Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevät alkoi ennätysvarhain – talvi jäi etelässä vain kuukauden mittaiseksi

Talvi alkoi poikkeuksellisen myöhään ja loppui aikaisin. Kevään merkit ovat jo ilmassa: muuttolintuja tulee, ja ensi kukkijat nousevat.

Kotimaa
 
Päivän sää 1.4.2016
Päivän sää 1.4.2016
Fakta

Kovat pakkaset harvinaistuvat

 Tammikuun alkupuolella koettiin poikkeuksellisen kireä pakkasjakso.

 Sää oli harvinaisen kylmää etenkin Itä- ja Kaakkois-Suomessa, missä keskilämpötila oli paikoin alle –20 astetta.

 Vastaava jakso koettiin Pohjois-Euroopassa myös vuonna 1987. Tämänvuotinen jakso oli kuitenkin selvästi harvinaisempi, arvioi meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsauksessa.

 Syy on ilmaston lämpeneminen, jonka takia ankarien pakkasjaksojen todennäköisyys vähenee. Saattaa olla, ettei niitä enää juuri koeta, Valta pohtii.

Kevät on alkanut tänä poikkeuksellisen varhain, jo tammikuun lopulla. Sitä voi olla vaikea uskoa, mutta niin Ilmatieteen laitoksen tilastot osoittavat. Vuorokauden keskilämpötila nousi pysyvästi yli nollan Ahvenanmaalla sekä etenkin läntisellä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomen eteläisimmissä osissa jo 26. tammikuuta. Terminen kevät alkoi.

Viime vuosina niin on käynyt helmikuun puolella. Sekin on aikaisin verrattuna laitoksen 30-vuotiseen seurantaan, jonka mukaan terminen kevät alkaa etelä- ja länsirannikolla maaliskuun loppuun mennessä.

Termisten vuodenaikojen alku määritellään matemaattisesti, ja termisen kevään alettuakin voi vielä olla kylmiä jaksoja. Muutaman viikon poikkeamat keskiarvosta ovat tavallisia.

”Keväät ovat aikaistuneet”, sanoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved. Se näkyy myös siitepölykaudessa, joka alkoi tänäkin vuonna jo helmikuussa.

Tämä kevät on 2–3 päivää etuajassa, Södersved arvioi noin 20 vuoden ajalta kertyneiden lintujen muuttoa koskevien tietojen perusteella.

Juha Metso
Ami Pesola hinkkasi veneensä pohjaa torstaina ennen vesillelaskua Sapokan venesatamassa Kotkassa.
Ami Pesola hinkkasi veneensä pohjaa torstaina ennen vesillelaskua Sapokan venesatamassa Kotkassa.

Talvi jäi ennätyksellisen lyhyeksi, vaikka siihen osui poikkeuksellinen pakkasjakso, joka jatkui tammikuun loppupuolelle.

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila vajoaa pysyvästi miinukselle. Se tapahtui viime vuonna selvästi myöhemmin kuin keskimäärin: Talvi alkoi aivan etelässä vasta 27. joulukuuta ja jäi vain kuukauden mittaiseksi.

Tavallista lyhyempi talvi koettiin myös muualla. Talvi alkaa Oulu–Joensuu-linjan eteläpuolella keskimäärin marraskuun ensimmäisellä viikolla mutta viime vuonna vasta joulukuun toisella viikolla.

”Alkaa olla vaikea määritellä milloin talvi alkaa ja päättyy”, pohtii Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila.

Suomi on pitkä maa, johon mahtuu kahdeksan eri kasvuvyöhykettä lounais- ja etelärannikolta pohjoisen puuttomiin tuntureihin. Vyöhykkeet heijastavat ilmastoa: etelässä ja lounaassa pärjää monet kasvit, jotka eivät selviä pohjoisemmassa.

Markku Ulander / LEHTIKUVA
Koskenlaskijat lähtivät vesille Helsingin Vanhankaupunginkoskella pääsiäissunnuntaina.
Koskenlaskijat lähtivät vesille Helsingin Vanhankaupunginkoskella pääsiäissunnuntaina.

Kevät etenee vyöhykkeille eri tahtia. Terminen kevät alkaa Utsjoella noin kuukauden myöhemmin kuin etelässä eli huhtikuun loppuun mennessä.

Käytännössä kevät ei etene keskiarvon mukaan vaan hidastelee tai kirii. Se on todettu Luonto-Liiton 40 vuotta jatkuneessa kevätseurannassa.

Esimerkiksi kolme vuotta sitten kevät tuli myöhässä mutta otti nopean loppukirin ja vaihtui termiseksi kesäksi neljässä viikossa. Viisi vuotta sitten kevät tuli muutamassa päivässä lähes koko maahan.

Tämä kevät alkoi tuntua keväiseltä pääsiäisenä, jolloin koettiin ensimmäiset lämpimät päivät. Joet täyttyivät, vesi alkoi tippua räystäiltä ja ensimmäiset muuttolintuparvet tulivat. Peippojen laulua kuultiin monin paikoin keskiviikkona.

Suomeen on tullut jo satoja tundra- ja kanadanhanhia. Hanhien muutto on aikaistunut useita viikkoja 2000-luvulla, Södersved kertoo. Myös kurkia on palannut jo Uudellemaalle.

Ensimmäiset kevätkukkijat ovat vauhdissa. Leskenlehtiä on jo monin paikoin Etelä-Suomessa, ja sinivuokkojakin on havaittu etelärannikolta Porin tienoille. Niiden kukinta jatkuu viikkoja, kun kevät etenee kohti pohjoista. Ensimmäiset leskenlehdet ilmoitettiin Luonto-Liiton kevätseurantaan viime vuonna helmikuun lopussa Paraisilla, viimeiset Rovaniemellä 6. kesäkuuta.

Samalla tavalla kävi sinivuokoille. Ensimmäiset nähtiin Espoossa 9. maaliskuuta, mutta Suomussalmella sinivuokot avautuivat vasta kesäkuun toisella viikolla.

Väliin mahtuu viileitä jaksoja eli takatalvia, jotka nekin kuuluvat Suomen kevääseen. Odotettavissa on vielä yöpakkasia ja lumikuuroja.

Oikaisu (HS 2.4.2016): Lintuhavaintoilmoituksista kertovassa grafiikassa oli virhe osassa lehtiä perjantaina 1. huhtikuuta sivulla A13. Ulvilan havainnot koskivat laulujoutsenia ja metsähanhia, eivät metsähanhia ja töyhtöhyyppiä.

Sami Kilpiö
Salolainen Olga Halonen pääsi torstaina talven jälkeen ensimmäistä kertaa ongelle Vuohensaaren sillan pieleen.
Salolainen Olga Halonen pääsi torstaina talven jälkeen ensimmäistä kertaa ongelle Vuohensaaren sillan pieleen.
Vesa Moilanen / LEHTIKUVA
Levitunturilla Lapin Kittilässä oli talvinen lasketteluun sopiva sää noin kuukausi sitten 5. maaliskuuta.
Levitunturilla Lapin Kittilässä oli talvinen lasketteluun sopiva sää noin kuukausi sitten 5. maaliskuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat