Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni Suomeen tulleista romaneista nukkuu ulkona – nyt kiistellään siitä, kenen pitäisi auttaa

Kaduilla lehtiä myyvät tai kerjäävät ihmiset nukkuvat useimmiten yönsä ulkona Helsingissä. Tarjolla on lähinnä tilapäistä majoitusta.

Kotimaa
 
Asunnottomat naiset kertovat unelmistaan
Asunnottomat naiset kertovat unelmistaan
HS tutustui asunnottomiin naisiin, kun he olivat viimeistä iltaa hätämajoituksessa Naisasialiitto Unionin tiloissa. Toimittaja: Satu Vasantola, kuvaus: Esa Syväkuru.
Tästä on kyse

Nuorten asunnottomuus on vähentynyt

 Asunnottomien määrä on laskenut jo kolmen vuoden ajan. Helsingissä ja Turussa asunnottomien määrä kuitenkin kasvoi viime vuonna.

 Suomessa arvellaan olevan noin 6 800 asunnotonta. Heistä hieman yli 2 000 on pitkäaikaisasunnottomia.

 Erityisesti yksinelävien ja nuorten asunnottomuus on vähentynyt. Myös pitkäaikaisasunnottomuus on vähentynyt koko maassa.

 Suurin osa asunnottomista majailee tuttavien tai sukulaisten luona. Ulkona ja rappukäytävissä viettää yönsä noin 400 ihmistä.

 Asunnottomia perheitä on noin 400. Niistä puolet on maahanmuuttajaperheitä.

Lehtimyyjä Ioana Silion avaa suunsa.

”Katso. Minulta lähtevät hampaat. Yksi kerrallaan.”

Ilman kotia on vaikea pitää huolta hampaistaan, vaatteistaan ja nivelistään. Lihakset pysyvät kohtalaisessa kunnossa, sillä Silion lähtee rautatieasemalle yleensä aamuseitsemän aikaan ja kävelee koko päivän myymässä Iso Numero -lehteä.

Jos hyvin käy, päivässä saa myytyä kolme tai neljä lehteä. Viiden euron hinnasta myyjä saa kolme, joten päiväansiot ovat kymmenen euron luokkaa. Joskus on tosin päiviä, jolloin kukaan ei osta yhtäkään lehteä.

”Silloin kerään pulloja ja tölkkejä. Kerjäämään en ala. Kukaan perheestäni ei kerjää, en minä, ei mieheni eikä tyttäreni.”

Yönsä Silion viettää ulkona: julkisissa vessoissa, puistonpenkeillä, hylätyissä taloissa. Se on ongelma, mutta kenen? Sitä pohditaan parhaillaan sekä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa että Helsingin kaupungilla.

Suomalaisten asunnottomien auttaminen kuuluu heidän kotikunnalleen, Suomeen tulleiden romanien auttaminen ei ole kenenkään vastuulla.

Helmikuussa Pakolaisneuvonnan Paperittomat-hanke kanteli Helsingin kaupungin hätämajoituskäytännöstä oikeusasiamiehelle, sillä kaupunki ei myönnä hätämajoitusta kuin poikkeustapauksissa ja silloinkin vain yhdeksi tai kahdeksi yöksi. Samankaltainen käytäntö on muissakin isoissa kaupungeissa. Käytäntö perustuu sosiaali- ja terveysministeriön ohjeeseen.

Silion sai hetkeksi apua Naisasialiitto Unionista, joka tarjosi yösijan 22 romaninaiselle Lauttasaaren Villa Salin -huvilassaan pakkasöiden ajaksi. Siellä Silionkin nukkui kymmenen yötä. Kyseessä oli kuitenkin tilapäinen hätämajoitus. Keskiviikkoiltana Silion oli taas ilman paikkaa, jossa nukkua.

Majoitusta ei käytännössä ole tarjolla. Helsingin Diakonissalaitoksen päiväkeskus Hirundo auttaa vain päivisin, Vailla vakinaista asuntoa ry:n yökeskus Kalkkers ei tarjoa majoitusta eikä kaupunkikaan sitä järjestä.

”Romanian romanit ovat sellaisessa oudossa tilanteessa, että vaikka he ovat EU-kansalaisia, he ovat palvelujen ulkopuolella. Heillä on vain oikeus liikkua vapaasti, muita oikeuksia heillä ei ole”, sanoo diakoniajohtaja Jarmo Kökkö Helsingin Diakonissalaitokselta.

Rio Gandara / HS
Tiistaina Ioana Silion nukkui sisällä, lämpimässä. Hän oli Helsingin Lauttasaaressa Naisasialiitto Unionin huvilassa Villa Salinissa, jonka liitto antoi pakkasöiden ajaksi romaninaisten hätämajoitukseen.
Tiistaina Ioana Silion nukkui sisällä, lämpimässä. Hän oli Helsingin Lauttasaaressa Naisasialiitto Unionin huvilassa Villa Salinissa, jonka liitto antoi pakkasöiden ajaksi romaninaisten hätämajoitukseen.

Iona Silion tuli Suomeen ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten. Hän kertoo tulevansa joka vuosi samasta syystä, saadakseen lapsilleen ruokaa ja kodin, johon tulee sähkö.

Hän näyttää tulkille kaupungin leimoin varustettua paperia, jossa vaaditaan maksamaan rangaistusmaksu.

”Meillä on Romaniassa pieni talo, mutta sille ei ole rakennuslupaa eikä siihen tule sähköä. Olemme saaneet ainakin kymmenen maksuvaatimusta luvattoman talon takia. Olen mennyt kaupungintalolle ja sanonut, että haluan rekisteröityä ja hoitaa talon asiat kuntoon, mutta viranomaiset eivät halua auttaa romaneja. Emme saa työtä, emme saa apua.”

Silionilla on viisi lasta. Heistä kolme nuorinta, 18-, 16- ja 10-vuotiaat pojat, ovat kotona kolmisin, kun vanhemmat ja aikuinen tytär yrittävät hankkia toimeentuloa Suomessa.

”He ovat siellä nyt ilman aikuisia, pitävät itse huolta itsestään ja käyvät koulua. Heidän takiaan minä ja mieheni olemme täällä.”

Miten Iona Silionin majoitus pitäisi hoitaa?

Monet järjestöt ovat kritisoineet Helsingin kaupunkia siitä, että se ei järjestä romaneille majoitusta. Vapaa liikkuvuus -verkoston yhteyshenkilön Markus Himasen mukaan vähimmäisvaatimus olisi hätämajoituksen järjestäminen kaikille asunnottomille, jotka ovat kaupungissa.

”Se on minimitaso. Sen jälkeen voisi alkaa miettiä, miten näitä ihmisiä voisi auttaa. Hehän tulevat tänne siksi, että Romaniassa ja Bulgariassa on vakavia ihmisoikeusongelmia. Romanit kohtaavat siellä jatkuvaa rasismia ja syrjintää.”

”Kaupunki on alusta asti auttanut niin vähän kuin mahdollista. Kaupungin poliitikot sanovat usein, että kyseessä on EU:n ongelma. Se on osin totta, mutta EU:n toimet ovat liian hitaita. Käytännössä kohtelemme romaneja nyt samoin kuin heitä kohdellaan kotimaissaan: heidät jätetään perusoikeuksien ulkopuolelle ja heitä häädetään jatkuvasti paikasta toiseen.”

Helsingin kaupungin mukaan majoituksen järjestäminen ei kuulu kaupungille.

”Meidän lähtökohtamme on, että EU-kansalaisen on kyettävä itse järjestämään elämisensä ja toimeentulonsa. Akuutissa hädässä autamme, voimme kustantaa lääkkeitä tai hätämajoituksen yöksi tai kahdeksi, mutta emme sen pidemmäksi aikaa”, sanoo vs. virastopäällikkö Juha Jolkkonen Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.

”Ei missään maassa ole sellaista palvelua, että taattaisiin majoitus kaikille, jotka kaupunkiin tulevat”, Jolkkonen jatkaa.

Bulgariasta Suomeen tullut Vasilka Stojanova kertoo tulleensa samoin toivein kuin Silionkin: saisipa rakennettua lapsilleen ja lapsenlapsilleen paremman elämän.

”Minulla on kaksi lapsenlasta Bulgariassa, 11- ja 9-vuotiaat. He eivät ole koulussa, koska meillä ei ole siihen varaa. Koulu olisi ilmainen, mutta sinne pitäisi ostaa kirjat, vihot, ruoka ja vaatteet.”

Kumpikaan naisista ei ole kovin toiveikas tulevaisuuden suhteen. Silion on jo nähnyt, miten aikuinen tytär on päätynyt samaan köyhyyteen kuin vanhempansa.

”Katson tytärtäni silmiin enkä tiedä, mitä sanoa. En voi auttaa. Tällainen on minun elämäni”, Silion sanoo.

Rio Gandara / HS
Vasilka Stojanova toivoo, että lapsenlapset pääsisivät kouluun ja oppisivat lukemaan. Sen rinnalla oma majapaikka on toissijainen huoli.
Vasilka Stojanova toivoo, että lapsenlapset pääsisivät kouluun ja oppisivat lukemaan. Sen rinnalla oma majapaikka on toissijainen huoli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat