Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvakotipaikoista edelleen pulaa – pääkaupunki­seudulta käännytettiin yli 700 väkivaltaa pakenevaa aikuista

Noin 55 000 suomalaisnaista kokee tutkimuksen mukaan vuoden aikana seksuaalista väkivaltaa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty haluaa hallituksen kehysriiheltä toimia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Kuva: Rio Gandara / HS

Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusongelmista, mutta väkivaltaa kokeneiden suojelu ei toteudu nykyisellään, huomauttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Esimerkiksi turvakotipaikkoja ei ole läheskään kaikille tarvitseville.

Kaksi vuotta sitten julkaistun EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Suomalaisnaisista 47 prosenttia oli kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen.

Seksuaalista väkivaltaa oli kokenut viimeksi kuluneen vuoden aikana noin 55 000 suomalaisnaista.

Viime vuonna Helsingissä sijaitsevasta pääkaupunkiseudun turvakodista ja salaisessa osoitteessa sijaitsevasta Mona-turvakodista käännytettiin yhteensä 528 aikuista, koska turvakotien paikat olivat täynnä. Vantaan turvakodissa ilman paikkaa jäi 237 aikuista ja noin 250 lasta.

Myöskään muualla Suomessa sijaitsevissa turvakodeissa ei ole tarpeeksi tilaa.

Turvakotipaikkoja pitäisi lisätä nykyisestä 118 paikasta 550:een paikkaan, vaatii viime elokuussa voimaan tullut, Euroopan laajuinen Istanbulin sopimus. Se koskee naisiin kohdistuvan väkivallan ja parisuhdeväkivallan ehkäisemistä.

”Turvakotiverkosto ei ole maantieteellisesti kattava, vaan matka turvakotiin voi olla esimerkiksi Pohjois-Suomessa satoja kilometrejä”, sanoo sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen Amnestyn Suomen osastosta.

Amnestyn mukaan Istanbulin sopimuksen voimaan tulemisen jälkeen ei ole tapahtunut paljoakaan, vaan sopimuksen täytäntöön pano pitäisi ottaa täysimittaisesti huomioon ensi viikolla alkavassa hallituksen kehysriihessä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) ovat muun muassa lehtikirjoituksessa vaatineet nollalinjaa seksuaaliselle häirinnälle.

Vuodesta 2017 eteenpäin turvakotien rahoitukseen on luvattu kaksi miljoonaa euroa lisää rahoitusta vuosittain.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan kattavaan turvakotiverkostoon tarvittaisiin vuosittain 40 miljoonan rahoitus. Viime vuonna niiden ylläpitoon oli varattu 11,3 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna pitäisi aloittaa myös puhelinpalvelu, joka tarjoaa väkivallan uhreille ympärivuorokautista tukea.

”Huoli on suuri, että asiat, kuten esimerkiksi turvakotipaikkojen lisäys, eivät toteudu ainakaan pikaisella aikataululla. Toivomme kovasti, että puhelinpalvelu toteutuu tänä vuonna monikielisenä ja naiseen kohdistuvan väkivaltaan erikoistuneena puhelinpalveluna”, Noponen sanoo.

Turvakotien lisäksi myös muissa väkivaltaa kokeneiden palveluissa on Amnestyn mukaan puutteita. Suurin osa seksuaalista väkivaltaa kokeneista jää Noposen mukaan vaille tarvitsemaansa apua ja tukea.

”Yleensä väkivalta on kumppanin tai tutun tekemää. Väkivalta ei ole mitenkään vähenemään päin”, Noponen sanoo.

Euroopan neuvoston suosituksen mukaan Suomessa pitäisi olla 13 raiskauskriisikeskusta, mutta tällä hetkellä on vain yksi keskus, jolla on toimintaa Helsingin lisäksi Jyväskylässä. Lisäksi väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille tarvittaisiin myös Amnestyn mukaan matalan kynnyksen palvelukeskuksia.

”Tällä hetkellä ei ole järjestelmällistä, miten esimerkiksi tapahtunut raiskaus osataan tutkia sairaalassa ja ohjata uhri muihin palveluihin, kuten psykoterapiaan. Uhri saama tuki voi riippua asuinpaikasta ja myös sattumasta.”

Naisiin kohdistuva väkivalta maksaa Suomelle Euroopan tasa-arvoinstituutin arvion mukaan runsaat kaksi miljardia euroa vuodessa.

Arvio sisältää palveluiden kuluja, mutta myös kustannuksia sairauslomien seurauksena menetetyistä työpäivistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat