

”Euroopan CIA, näin sanon. Uskon sen olevan tarpeellista.”

Haaveet eurooppalaisesta CIA:sta eivät kuitenkaan tule kantamaan hedelmää lähiaikoina, tuskin koskaan.

Suuret jäsenmaat Ranska ja Saksa eivät ole innoissaan tiedustelupalveluiden yhdistämisestä. Eteen tulee jälleen myös suvereeniuskysymys. Tiedustelupalvelut palvelevat kansallista turvallisuutta, josta huolehtiminen on EU-valtioiden omissa käsissä. Ei ole nähtävissä, että jäsenvaltiot olisivat valmiita luovuttamaan kansallista turvallisuuttaan toisten käsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat